Що таке комплекс відмінника

25 жовтня 2013 р. 07:00

Багато батьків мріють про те, щоб їхній малюк у школі був круглим відмінником, вважаючи, що хороші успіхи у навчанні будуть запорукою майбутнього успіху. Та й саме слово «відмінник» породжує такий собі образ слухняного, розумного, акуратного учня-ботаніка.

Комплекси відмінників

Йдеться про спільний психологічний стан, притаманний багатьом людям. Цей комплекс характеризується пред'явленням занадто завищених вимог і до самого себе, і до інших людей. Такі люди хочуть бути завжди і у всьому першим, при цьому вони просто не мають права на помилку. Відмінники дуже бояться можливих невдач. Психологи впевнені, що «комплекс відмінника» дуже шкідливий для здоров'я, адже він викликає так званий психосоматичний стрес, тобто реакції організму у вигляді безсоння, сильних головних болів, порушення роботи внутрішніх органів тощо.

Як формується «комплекс відмінника»?

Батьки-відмінники сприяють утворенню комплексу

Вчені впевнені - цей комплекс формується за допомогою двох складових - психологічного та генетичного факторів. Так, якщо батьки дитини також були відмінниками, то у малюка є всі шанси піти їх слідами. Цей генетичний фактор також підкріплюється і конкретноюю життєвої програмою, задають яку - батьки. Мама і тато можуть самі демонструвати малюкові свої похвальні грамоти, медалі, розповідаючи власні історії успіху. Батьки-відмінники самі сприяють утворенню такого комплексу. Спроба бути «в усьому прикладом» загрожує дитині синдромом хронічної втоми, розчаруванням у житті...

Що ж робити?

Сьогодні бути відмінником досить складно

Батькам треба зрозуміти, що їхнє бажання зробити свого малюка відмінником часто ніяк не співвідноситься з реальними потребами самої дитини. Від цього малюк не стане кращим або гіршим. Треба сприймати дитину, як окрему, неповторну, унікальну особистість зі своїм світоглядом. Допоможи малюкові не порівнювати себе з іншими дітьми, люби і поважай його безумовно. Радій будь-яким його успіхам, підтримуй у розвитку особистих інтересів. Сьогодні бути відмінником досить складно. Зрозумій: система сучасної освіти дуже сувора і тут без підтримки, розуміння рідних і близьких людей дітям доведеться важко. Тому, перед тим, як ліпити з дитини відмінника, подумай гарненько, а чи треба це все йому самому? А також задумайся - яка ціна такого успіху. Тільки при осмисленому підході батьків, а також при виражених здібностях малюка до відмінного навчання, можливо таки поєднати відмінні оцінки дитини із повноцінним життям.