Введення прикорму при грудному вигодовуванні

30 квітня 2015 р. 13:00

Давай розберемося покроково: що, коли і як слід вводити у раціон карапуза, щоб він ріс здоровим і міцним. А головне, щоб не скаржився на всілякі алергії.

Малюк росте не по днях, а по годинах, і тепер крім маминого молочка він може вживати і іншу їжу.

Всьому свій час

Може так статися, що педіатр, незважаючи на те, що маляті вже виповнилося 6 місяців, трохи відкладе терміни введення прикорму малюка. Нічого страшного в цьому немає, адже означає, що малюк отримує достатню кількість їжі з маминого молока. Ну а якщо дитині вже дозволили їсти «дорослу» їжу, все одно грудне молоко для нього - найважливіше харування, і тільки воно зможе забезпечити організм дитини необхідними речовинами. Навіть якщо з часом їжа стає дуже різноманітною, до півтора років твоєму малюкові кращої їжі годі й шукати.

Докорм під час грудного вигодовування

Не варто плутати поняття "докорм" та "прикорм". Перше - це забезпечення малюка сумішами - штучними замінниками материнського молока, коли самого молока йому не вистачає. Така схема вигодовування дитини називається змішаною. Часто введення докорму виявляється марним через низьку обізнаність мами щодо природи грудного вигодовування - подробиці ми розповідали ТУТ.

Однак, бувають випадки дійсно вимушеного введення докорму сумішами. При цьому перш ніж вводити прикорм - будь-яку їжу крім молока та сумішей - мамі потрібно порадитися з педіатром. Часто для дітей, які перебувають на змішаному вигодовуванні, застосовується схема введення прикорму, характерна при штучному вигодовуванні.

Початок прикорму при грудному вигодовуванні

З надходженням нової їжі в організм, малюкові доведеться звикнути до дуже багатьох речей. Наприклад, до різноманітності смакової гами. І до того, що потрібно використовувати сторонні предмети для їжі, і що продукти доведеться жувати. Тому вводь прикорм акуратно і стеж за реакцією дитини.

Традиційна схема прикорму виглядає так. Фахівці рекомендують прикорм дитини 6 місяців починати з фруктових соків (прикорм дитини з 5 місяців призначається тоді, коли малюк отримує штучне харчування). Розбавляй приблизно 60 грам соку кип'яченою водою та уважно слідкуй за реакцією малюка. Не змішуй декілька соків одразу, в разі алергії «шкідливий» продукт буде виявити важче. І ще: не поспішай вводити одразу кілька продуктів. Нехай організм малюка спочатку звикне до таких «нововведень».

Потім можеш давати малюкові овочеві суміші, з тих овочів, які вважаються найменш алергенними. Але пам'ятай, що на такий крок ви з малюком можете зважитися лише за два тижні після введення соків. Лікарі рекомендують для початку нехитрі дитячі рецепти на кшталт такого: варену цвітну капусту протерту через сито. Але пам'ятай, що у малюка може бути розлад шлунка та інші неприємності через цей продукт. Тож будь обережна.

Після пюре пропонуй малюкові молочні каші. Зазвичай дитина добре сприймає будь-яку з них. Почни з гречаної та рисової. І знову стеж, щоб не було алергії.

Після всіх перерахованих продуктів вводь у раціон малюка м'ясо та рибу. Це досить важка їжа, тому починай з малих доз. А коли будеш перемелювати м'ясо, дивись щоб не залишалося жилок.

Коли, нарешті, наважишся дати малюкові коров'яче молоко, обов'язково прокип'яти його.

До речі, класичний погляд на прикорм дитини, як і всі, має альтернативи. Наприклад, всім відомий доктор Комаровський. Перший прикорм Комаровський рекомендує починати з кефіру з доданим до нього дитячим сиром. Чи вводити своїй дитині прикорм за Комаровським або за схемою, рекомендованої ВООЗ, вирішувати, звичайно ж, тобі.

Ми ж викладемо цю схему (ВООЗ).

Прикорм дитини таблиця

Прикорм дитини за місяцями, таблиця

Поради щодо прикорму

Для зручного прийняти твердої їжі малюкові знадобиться стільчик для годування. Сьогодні більшість виробників пропонують ці дитячі меблі у вигляді трансформера: коли малюк підросте, його "трон" перетвориться на парту, за якою буде зручно малювати чи ліпити з пластиліну. 

Прикорм за місяцями, викладений у таблиці вище, не є обов'язковим суворим протоколом. Якщо твоєму малюкові у певний термін якесь блюдо не припало до смаку, то не буде великої шкоди, якщо освоєння цієї їжі ви відкладете на пізніший термін.

Страви дитячого меню мають бути теплими, але не гарячими. Тому спочатку почекай, поки температура їжі буде прийнятною, а вже потім приступай.

Не нервуй, якщо потрапити дитині ложечкою до рота ціла проблема. Адже це пристосування для малюка ще нове і щоб звикнути до нього потрібен час.

ЧИТАЙ ТАКОЖ: М'ясо і риба в раціоні дитини.

Потерпи з прикормом, якщо бачиш, що малюк нездужає. Доки він хворіє, організму буде важче впоратися з незнайомими продуктами.

Якщо малюк не хоче їсти нову їжу, не кричи на нього, не нервуй і не сунь насильно ложку до рота. Дитині така їжа точно не сподобається.

Але скільки нового ти дізнаєшся про свого малюка! Яка їжа йому подобається, а яку він терпіти не може, акуратно він їсть або не дуже, і як прицмокує губами. Адже твій малюк дорослішає і для вас починається новий етап. 

ФОТО: depositphotos