Позбавляємося від підшкірного кліща: як лікувати демодекоз

13 березня 2018 р. 12:42

Дізнайся, що таке демодекоз, як виявляється і лікується підшкірний кліщ на обличчі й тілі людини, що потрібно знати про це захворювання і як не панікувати, якщо одного разу на обличчі виявиться сильне горбисте почервоніння.

Підшкірний кліщ у людини

З найдавніших часів людину на Землі супроводжує безліч різних істот, невидимих ​​її оку: мікроорганізми, бактерії та віруси, найдрібніші комахи. З деякими вдається співіснувати, а деякі завдають нам тільки клопіт. До таких належить підшкірний кліщ демодекс, що провокує таке захворювання як демодекоз.

Що таке демодекоз?

Якщо ти почула такий медичний термін як демодекоз, то знай, що мається на увазі захворювання, за якого шкірний покрив уражається кліщем мікроскопічних розмірів. Найчастіше підшкірні кліщі виявляються на обличчі, зокрема в області чола і підборіддя, на повіках, у носогубних складках.

Демодекс-кліщ мешкає у:

  • фолікулах волосся;
  • сальних залозах.

У дорослої особини підшкірного кліща напівпрозоре тіло, довжина якого становить до 0,4 мм. Демодекс покритий лусочками, за допомогою яких він з легкістю чіпляється за волосяні фолікули. Цей паразитичний організм харчується шкірним жиром і клітинами шкіри.

Згідно зі статистикою, підшкірний кліщ на тілі виявляється приблизно у 85 - 90% людей. Демодекс є умовно-патогенним паразитом, який за міцного імунітету не завдає жодної шкоди. Демодекоз виникає на тлі різних захворювань, стресів, може спостерігатися під час вагітності.

Якщо хочеш побачити, як виглядає підшкірний кліщ, фото, розміщене нижче, надасть можливість в деталях розглянути шкідника.

Кліщ підшкірний
Ось як виглядає підшкірний кліщ під мікроскопом

Симптоми демодекозу: ознаки існування в організмі підшкірного кліща

Демодекоз на перший погляд дуже схожий на вугрову хворобу. Так, у дівчат і юнаків, у жінок і чоловіків можуть спостерігатися прищі, рожеві вугри і навіть гнійники, невеликі виразки. Спочатку все це «прикрашає» тільки обличчя, а якщо затягнути з лікуванням - осередок захворювання може поширитися і на шкірний покрив спини, грудей.

При демодекозі прищі локалізуються найчастіше в якомусь певному місці, наприклад, на лівій або правій щоці, на підборідді тощо. Також прищі можуть шикуватися в ряд - ця борозенка показує шлях руху кліща.

Запідозрити демодекоз можна за такими ознаками:

  • шкіра в області носа і щік стала дуже жирною, пори на обличчі розширилися;
  • обличчя стало ніби нерівним, горбистим;
  • шкіра почервоніла, свербить, здається, що по ній щось повзає;
  • волосся сильно випадає;
  • спостерігається свербіж біля коріння вій, сверблять вушні раковини.

При демодекозі може спостерігатися втома очей, набряклість повік. Також по краю повік може утворюватися наліт.

Запам'ятай: звичайні прищі не сверблять. Якщо ти помітила, що почухати обличчя хочеться все частіше і частіше, то не зволікай з походом до лікаря-дерматолога.

Чинники, що викликають розвиток демодекозу

Демодекозний кліщ активно розмножується, якщо не дотримуватися правил гігієни. Часто підшкірний кліщ на обличчі виявляється при:

  • збої в роботі ендокринної системи ;
  • наявності хронічних захворювань шлунка, кишечника, інших органів і систем організму;
  • зниженому імунітеті .

Однак навіть ті, у кого все гаразд з імунітетом, можуть спровокувати у себе зараження кліщем. Сприятливі умови для проникнення паразита вглиб шкіри створюються при видавлюванні прищів, гнійників і акне.

Спалах демодекозу може виникнути внаслідок тривалого прийому деяких медичних препаратів (стероїди, антибіотики), використання косметики, до складу якої входять гормони.

Захворювання виникає:

  • при зловживанні відвідуванням солярію;
  • при частих походах в сауну / лазню;
  • при себореї, для якої характерне підвищене вироблення шкірного сала.

Шкірний кліщ інтенсивно розмножується в весняний і літній періоди. Спад активності спостерігається взимку.

Як діагностувати демодекоз

Шкірні кліщі навіть при хорошому зорі і дуже ретельному огляді шкірного покриву в домашніх умовах виявити не вдасться. Саме тому без лабораторної діагностики не обійтися.

Для того щоб отримати точні результати, потрібно припинити вмиватися і користуватися косметикою за кілька днів до здачі аналізу. Як матеріал для дослідження виступає епітелій, який зіскоблюється з уражених ділянок шкіри.

Підшкірний кліщ на обличчі, лікування
Кліщ демодекс на обличчі

Фахівці в ході діагностики визначать, чи дійсно проблеми шкіри викликані життєдіяльністю демодекса. Якщо вугрова хвороба заперечується, а демодекоз підтверджується, призначається ефективний курс лікування.

Як позбутися від підшкірного кліща за допомогою медицини

Зазвичай демодекоз лікується за 1,5 - 3 місяці. Лікування здійснюється за допомогою зовнішніх засобів, які:

  • мають знезаражувальні властивості;
  • усувають запальні процеси;
  • очищають шкіру від сального секрету і від речовин, які виділяються в процесі життєдіяльності демодекса.

Найбільш ефективною при місцевій терапії є мазь від підшкірного кліща. Відмінний результат дають засоби, які мають в своєму складі дьоготь, цинк, сірку. Названі речовини ускладнюють дихання підшкірного кліща, що призводить до його загибелі.

Крім мазей, застосовуються вітаміни і препарати, які зміцнюють імунітет. При важкій формі захворювання лікар може призначити для прийому всередину антибактеріальні і протизапальні засоби.

У разі, якщо захворювання вражає очне яблуко, прописуються очні краплі. Щоб стимулювати відростання брів та вій, рекомендується втирати в область повік реп'яхову олію.

Оскільки демодекоз часто виникає внаслідок будь-яких збоїв в організмі, для повного одужання необхідно зайнятися їх усуненням. У медичному центрі тобі можуть виписати направлення на здачу крові для визначення рівня цукру, порекомендувати проходження обстеження у таких фахівців:

  • імунолог;
  • дієтолог;
  • гастроентеролог;
  • ендокринолог;
  • гінеколог та інші лікарі.

Як вилікувати демодекоз народними засобами

Демодекоз лікується і засобами народної медицини. Уражені ділянки можна протирати відваром з ялівцю і оману. Поліпшити стан шкіри дозволить протирання настоянкою евкаліпта чи календули.

Якщо говорити про інноваційні методи лікування, в останні роки набирає популярності мікродермабразія. Під цим терміном варто розуміти косметичну процедуру, в ході якої здійснюється апаратна шліфовка обличчя. Професіонали за допомогою спеціальних пристроїв зможуть видалити заражений кліщами шар шкіри, що дозволить позбутися демодекозу.

Мікродермабразію не можна проводити в період загострення шкірного захворювання, тому перед походом до косметологічного салону проконсультуйся у дерматолога.

Догляд за шкірою під час лікування від підшкірного кліща

Під час лікування демодекозу краще не використовувати косметичні засоби, зокрема креми на жирній основі, які є для кліща доброю їжею. Навіть для вмивання не рекомендується вибирати гелі та лосьйони з магазину. Для щоденної гігієни потрібно використовувати дігтярне мило. Шкіра добре реагує на відвар ромашки, календули та шавлії.

Терапія буде ефективнішою, якщо відмовитися від алкоголю та куріння, виключити з раціону смажені та копчені продукти, солоні й гострі страви. Протягом усього курсу лікування варто уникати:

  • тривалого перебування на сонці;
  • походів в сауну або лазню;
  • відвідування солярію.

Запобігти повторному самозараженню підшкірним кліщем допоможе часта зміна рушників та постільної білизни.