Перелік корисних овочів для діток до року

11 березня 2019 р. 15:00

Сьогодні педіатри переконані, що найперший прикорм для здорового немовляти має припадати на вік 6 місяців і складатися з овочів. mama.ua розповість, які саме овочі будуть найкориснішими та безпечними для твоєї дитини.

Чому починати прикорм краще з овочів, а не з фруктів чи каш, як робили за часів нашого дитинства? Річ у тім, що, якщо першими після маминого молока дитина скуштує фрукти, такі ж солодкі на смак, як і материнське молоко, то згодом буде непросто «вмовити» її з'їсти щось несолодке. А традиції починати прикорм з каш сучасна педіатрія ставить під сумнів, адже злаки дають велике навантаження на ще незрілий шлунково-кишковий тракт малюка.

Отже, овочі. Але які? Обираючи овочі для харчування дитини першого року життя, батькам потрібно бути добре підготовленими, адже наразі малюкові не можна давати будь-що. До досягнення дитиною однорічного віку її травна система ще незріла, й ферментів для деякої їжі вона просто не виробляє. Крім того, багато продуктів, і овочі в тому числі, несуть високу загрозу алергії. Нижче ми перелічимо дозволені для немовляти овочі, а поки поговоримо ще про деякі правила введення прикорму.

По-перше, всі овочі, запропоновані малюкові, повинні бути ретельно розварені (сира клітковина та кислоти - поки занадто велике навантаження для маленького шлунка). По-друге, ретельно розтерті до однорідного досить рідкого пюре (консистенція рідкої сметани). Стеж, аби у перших пюре малюка (до появи перших зубів і взагалі здатності жувати - як мінімум до 8 - 9 місяців) ні в якому разі не було грудочок, навіть найменших. Мало того, що дитина може вдавитися, грудки, що впали в шлунок, будуть дуже довго і важко перетравлюватися, адже досі там бувала тільки рідка їжа. До речі, ретельна перевірка на наявність грудок потрібна не тільки домашньому пюре, а й промислово виготовленому, розфасованому в баночки. Все можливо, і в одній баночці на мільйон може в результаті збою на виробничій лінії або ще якихось пригод трапитися грудочки. Тому завжди покупні банкові пюре обов'язково перекладай до тарілочки малюка і ретельно перевіряй на однорідність.

Взагалі-то педіатри стверджують, що в домашньому ссвіжозвареному овочевому пюре зберігається більше вітамінів і мікроелементів, ніж у консервованому дитячому харчуванні промислового виробництва. Але в деяких життєвих ситуаціях (подорожі, ремонт, відключення газу або електроенергії, брак часу у мами) баночки дійсно стають у нагоді.

Як вводити прикорм

Овочі, як згодом й усі нові продукти в раціон дитини, потрібно вводити поступово, на початковому етапі для кожного нового виду термін адаптації має бути не менше тижня. Це означає, що протягом тижня ти не даєш дитині більше одного нового овочу. Так за появи будь-яких ознак непереносимості (алергічні реакції з боку шкірних покривів або порушення стулу), ти зможеш чітко відповісти на питання, який продукт їх викликав, і знати, що виключати з подальшого меню. До того ж введення нового компоненту харчування - це завжди маленька «революція» для ферментної системи дитячого організму. Тому потрібно дати їй час підлаштуватися під нього, виробивши всі необхідні «навички» для правильної якісної переробки. Тиждень для цього - оптимальний термін. Відтак можна давати нове навантаження.

Спочатку всі овочеві страви малюка мають бути монокомпонентними, адже наявність суміші овочів у одному пюре сильно ускладнює його перетравлювання. Овочеві суміші можна буде пропонувати дитині постарше, коли ти точно знатимеш перелік овочів, які його організмом добре переносяться. І знову ж таки, суміш, нехай і з прийнятних овочів, потрібно сприймати як нову страву, й на її адаптацію теж відводити мінімум тиждень.

Вибираючи продукти для харчування дитини першого року життя, особливо важливо приділяти увагу їх якості та безпеці. Тому, зіпсовані, зморщені, з паростками тощо овочі краще одразу ж відкласти в бік. Твоїй дитині потрібні тільки найсвіжіші продукти, під час вирощування яких, ти маєш бути певна, не використовувалися нітрати, ГМО, шкідливі хімічні добрива або хімікати для транспортування та зберігання. Ось в цьому пункті незаперечну перевагу має саме магазинне баночне харчування - у виробництві дитячих пюре всю сировину ретельно контролюють на наявність шкідливих речовин, використовуючи тільки добірні овочі.

Готуючи перші пюре для малюка в жодному разі не слід заправляти їх вершковим маслом, молоком або сметаною - це ускладнить перетравлення, крім того, на початкових стадіях прикорму малюк просто не готовий ще до вживання продуктів з коров'ячого молока. А тому такі добавки в пюре можуть спровокувати розлад шлунка. Всі ці заправки ти зможеш використовувати, готуючи страви для нього, коли він трохи підросте (після 1 - 1,5 років).

Також ВООЗ не рекомендує в їжу дітей першого року життя додавати сіль. Кількість хлориду натрію, достатня для здоров'я дитини такого віку, в природній концентрації міститься у самих овочах, а тому введення рафінованих домішок не принесе немовляті користі. Не слід перйматися, що малюкові буде несмачно їсти не підсолені овочеві пюре. Зрозумій, зараз його смак відрізняється від дорослого, він набагато гостріший, і те, що здається прісним для нас, зіпсованих регулярним вживанням великої кількості солі та цукру, не є позбавленим смаку для нього.

Щодо олії, то її додавання в перші овочеві пюре може призвести до розладу шлунка. Почекай, вже з 8 - 9-місячного віку ти зможеш заправляти олією пюре та супи для свого маленького гурмана. Але для початку страви малюка складаються тільки з овочів одного виду та води.

Які овочі можна дитині до року?

Починати прикорм потрібно з гіпоалергенних овочів. Це кабачок, патисон, кольорова капуста, ріпа, гарбуз світлого забарвлення. Але їх низька алергенна активність - це усереднені показники. Кожен організм, особливо маленький, унікальний. Тому на продукти, заявлені в загальному переліку як найменш алергенні, у твоєї дитини може бути індивідуальна реакція. Ось чому важливо не нехтувати правилом вводити протягом тижня не більше одного нового овочу.

Якщо з овочами з цього переліку твоя дитина успішно «подружилася», можеш запропонувати їй щось серйозніше: зелений горошок, кукурудзу, болгарський перець зеленого кольору (сорт Білозерка), картоплю. Згодом ти встановиш список овочів з названих, які твоєму малюкові підходять. Вік близько року дозволяє комбінувати їх і додавати потроху олію. До того ж малюк починає відпрацьовувати навик жування, а тому йому вже можна пропонувати не тільки пюре, але й рагу.

Після освоєння малюком овочевих сумішей в останню чергу включають овочі з групи найбільш алергенних: морква, буряк, помідори, селера. Правила ті самі: по одному новому найменуванню на тиждень.

Зелені листові овочі

Ця категорія овочів, безперечно, корисних для здоров'я людини, розглядається як небажана для дитини першого року життя. Річ у тім, що овочі яскраво-зелених кольорів містять поліфеноли та фіати. Ці речовини зв'язують залізо і виводять його з організму. Причому, не тільки залізо, що входить до складу цих овочів, але й те, що надходить з будь-якої іншої їжі. Таким чином, вживання листової зелені в раціоні немовляти може призвести до зниження рівня гемоглобіну в крові та розвитку залізодефіцитної анемії. Тому шпинат, петрушку, кріп та ін. краще не пропонувати малюкові до 3-х років.

Цибуля та часник

У сирому вигляді ці овочі дуже агресивні для ніжного шлунка крихітки. Тому цибулю додавати до супу і у такий спосіб пропонувати потроху у вареному вигляді можна десь до року. З часником малюка можна починати знайомити не раніше 1,5 років, і теж тільки у вареному вигляді - занадто гострий він для ніжної слизової й може викликати її хімічний опік.

Сучасні дієтологи наполягають на тому, що найбільшу користь людині приносять сезонні овочі та фрукти, вирощені в її регіоні проживання. Тому те, що для когось - рідне й звичне (авокадо для маленького марокканця), для нашого маленького співвітчизника - екзотика, до якої він може виявитися не готовий. Так само як і помідор, куплений в супермаркеті посеред зими, навряд чи несе в собі багато вітамінів і не містить хімічних домішок (враховуючи, що ріс він або в теплиці, або привезений здалеку і довго зберігався на складі). Тому, якщо графік введення дозволяє тобі пропонувати дитині помідор, кукурудзу або зелений горошок, взимку краще скористатися баночним харчуванням промислового виробництва.

Отже, ми розібрали основи введення овочевого прикорму для дитини першого року життя. Про решту етапыв розширення меню твого малюка читай в інших матеріалах на mama.ua.