Що відчуває дитина під час пологів?

11 червня 2015 р. 13:30

Від перебігу пологів залежить не тільки фізичне здоров'я, але і доля твого сина чи доньки. Все, що відчує малюк під час появи на світ, позначиться на його майбутньому.

Після дев'яти місяців очікування тобі та твоєму малюкові належить пройти нелегкий і відповідальний шлях - від перших перейм до першої зустрічі одне з одним. Як проходять пологи? І яким чином ускладнення можуть позначитися на майбутньому дитини?

Станіслав Гроф - американський психолог і психіатр, доктор філософії з медицини, ще в середині минулого століття запропонував теорію перинатальних матриць.

Що це означає? Матрицею він назвав психічну модель поведінки дитини до і в перші хвилини після народження. Матриць цих кілька, і кожна з них закладається в певний момент пологів. Саме вона відповідає за особистісні якості людини. точніше кажучи, формує їх.

Як проходять пологи?

Можливо, ти знаєш, що пологи діляться на кілька етапів. Три стадії пологів називаються: фаза розкриття, вигнання і послідова фаза. Перед першою йде період очікування. Це останні тижні вагітності, коли майбутня мама і малюк готуються до дня "ІКС". І передпологовій час - надзвичайно відповідальний. Адже не секрет, що спокійна, здорова вагітність - запорука нормального розвитку плода.

Розкриття

Ця фаза починається першими регулярними переймами. А її фінал - повне розкриття зовнішнього зіву шийки матки. Триває вона довше всіх інших - близько 90% часу пологів. Шийка матки поступово (досить повільно) збільшується у розмірі від свого початкового діаметру - 2 см до 10 см. М'язи її верхньої частини підштовхують плід родовим каналом. Коли отвір відкривається максимально, голова дитини починає виходити з матки.

Що відчуває дитина на цій стадії?

Малюкові не вистачає кисню, оскільки кровообіг в його організмі сповільнюється. Він відчуває вібрації маминого тіла. Перестає відчувати приємне відчуття невагомості і починає просуватися до світла. Це дуже напружений період для обох: і мами, і малюка.

Що з матрицею?

Гроф називає цей період матрицею Стійкості. Якщо на цьому етапі все благополучно: жінка не панікує, не напружується, правильно дихає, чим і допомагає своєму малюку, дитина росте сильною особистістю, не боїться труднощів. У разі ускладнень (розкриття шийки матки загальмовується) або неправильної поведінки під час пологів, дитина відчуває, як каже Гроф, "стан безвихідної замкненості". У дорослому віці така людина не зможе похвалитися сміливістю та ініціативністю. Таку дитину потрібно підштовхувати і направляти, всіляко заохочувати і провокувати на прояв ініціативи. Від самого дитинства дитині, яка погано перенесла матрицю Стійкості, необхідно надавати якомога більше свободи і право вибору. Вона повинна більше рухатися (можливо, варто віддати її до спортивної секції вже з 4 - 5 років), спілкуватися з однолітками.

Вигнання

Після того, як зовнішній зів матки розкрився, перейми стають більш інтенсивними та частими. Триває цей період трохи більше години. Мамині м'язи напружуються, допомагаючи дитині просуватися до світла. Фаза завершується появою малюка.

Що відчуває дитина на цій стадії?

Напруга досягає свого апогею. Негативні відчуття посилюються. Однак терпіти залишилося совесем недовго. Перерва між переймами - 3 хвилини. Не дарма. За цей час малюк відпочиває і набирається сил для наступного ривка.

Що з матрицею?

Гроф назвав цей період матрицею Виживаності. Мимовільні скорочення матки плюс зусилля самої породіллі в результаті допомагають дитині проходити родовими шляхами і боротися за виживання. Малюк відчуває чималий страх смерті. Йому не дано вибору - тільки вперед.

І ось тут дуже важливо, щоб мама нічого не боялася, оскільки викид адреналіну лише посилює занепокоєння дитини. За дотримання цієї умови і сприятливого перебігу пологів малюк напевно буде завзятим, наполегливим, працьовитим дорослим. Якщо ж тут виникають проблеми, в процес активно втручаються лікарі, у майбутньому людина стане невпевненою у собі, тривожною, боязкою. Невміння боротися за об'єкт своєї любові теж є наслідком неправильного перебігу цієї фази пологів.

Але можна допомогти! Якщо не впустити момент ще з дитинства. Малюкові, який не зовсім гладко пройшов фазу вигнання, потрібне терпіння батьків, підвищена їх увага та багато-багато любові. Її не потрібно приховувати, її потрібно всіляко демонструвати. Пестити краще, ніж пригнічувати. Ніколи не підганяти і не робити за нього! Малюк повинен вчитися завершувати розпочаті справи.

У разі кесаревого розтину вплив матриці послаблюється.

Послідова фаза

Поява маляти на світ - це ще не все. Далі йде відторгнення плаценти та оболонок плоду. Зазвичай на цей етап відводиться не більше 30 хвилин.

Що відчуває дитина на цій стадії?

Біль від впливу повітря на шкіру, страх і занепокоєння. Маляті дуже важливо у цей момент повернути собі хочаб малу частку тих відчуттів, які були у нього до народження. Тому йому так важливо полежати у мами на грудях, почути знайомий стукіт серця.

Що з матрицею?

Гроф назвав її матрицею Щастя. Але за умови, що контакт з мамою є. Так дитина відчуває, що вона знову в безпеці, прикладені зусилля не були марними, і це її задовольняє. Дітки, які в перші хвилини свого життя відчули мамине тепло, почули її серцебиття, ростуть життєлюбними та оптимістами. В іншому випадку - ми отримуємо замкнутого інтроверта і песиміста. Але вихід є! Якщо так сталося, що дитину не доклали до твоїх грудей одразу після появи на світ, дай йому слово, що зцілиш його гіпотетичний смуток своєю ласкою та турботою. Будеш годувати його грудьми скільки б не було потрібно, носити його в слінгу і не віддаси няні до трьох років.