Вербна неділя: суть та звичаї

12 квітня 2020 р. 03:34

Напередодні своєї останньої Пасхи перш, ніж бути схопленим римськими стражниками та страченим у спокутування гріхів людських, Ісус прибув до Єрусалиму. На честь цієї події православні всього світу відзначають Вхід Господній до Єрусалиму, що у нас отримав назву Вербна неділя.

Вербна неділя: як святкувати

У стародавньому Ізраїлі існував звичай: царя-тріумфатора, що після чергової перемоги в'їжджає у місто, зустрічати пальмовими гілками - символом могутності та влади. Протокол наказував царю їхати верхи на коні або віслюку.

У всіх чотирьох євангелістів (Матфея, Марка, Луки та Іоанна) зустрічаємо згадку про урочистий в'їзд Спасителя в Єрусалим і про те, як почули про всі дива та зцілення, простий люд вітав Його пальмовими гілками та вигуками «Осанна синові Давидовому» (бо у Старому завіті євреям передбачено, що Месія з'явиться на землю з роду царя Давида).

У наших краях першим деревом, що розпускаються навесні, є верба. Так, адаптувалися під місцеву флору, але не втративши свою суть, з'явилася традиція освячувати у це свято гілочки верби - як символ пальмових гілок, що встеляли дорогу Ісуса до його страждань та воскресіння.

Традиції Вербної неділі

Освячення верби в церкві

Напередодні свята у річок старі й малі ламали гілки верби - щоб завтра на ранковій службі у церкві їх освятити. Тих же, хто службу проспав, віруючі, які поверталися з храму, легенько били освяченими гілочками, примовляючи: «Не я б'ю, а верба б'є, За тиждень - Великдень!»

А молодь дорогою з церкви, жартома постукуючи один одного свяченою вербою, примовляла: «Будь великий, як верба! Будь багатий, як земля! Будь сильним, як вода!».

А вдома вже ці вербові гілочки, які народне повір'я наділяла магічною силою, використовувалися різноманітно. А саме…

Ритуали зі свяченою вербою

  • Одну гілочку обов'язково прикріплювали над входом у будинок - як оберіг.
  • Кілька гілочок господар вставляв на городі - «садив» - на добрий урожай.
  • А малюки тим часом поспішали наввипередки проковтнути кілька «котиків» - щоб горлечко не боліло.
  • В окремих регіонах України свячені на Вербну неділю «котики» вважалися надійним засобом від безпліддя - їх потрібно було потайки проковтнути жінці, щоб понести та народити в строк дитя.
  • Коли вперше після зимівлі худобу виганяли з хліва на пасовище - робилося це теж прутиком з верби, освяченої на Вербну неділю.
  • Букетик з свяченою верби (або усі гілки, що залишилися від інших обрядів) зберігали за образами до наступної Вербної неділі.
  • Якщо град - за віконце кидали гілочку свяченої верби, щоб уберегти врожай. Та й взагалі у негоду вербу ставили на вікно - втихомирити стихію.
  • Знахарі готували безліч цілющих ліків з використанням саме посвяченої на свято верби - і від ревматизму, і від лихоманки, і від головного болю, і від шлункових розладів.

Коли Вербна неділя у 2020?

Цього року свято Входу Господнього до Єрусалима відзначаємо 12 квітня. Адже, як і для Великодня, дата цього свята щороку вираховуються окремо. Назавтра після Вербної неділі починається останній тиждень перед Великоднем - Страсний тиждень, що завершується Воскресінням Христовим.

Вербна неділя вважається настільки значущим святом, що, незважаючи на продовження Великого посту, у цей день віруючим дозволено вживання риби, рослинного масла та вина.