Меню дитини в 8 місяців

3 березня 2018 р. 12:17

Чим годувати дитину в 8 місяців, яким повинен бути раціон малюка, що підріс? Як урізноманітнити меню, зважаючи на те, що дитині ще так мало продуктів можна. Ділимося досвідом і надихаємо.

Що приготувати дитині в 8 місяців

Швидко плине час ... І ось уже маленький божок, який раніше тільки плакав і спав, впевнено повзає домівкою. Разом з новими навичками, змінюються й смакові вподобання малюка. Шлунок стає більш сприйнятливий до нової їжі, і раціон дитини 8 місяців вже можна урізноманітнити. Навіть порівнюючи меню дитини в 7 місяців , і раціон 8-місячного малюка, можна побачити багато нових продуктів прикорму. З цього моменту дитя вступає в новий важливий період, де з'явилося місце для м'яса, фруктових соків, безмолочних каш і масла.

Раціон дитини в 8 місяців

Малюк в такому віці вже досить активний і рухливий, тому йому необхідні продукти, багаті на поживні речовини. Слід поступово пристосовувати маля до режиму харчування і годувати в певний час. Існує 2 основні системи годування малюків такого віку:

  • для планового відлучення від грудей (якщо ти збираєшся завершити ГВ орієнтовно, коли малюкові виповниться 1 рік) вже зараз поступово заміни 1 - 2 грудних годування повністю продуктами прикорму;
  • можна знайомити малюка з «дорослою» їжею по системі педагогічного прикорму - даючи щоразу потроху різних продуктів, «запиваючи» кожен прийом їжі грудним молоком.

Корисні і допустимі продукти в меню дитини 8 місяців:

  1. М'ясо - джерело білків, необхідних для здорового розвитку малюка. Також в м'ясі багато заліза, яке в організмі 6 - 9 місячних немовлят завжди в дефіциті. Ідеально підійдуть нежирні види м'яса: курка, індичка, яловичина. М'яса слід давати не більше 30 г на добу у вигляді пюре або як добавку до овочевого пюре. Дуже корисною буде теляча печінка. Цей продукт підвищує гемоглобін. Щоб ідеально порубати м'ясо, потрібно скористатися електричною м'ясорубкою або кухонним комбайном. Завдяки цим аксесуарам молода матуся за кілька секунд зможемо подрібнити необхідну кількість м'яса і приготувати смачну страву.
  2. Безмолочні каші. У такому віці рекомендуються найменш алергенні крупи: вівсяна, гречана, рисова. Позаяк малюкові ще важко жувати тверду їжу, каша для нього повинна бути рідшою, ніж звичайна, і гомогенною. Для отримання такої можна спочатку подрібнити крупу в кавомолці, а потім відварювати зі збільшеною часткою води  порівняно з класичною рецептурою. Для варіння каші для малюка молодій мамі дуже стане в нагоді мультиварка, яка звільнить від усіх турбот і приготує кашу до потрібного часу. На день дитині достатньо 150 - 180 г безмолочной каші, яку, до речі, вже можна приправити 1 г вершкового масла.
  3. Овочі. Малюк вже майже протягом 2 місяців знайомий з ними, тому зараз можна розширювати смакову палітру новими: гарбузом, морквою, буряком, картоплею. Можна робити смачні мікси з уже знайомих овочів, на які дитина точно добре реагує, можна потихеньку вводити нові. Незмінним залишається лише одне правило: не більше 1 нового продукту протягом 2 - 3 днів, щоб у разі виникнення алергії можна було легко визначити збудника. І ще одне нововведення: в овочеве пюре 8-місячного малюка можна і потрібно додавати олію - всього на добу її слід вжити в кількості 3 - 5 г.
  4. Кисломолочні продукти можна починати вводити потроху з 7-ми місяців. У 8 місяців окрім кефіру, можна додавати в раціон домашній йогурт. Магазинні йогурти нехай поки постоять на полицях супермаркетів, а тобі радимо зробити йогурт в домашніх умови. Для легкості приготування використовуй електричну йогуртницю. Дуже важливо правильно зберігати домашні йогурти, адже у них короткий термін придатності. Або не зберігати, а робити щовечора новий, і все, крім належних дитині 30 г, з'їдати самій разом з іншими дорослими.
  5. Фрукти - порявняноз минулим місяцем, малюка вже можна знайомити не тільки з пюре, а й прийшла пора соків. Тут, як і з овочами: починаємо з найменш алергенних (яблуко, груша, слива, банан) і вводимо по одному. І краще, безумовно, давати малюкові домашні свіжовичавлені соки з якісних місцевих фруктів. Тому молодій мамі добре було б мати в господарстві соковижималку.

Чим годувати дитину в 8 місяців?

Еда для 8-месячного ребенка
Меню 8-месячного крохи

Отже, що ми можемо запропонувати малюкові крім грудного молока або адаптованої суміші?

Крем-суп з кабачка

  • 1 кабачок;
  • 4 невеликих картоплини;
  • 2 ч. л. олії;
  • вода.

Щоб зберегти всі корисні речовини в овочах, краще відварити їх не в окропі, а на парі. Для цього скористайся пароваркою.

  1. Наріж невеликими кубиками кабачок і картоплю, розклади рівномірно по дну чаші пароварки, наповни резервуар водою і, вибравши режим «овочі» чекай належні 20 - 25 хвилин (або скільки там в твоїй пароварці потрібно часу, щоб відварити овочі до м'якості).
  2. Готові овочі трохи охолоди і за допомогою блендера подрібни в пюре.
  3. Додай олію і за допомогою спеціальної підготовленої води (дитячої бутильованої або просто кип'яченою) доведи до потрібної консистенції.

Наведена тут кількість продуктів розрахована на 4 дитячих порції.

Прикорм ребенка в 8 месяцев
Малыш в 8 месяцев охотно пробует новую еду

Яблучно-гарбузове пюре в пароварці

  • 150 г гарбуза;
  • 1 яблуко;
  • 15 г родзинок.

Для цієї страви краще брати яблука «Симиренко» і стиглий гарбуз з яскравою м'якоттю. А маленька жменька родзинок додасть солодкого смаку, що обов'язково сподобається малюкові. Адже, як ми пам'ятаємо, рафіновані цукор і сіль в їжу малечі наразі додавати не варто.

  1. Родзинки миємо, запарюємо окропом, щоб вони розм'якли.
  2. Добре промиваємо гарбуз, очищаємо від шкірки і кісточок, нарізаємо на шматочки завбільшки 2 - 3 см, викладаємо на решітку пароварки.
  3. Яблуко також потрібно помити, очистити від шкірки і кісточок, нарізати на шматочки, розміром не більше за гарбузові Також кладемо в пароварку. Додаємо родзинки.
  4. Включаємо пароварку хвилин на 20 - 25. По завершенні зазначеного часу дістаємо продукти і подрібнюємо товкачем або блендером.

Отриману солодку страву сміливо розділяємо з дитиною.

Кукурудзяна каша без молока

  • 2 ст. л кукурудзяної крупи;
  • 1 склянка води;
  • 5 г вершкового масла.

Кукурудзяна каша містить багато клітковини, яка допомагає кишечнику малюка працювати. А її веселий жовтий колір точно сподобається малюкові.

  1. Промити крупу 3 - 4 рази.
  2. Залити 1 склянкою води і варити на слабкому вогні 30 - 40 хвилин, періодично помішуючи.
  3. Додати шматочок масла, охолодити до температури близько 35 0 (щоб крапля каші, нанесена на тильну сторону твоєї долоні, не обпікала, а здавалася теплою) і подавати малюку.

Кількість продуктів вказано на 2 дитячих порції.

М'ясне пюре з рисом

  • 100 г телятини;
  • 2 ст. л. рису;
  • ½ склянки молока;
  • 1 ч. л. вершкового масла

Цей рецепт допустимий, якщо у дитини немає алергії на глютен!

  1. М'ясо відокремлюємо від плівок, ріжемо на шматочки завбільшки 3 - 4 см і відварюємо у воді до готовності.
  2. Рис промиваємо, відварюємо в окремій каструльці. Готовий рис необхідно пропустити через м'ясорубку.
  3. М'ясо також перекручуємо в м'ясорубці.
  4. Змішуємо м'ясо з рисом і все ще раз перетираємо блендером.
  5. Перекладаємо суміш у каструльку, додаємо молоко, доводимо до кипіння, постійно помішуючи. Наприкінці додаємо шматочок вершкового масла.

Наведеного кількості продуктів вистачить на 3 дитячих порції.

Что входит в райион 8-месячного ребенка
В 8 месяцев крохе можно предлагать сладкое - фруктовые пюре и специальное детское печенье

Дитяче печиво

У віці 8 місяців малюка вже можна знайомити з таким унікальним продуктом як дитяче печиво. Звісно, можна купити в магазині готове дитяче печиво, проте краще його приготувати самостійно. Для цього нам знадобиться:

  • 1 яйце;
  • 50 г вершкового масла;
  • 1 ст. борошна;
  • 50 г цукру.
  1. Заздалегідь вийми вершкове масло з холодильника і, коли воно трохи підтане, розімни виделкою.
  2. В окремій ємності відділи білок від жовтка. Залиш тільки жовток, який перемішай виделкою.
  3. У велику миску просій борошно, додай масло, вимісити руками тісто.
  4. У тісто додати цукор і знову ретельно вимісити. Потім додай жовток і остаточно все це вимісити.
  5. Тісто накрий харчовою плівкою і відправ вдо холодильника на годину.
  6. Дістань тісто з холодильника і сформуй з нього невеликі печеньки.
  7. Духовку розігрій до 200 ° С, застели деко пергаментом і виклади на нього печиво.
  8. Запікай до злегка золотистого кольору, 15 - 20 хвилин. Охолоди і пригощай малюка.

З такої кількості продуктів у тебе вийде кількість печива, достатня дитині на тиждень. Звичайно, якщо дорослі не будуть йому допомагати.

Фруктовий суп

  • 1 яблуко;
  • 3 - 4 персики;
  • 1 ст. л. цукру;
  • 1 ст. л. манної крупи;
  • 1 яйце;
  • ½ ск. йогурту;
  • ½ ск. води.

Ідеально підійде для обіду або вечері. Для приготування літнього ніжного супчика потрібно:

  1. Яблука і персики помити, видалити кісточки, яблука почистити і все нарізати великими кубиками.
  2. Фрукти залити водою і варити до м'якості яблук приблизно 15 - 20 хвилин.
  3. Зварені фрукти витягнути з води, охолодити і перетворити на пюре блендером.
  4. Додати цукор і ще раз перетерти.
  5. Суміш з фруктів поставити на слабкий вогонь і додати ложку манки.
  6. Варити 5 хвилин, постійно помішуючи. Вливаємо питний йогурт, перемішуємо. Супчик солодкий готовий. Можна пропонувати малюкові як теплим, так і в холодному вигляді.

Харчування дитини в 8 місяців можна зробити дуже різноманітним, та в цьому й немає необхідності. Важливо не перестаратися і не поспішати з введенням нових продуктів, а робити це поступово, уважно спостерігаючи за реакцією малюка.