Куди звертатися, якщо захворіли

30 березня 2020 р. 14:47

Якщо ти або хтось із твоїх близьких раптом виявляють симптоми ГРВІ, є гарячі лінії COVID-19 - у кожному регіоні України.

Куди телефонувати, якщо захворів на коронавірусну хворобу

Редакція заприсяглася, що це - остання новина на сайті mama.ua про коронавірус. Надалі обіцяємо розважати тебе більш цікавими статтями - а про світову пандемію й без нас вистачає джерел інформації. Ми закликаємо оберігати себе та своїх близьких від цього потоку, щоб не занурювати ані їх, ані себе у вир паніки. Тому й говоримо: більше ані слова про коронавірус. Але наостанок переличимо, куди звертатися, якщо ця проблема все ж твою сім'ю не оминула.

Отже, якщо ти або хтось із твоєї родини захворів, і в нього спостерігаються симптоми, схожі на COVID-19: підвищення температури, кашель, слід телефонувати на гарячу лінію в своєму регіоні - МОЗ України випустив їх повний перелік:

Лінії МОЗ для хворих коронавірусів

Якщо нікуди з вищевказаних телефонів додзвонитися не вдалося - телефонуй до свого сімейного лікаря.

Якщо ж разом з відомими симптомами у хворого спостерігається затруднення дихання - не зволікаючи дзвони до 103.

Якщо є проблеми з диханням  - одразу телефонуй 103

Що варто робити, аби взагалі цієї теми уникнути:

  1. Дотримуватися всіх карантинних заходів, рекомендованих урядом: не виходити без крайньої потреби з дому, перейти на віддалену роботу вдома, за вимушеного відвідування громадських місць користуватися медичною маскою, а після виходу звідти - антисептиком для рук. Та не торкайся обличчя руками доти, поки не прийдеш додому і не помиєш руки з милом!
  2. Часто мити руки з милом. Обов'язково - повертаючись з вулиці або після взяття до рук вуличного одягу або взуття. Також після відвідування туалету, перед їжею та перед проведенням будь-яких косметичних процедур собі або дитині. Сподіваємося, цього пункту ти дотримувалася завжди - і до цієї пандемії - і будеш робити так після, і дітей своїх того ж навчила. Це елементарна гігієна.
  3. Всі свої домашні покупки перевести в онлайн з кур'єрською доставкою додому, щоб рідше відвідувати супермаркети та аптеки. Від тих покупок, які важко зробити онлайн, відмовитися на час карантину. Особливо це важливо для людей похилого віку - забезпеч їм доставку продуктів додому, щоб вони не відвідували супермаркет самостійно, адже вони особливо уразливі перед цією заразою.
  4. Часто вдома проводити вологе прибирання з використанням дезінфікуючих засобів.
  5. Дотримуватися інформаційної гігієни - не захоплюватися читанням новин про жахливе настання апокаліпсису, критично ставитися до чуток і неперевірених повідомлень, довіряти тільки офіційним джерелам: МОЗ, ВООЗ та сусідці тітці Гані. Ой, ні, останнє - не точно.

І нехай тобі ця стаття не знадобиться!