Післяпологовий бандаж: коли він насправді потрібен

4 червня 2020 р. 17:13

Це не звичайна коригуюча білизна для надання стрункості силуету. Бандаж - медичний аксесуар, який молодій мамі слід використовувати тільки за призначенням лікаря. Подробиці - нижче.

Навіщо носити бандаж

У багатьох статтях про те, як зібрати сумку до пологового будинку, в переліку речей, які молодій мамі стануть у пригоді після пологів, фігурує спеціальний підтримуючий бандаж для живота. Коштує такий аксесуар чимало, але найчастіше виявляється, що жінці він ні до чого. А в деяких випадках його використання може навіть нашкодити здоров'ю мами, про що її обов'язково попередить лікар, який приймав пологи.

Звичайно, на сторінках ортопедичних салонів, які торгують компресійними виробами, часто написано, що стягуючий бандаж потрібен усім без винятку породіллям - для якнайшвидшого повернення фігури у колишній стан, скорочення обвисання м'язів і шкіри живота. Інші не надто чксні маркетологи навіть напишуть, що післяпологовий бандаж вбереже тебе від розтяжок. Але це не зовсім так.

Адже форма живота відновлюється протягом перших тижнів після пологів за рахунок скорочення м'язів, і цей процес має відбуватися природньо. А форсування подій ззовні, як то носіння бандажа або компресійної білизни, може перешкодити м'язам виконувати свою роботу, забираючи цю функцію на себе, що врешті призведе до протилежного результату - в'ялого живота. А щодо розтяжок забубон, ніби бандаж від них позбавить, взагалі жодноъ критики не витримує. Розтяжки з'являються через розриви колагенових волокон у тканинах шкіри і, на жаль, першорядну роль відіграють тут  генетика та загальна надбавка у вазі вагітної. Трохи полегшити ситуацію допоможе добрий крем від розтяжок, проте теж дива від нього чекати не слід. Єдиний відомий на сьогодні метод радикального позбавлення від розтяжок - лазерне шліфування шкіри в косметичному салоні, але на нього наважються не всі жінки, що мають стриї після вагітності та пологів. А ось бандаж ажніяк на шкірні зміни не вплине, якщо не посилить процес утворення розтяжок - через ускладненоюня циркуляції повітря навколо шкіри й ефекту підпарюванія.

З іншого боку, так, відомо, що багатьом жінкам лікарі призначали носіння бандажа після пологів, помітивши у них розтяжки. Але тут трошки інший причинно-наслідковий ланцюжок. Бандаж призначають не "від" розтяжок, а "через", адже наявність глибоких стрий вказує на сильне розтягування шкіри та м'язів, відтак, цій жінці, скоріш за все, потрібна підтримка.

бандаж післяпологовий
Післяпологовий бандаж не можна призначати собі самій, не проконсультувавшись з лікарем

Тому, давай домовимося: носити чи не носити тобі бандаж, повинен вирішувати твій лікар. Якщо тобі хочеться його носити, ти віриш, що він допоможе тобі швидше повернутися у форму - поговори з лікарем, можливо, він не знайде у тебе протипоказань. 

носити чи не носити тобі бандаж, повинен вирішувати твій лікар

Коли лікарі прописують носіння бандажа

  1. Сильне розтягнення м'язів і шкіри за багатоплідної вагітності, великому плоді або багатоводдя, коли у жінки багато розтяжок і знижений тонус м'язів живота. Тобто, якщо самі м'язи не здатні вопратись з підвищеним навантаженням, тоді допомога ззовні у вигляді бандажа буде доречна для відновлення форми живота. 
  2. Болі в животі та схильність до утворення грижі (а то вже й початок процес розриву м'язових волокон). Все це показує УЗД-дослідження. В цьому випадку носіння бандажа вбереже від подальшого розходження м'язів на животі.
  3. Болі в спині та попереку. Якщо хребет і м'язи спини не справляються з навантаженням, і жінку починає мучити біль у цій області, лікар може призначити носіння бандажа, причому, як під час вагітності - для підтримки величезного живота, так і після пологів - для полегшення стану породіллі. Часто носити бандаж наказують жінкам зі сколіозом, радикулітом та іншими хронічними захворюваннями опорно-рухового апарату.
  4. Кесарів розтин, але не завжди. У будь-якому випадку, після операції поговори з лікарем про бандаж, дізнайся, чи варто тобі його носити. Якщо щов виконаний уздовж або у нестандартний спосіб бандаж може бути протипоказаний. Якщо ж все пройшло без ексцесів, лікар, скоріш за все, сам порекомендує тобі бандаж.

Таким чином, видно, що бандаж не може послуговуватися косметичним цілям для додання тілу плавних і красивих вигинів, це не корсет і не коригуюча білизна. Його призначають за конкретних медичних особливостей та проблем для їх усунення. Так само є низка станів, коли носіння бандажа породіллі категорично не рекомендується. І цим не можна нехтувати у жодному разі, щоб не спричинити серйознішиих проблем зі здоров'ям.

Навіщо надягати бандаж після пологів
Іноді після пологів животу потрібна додаткова підтримка, для цього застосовують бандаж

Протипоказання для носіння післяпологового бандажа

  1. Вертикальний шрам після КС, шви в області промежини. Бандаж буде натирати такі шви й не дасть їм нормально гоїтися.
  2. Шкірні захворювання. У таких випадках щільна тканина бандажа, обмеживши надходження повітря до уражених ділянок шкіри, спровокує погіршення стану. Та й просто буде постійно механічно подразнювати і без того нездорову шкіру.
  3. Захворювання шлунково-кишкового тракту або нирок. Передавлювання органів черевної області - це й саме собою непросте випробування для організму. Якщо ж у жінки внутрішні органи в цій області й без того хворі, обмеження кровопостачання призведе до загострень.

У будь-якому випадку, бандаж - це медичний засіб, який призначають за показаннями. Самостійно приймати рішення про носіння бандажа для схуднення і підтяжки фігури точно не варто. По-перше, це може нашкодити твоєму здоров'ю. А по-друге, це безглуздо - бандаж не прискорить твого повернення в форму. Для цього слід правильно харчуватися та займатися фітнесом, висипатися й гуляти з малюком на свіжому повітрі