Як правильно вийти з посту?

1 травня 2013 р. 18:00

Усім людям, які довгий час дотримувалися Великого посту, під час святкової пасхальної трапези треба бути дуже обережними. У цьому впевнені медики, і ось чому.

Лікарі попереджають, що м'ясні страви у поєднанні з алкоголем можуть викликати у людини різке погіршення стану здоров'я. Як цього уникнути? Всього лише запам'ятати кілька правил.

Не переїдати!

Чи не переїдати!

Головне правило полягає в тому, щоб краще закінчити прийом їжі, коли ще залишається легке відчуття голоду. Не треба намагатися з'їсти більше, приймаючи спеціальні ліки. Вони, звичайно ж, можуть покращити перетравлення їжі, але не зможуть захистити від наслідків переїдання.

Не переборщи з м'ясом!

Не варто також з'їдати за один раз більше 200 грамів м'яса (від жирного - баранини та свинини краще взагалі відмовся) та більше одного яйця. Також не варто налягати на соуси, які містять багато тваринних жирів. Найкраще віддати перевагу стравам з риби, курки та продуктам рослинного походження - овочам, фруктам і злаковим.

Обережно з алкоголем!

Тут необхідна особлива обережність. Йдеться про вживання алкоголю. У святкові Великодні дні отруєння алкоголем зазвичай займає перше місце серед інших причин госпіталізації українців. Отже, якщо без алкоголю свято «не відбудеться» - дозволь собі не більше 200 грам вина.

Ні - нічним гулянням!

Важливо стежити у ці свята за дітьми та підлітками. Переїдання та нічні гуляння для них особливо небезпечні. Також обережними треба бути з їжею та веселощами літнім людям і тим, у кого є якісь хронічні захворювання внутрішніх органів. Слабким людям краще утриматися від жирної тваринної їжі, великої кількості солодкого та алкоголю.

Здорове харчування

Крім того, якщо ти дотримуєшся дієти через якесь хронічне захворювання, треба намагатися дотримуватися її і в святкові дні. Так, звичайно ж, всі ці рекомендації - це не панацея, але вони точно допоможуть уникнути багатьох проблем та неприємностей. Запам'ятай: вихід з посту повинен бути поступовим. Іншими словами, переходити до звичайного раціону після суворого посту потрібно не менше тижня. Якщо ж ти страждаєш хронічними захворюваннями, такими, як виразка 12-палої кишки або шлунка, панкреатит або холецистит, цей термін потрібно збільшити до двох тижнів. При виході з посту їсти м'ясо можна вже з першого дня, але у дуже невеликих кількостях. Найкраще, щоб м'ясо було варене, злегка посоленное, але без гострих спецій. Не варто поєднувати м'ясо з грибами та квасолею. У перший тиждень не варто вживати чебуреки, пельмені, манти, м'ясні пироги, шашлики, сало, млинці. Після закінчення посту треба починати розширювати свій раціон кисло-молочними продуктами, такими, як кефір, ряжанка та йогурт. І пам'ятай, що неправильний вихід з посту чи дієти може призвести до серйозних порушень роботи кишечника. Тому побережи себе та своє здоров'я!