Легкі пологи: як собі допомогти?

3 жовтня 2018 р. 11:16

Легко та швидко народити можливо! Потрібно натренувати правильні м'язи, освоїти особливе дихання та побачити потрібний сон. Все про передпологову підготовку та віщі сни перед пологами.

Вправи

Щоб легко народити, потрібно ще під час вагітності давати своєму тілу фізичне навантаження. На будь-якому терміні, навіть якщо ти ніколи не займалася спортом раніше (якщо немає протипоказань, звісно), рух підготує твоє тіло до пологів і відновлення. Щоправда, потрібно знати особливості підготовки. Навіть вдома ти можеш навчитися народжувати! Гімнастика на зміцнення м'язів ніг і стегон, тазового дна та піхви. Це потрібно для того, щоб під час пологів допомагати дитині, підштовхуючи її родовим каналом.

15 - 20 хвилин щоденно. Краще вранці.

Пологи без болю - домашня гімнастика

1. Присідання

Тримаючись за стійку опору, почни повільно присідати. П'яти не повинні відриватися від підлоги. Ноги розсунь ширше. Таз старайся опустити якнайнижче, практично на підлогу. Присідаючи, не розслаблюй м'язи тазу. Тримай їх напруженими, ніби затримуючи сечовипускання. Дорахуй до п'яти і починай повільно підніматися. Повтори 5 - 10 разів.

2. Кішечка

Опустися на карачки. Зроби глибокий вдих і одночасно прогни спину (м'язи живота не розслаблюй). Видихай з округленої спиною, розслабивши черевні м'язи. Зроби так 5 - 10 разів.

3. Гімнастика Кегеля

Тренування м'язів піхви дозволить тобі правильно контролювати м'язи під час пологів, розслабляючи і напружуючи їх, згідно з рекомендаціями лікаря.

Цією гімнастикою можеш займатися сидячи, лежачи і навіть під час ходіння.

Напруж інтимні м'язи, ніби намагаючись виштовхнути їх. Затримай це відчуття на 10 секунд. Потім повільно розслабся. Повтори рух 10 - 20 разів два-три рази на день.

У пологовому будинку

1. На м'ячі

Практично в кожному пологовому будинку є фітбол. Якщо немає, радимо привезти його з собою. Дуже допоможе! З його допомогою ти легше перенесеш перейми.

Сядь на м'яч. Краще, щоб чоловік був поруч і підстрахував тебе. Широко розсунь коліна, стопи повинні стійко стояти на підлозі. Починай перекочуватися вперед-назад, в сторони. Спробуй вловити той ритм, за якого перейми будуть легшими. Якщо твій зріст 155 - 160 см, використовуй м'яч 55 см в діаметрі. Якщо ти вище 160 см, бери фітбол розміром 65 см в діаметрі.

2. Потанцюємо?

Це не жарт. Мірне погойдування в обнімку з коханим дійсно допомагає зменшити біль та розслабитися.

3. На ліжку

Встань на карачки. Вприся руками або обіприся на подушку і починай розгойдуватися взад-вперед. Подушку можеш покласти під живіт. Шукай позу, в якій тобі буде найзручніше.

4. Кроки

Ходіння допомагає багатьом жінкам. Необов'язково виходити в коридор. Покрокуй на місці, піднімаючи коліна.

Й не бійся, що персонал пологового будинку перешкоджатиме твоїй вільній поведінці на етапі перейм. Насправді медики під час пологів - твої найкращі друзі, вони максимально намагаються забезпечити тобі кмфорт і полегшити твій біль. Про важливість довіри до медперсоналу пологового будинку та успішне співробітництво з ними під час пологів ми попросили розповісти досвідченого акушера-гінеколога з 25-річним стажем, лікаря вищої категорії Олену Михайлівну Челпан. І ось що вона нам сказала:

Як потрібно дихати під час пологів?

Під часи перших перейм

Щойно відчуєш скорочення м'язів, зроби повільний спокійний глибокий вдих і такий же видих. Рахуй подумки до п'яти. Повтори так кілька разів, поки не відчуєш, що перейма закінчилася.

ЧИТАЙ ТАКОЖ: Партнерські пологи: чому не всім подружжям рекомендується народжувати разом

Під час інтенсивних перейм

Час дихати «по-собачому» - поверхнево й часто. Таке дихання допомагає перенести сильні регулярні перейми. Спершу дихай рівно й глибоко, поступово збільшуючи темп. Пихкаючи, як паровоз. В кінці перейми нормалізуй дихання. Воно знову має стати спокійним. На цю вправу витрачай не більш 20 - 30 секунд.

Перед потугами

На початку перейми вдихни на повні груди. Видихни. Поступово роби частішим дихання і переходь на короткі вдихи-видихи. Рахуй подумки: раз, два, три. І знову - довгий вдих.

Під час потуг

Глибокий вдих, затримка дихання (так довго, скільки витримаєш), поки тужишся. Потім знову робиш короткий різкий видих і знову - довгий-довгий глибокий вдих.

Цьому диханню слід повчитися заздалегідь. За гарної підготовки за одну потугу у тебе вийде 3 - 4 таких дихальних цикли.

Як знеболити?

Добра альтернатива дихальної гімнастики - спів. До речі, крик теж допомагає (не переживай, малюкові він не зашкодить). Але проспівування голосних звуків значно полегшить тобі перейми. Глибоко вдихай животом і на видиху, повільно випускаючи повітря (животом), проспівай звук «а». М'язи обличчя мають бути розслаблені. А звук - глибокий, виходить зсередини.

Спробуй й інший різновид такого співу - видих через ніс зі звуком «м». Неначе мукання, в тілі повинна відчуватися вібрація. Щосильніший біль від перейми, тим голосніше має бути звук.

Масаж під час перейм

Вплив на певні області та точки акупунктури відволікає від больових відчуттів і надає легкого знеболення. Масаж не впливає на дитину. Але на кінцевій стадії перейм, перед потугами, вже не допомагає.

  • Погладжування нижньої частини живота. Обидві долоні поклади на живіт і кінчиками пальців легко погладжуй від центру до боків і вгору.
  • Масаж попереково-крижової області. Тут тобі може допомагати чоловік. Масажувати можна як долонями, так і кулаками. Дозволяється більш інтенсивно.
  • Погладжуй долонями уздовж стегон пальцями вниз, при цьому великими пальцями притискай шкіру до внутрішньої поверхні виступаючих кісточок.

Альтернатива анестетикам

Альтернативою медикаментозним видам знеболення під час пологів вважаються гідротерапія та вільна поведінка породіллі.

Гідротерапія (якщо в передпологовій є спеціальна ванна) здійснюється так: ти на годину занурюєшся в теплу (до 36 градусів) воду і «виринаєш» на 30 хвилин. Вода регулює роботу центральної нервової системи, знімає спазм і дозволяє розкритися шийці матки швидше, покращує кровопостачання плоду і зменшує період перейм. Гідротерапія можлива до відходження навколоплідних вод.

Вільна поведінка при пологах означає, що ти можеш приймати будь-які пози: рачки, стоячи. Так легше перенести перейми, дитина швидше просувається родовими шляхами. Це хороша профілактика слабкої пологової діяльності. На щастя більшість пологових будинків за вільну поведінку під час пологів.

Які тренування найкраще підготують тіло до пологів

Ніхто точно не знає, скільки вправ під час вагітності достатньо, а скільки - вже занадто. Експерти вважають, що 30 хвилин безперервних занять не здатні нашкодити ні плоду, ні тобі. Це зовсім не означає, що ти повинна припинити тренування рівно через півгодини. Закінчуй заняття також поступово, як і нарощувала навантаження і дай собі повних 5 хвилин на відновлення. Якщо оцінювати твою активність за десятибальною системою, то ти повинна отримати від п'ятірки до вісімки. Це той рівень, на якому ти можеш розмовляти без задишки.

Ходіння - зміцнює серце, підвищує витривалість. До речі, воно ще й зменшує токсикоз. Але щоб отримати хороші результати, при ходіння потрібно стежити за поставою, утримуючи живіт втягнутим, а плечі розслабленими.

Плавання прекрасно відновлює дихання. Те, що потрібно під час пологів! А опір води знімає напругу в м'язах.

Пілатес для вагітних м'яко зміцнює тіло і покращує кровопостачання тазового дна й глибоких м'язів грудного пресу. Але у 2 і 3 триместрі не роби вправи, лежачи на спині.

Йога для вагітних покращує силу і витривалість, вчить дихальній техніці, що допоможе тобі розслабитися під час перепочинку між переймами. Але уникай таких рухів і поз, які викликають напругу живота.

Моя історія про пологи в Новий рік

Ось яку історію про стрімкі пологи після Нового року (практично в дорозі) написала нам молода мама Mary Gribova з Києва.

"Я закінчила спеціальні курси для вагітних і пішла на аквааеробіку. Заводна ритмічна музика, ласкава вода басейну ... Так пройшла моя перша вагітність. Сина Діму я народила дуже легко.

Вдруге я була впевнена, що все буде також: легко, невимушено, під знаком фінтесу й плавання, свіжого повітря та аквааеробікі..Та не так сталося, як гадалося!

Загроза передчасних пологів, гіпертонус матки ... Лікарі уклади мене в ліжко під крапельниці. Максимум, що я могла робити, це вправи на розтяжку і зрідка прогулюватися по вулиці.

Прийшов Новий рік. Святкова ніч 31 грудня - друзі, ялинка, феєрверки, сюрпризи ... Але головний чекав нас 1 січня о восьмій ранку. У мене відійшли води. Слава богу, сумка для пологового будинку була зібрана, і через півгодини ми вже змогли виїхати. Перейми пішли неймовірної, природної, могутньої величезної сили, через кожні 4 - 5 хвилин. Але доїхати швидко не вийшло. Нас зупинили інспектори. Зрозуміло, що мій чоловік не пройшов тест на алкоголь.

І тут я вирішила йому допомогти. Всією своєю величезною масою (погладшала на 20 кг) я вибралася з машини і, розмахуючи руками, стала рухатися до них, намагаючись прохрипіти: "Народжую! Допоможіть!". І, о, диво! Нас відпустили.

За кілька хвилин ми були в пологовому будинку. Повиснувши на шиї чоловіка і дихаючи, мов загнана коняка, з неймовірним зусиллям я суну до пологового відділення. Треба сказати, що чоловік не хотів залишатися на пологи. Але лікар не дав йому піти. Попросив спочатку тримати мої неслухняні ноги, потім рахувати час перейм. І ось - всього три потуги - і наш Тема народився!

"Тато, будете обрізати пуповину?" - запитала акушерка. Очманілий від усього, почав плутатися в показаннях: "Ні! ТАК !, Ні, тобто звичайно!"

Загалом пологи були вдалі, без розривів, але стрімки. Артем, вагою 4 кг 200 г, зростом 56 см народився всього за 2,5 години.

Набрані 10 кг скинула швидко. Вартові пробіжки по свіжому повітрю, масаж і фітнес-дієта.

Сни перед пологами

Є певна закономірність між внутрішньоутробним розвитком плоду і тематикою снів майбутньої мами. Про це говорять навіть акушери, які спострегіали багато майбутніх матусь: боязких і сміливіших ...

Сни-передбачення

В основному сняться в 1 триместрі. Що це: особлива інтуїція або збіг? .. Можливо, диво, але багато жінок уві сні дізналися, що скоро стануть мамами.

Риби, птахи, янголи - до дитини

Прокинувшись після такого сну, жінці не треба шукати тлумачення сну в соннику. Вона одразу розуміє, що їй принесло сновидіння. І чекає часу, коли підтвердяться аналізи на бета-ХГЧ, головний гормон вагітності, який синтезується клітинами синцитіотрофобласту (спеціального шару) плаценти.

Особистий досвід

"Я дуже хотіла дитину, але чомусь довго не могла завагітніти. І ось мені сниться, що я стою гола по коліно у воді, навколо мене кружляє зграя риб! Я розгублена, тому що не знаю, яку вибрати. Тут з берега - голос: "Лови найкрасивішу!" Я і зловила. Через 40 тижнів народилася моя красуня-донька. "

Сни про дітей

Дитина в сновидінні говорить про ... те, що жінка боїться народжувати. Багатьом майбутнім мамам у 3 триместрі сниться вже народжена дитина, але досить доросла й цілком самостійна. Такі сни зазвичай малоемоційні, але яскраві і добре запам'ятовуються. Вони говорять про те, що жінка психологічно ще не готова до пологів і уві сні намагається позбутися від страху перед ними. Вона "монтує" своє майбутнє, в якому їй вже пропонується роль мами, але періоду самих пологів немає. Допомогти, як не дивно, можуть дії і прийняття рішень: визначся з пологовим будинком, збери сумку, перевір документи, обмінну карту, поговрим з лікарем ... У тебе має бути чіткий план дій.

Особистий досвід

"Мені кілька разів снилися власні пологи. Один сон був настільки реальний, що я навіть фізично відчувала проходження дитини родовими шляхами. Уві сні було зовсім не боляче."

Кошмари лікуються

Часто бачиш "страхіття" уві сні? Цього можна уникнути. Що радять акушери?

  • Спи на лівому боці, щоб поліпшити приплив крові до плоду, матки, нирок.
  • Відмовся від жирної їжі, м'ясних напівфабрикатів, міцного чаю, газованої води.
  • Щоб уникнути печії, виключи з раціону гостру їжу і кислу (томати, цитрусові).
  • Не їж після восьмої.
  • Не пий під час їжі і перед сном.
  • Для запобігання набряків і профілактики варикозу носи підтримуючі колготки, які сприяють циркуляції крові.
  • Займайся гімнастикою для вагітних.