Затримка місячних

11 березня 2019 р. 11:00

Ти знаєш, як працюють оточуючі тебе предмети - телефони, комп'ютери, побутова техніка, але ти не знаєш, як працює твій організм. Тому у будь-якій незрозумілій ситуації впадаєш у анабіоз. Лише у випадку із затримкою місячних ти біжиш в аптеку за тестом.

Лікарі називають близько десятка причин затримки менструації. І хоча вагітність у цьому списку стоїть на першому місці, це далеко не єдина причина затримки місячних.

До речі, як визначити вагітність до затримки, ми вже розглядали в одній зі статей раніше.

Що вважати затримкою?

Порушення менструальної функції, яке призводить до відсутності циклічної кровотечі понад 35 днів, вважається затримкою. Хоча, з якого дня вважати затримку місячних - питання часто індивідуальне, пов'язане з циклом кожної конкретної жінки. Звичайно, коли немає місячних 2 місяці, ні у кого не виникає питання про те, що йдеться про затримку. А ось невелике відхилення від курсу - у днів 7 - не вважається затримкою. Але якщо місячні відсутні понад цей термін, можна говорити про проблему. З огляду на те, що більшість захворювань жіночої статевої сфери протікає безсимптомно, затримка циклу - безумовний привід звернутися за консультацією до лікаря. Адже, якщо немає місячних, причини можуть бути різними: від вагітності до різних патологій статевої сфери. Отже, спробуємо з'ясувати, з чим може бути пов'язана затримка місячних.

Нормальний менструальний цикл 

28 днів - це нормальний цикл. Від початку першого дня місячних і до початку наступних.

Чому так важливо стежити за своїм менструальним циклом? Це період, який забезпечує репродуктивні функції жіночого організму. Знаєш такий вислів: "Усі проблеми у нас в голові". Ось так і з циклом. Запускається він саме там. Доведено, що за менструацію відповідає кора головного мозку. Мозок дає сигнал у гіпоталамус, який регулює нейроендокринну діяльність в організмі, та гіпофіз, що виробляє гормони, які впливають на зростання, обмін речовин, репродуктивну функцію. Яким чином це відбувається, з якої саме ділянки мозку жінки йде цей сигнал, вчені поки що з'ясовують. 

Кожен жіночий організм індивідуальний, тому говорити про те, що 28 днів - норма для всіх не можна. (Але про 7 днів пам'ятай!) Лікарі велику увагу приділяють регулярності циклу. Адже відомо, що перша половина циклу - це період дозрівання яйцеклітини та підготовки до зачаття. В яєчниках дозрівають яйцеклітини - особливі статеві клітини жінки. Вони знаходяться у мішечках - фолікулах. Після відторгнення ендометрія - внутрішньої слизової оболонки матки, фолікули активно ростуть. Ростуть нерівномірно, найбільший випускає єдину яйцеклітину, яка і буде чекати запліднення.

Почитай статтю Фази менструального циклу

Момент, коли яйцеклітина виходить у черевну порожнину (а найчастіше це відбувається на 14 день циклу), називається овуляцією. Живе яйцеклітина добу, або близько того. Отже, якщо у ці 24 години знайдеться сперматозоїд, який зможе її запліднити, вона повернеться у матку для того, щоб зовсім скоро стати ембріоном. 

ЧИТАЙ ТАКОЖ: Тест на овуляцію: Що це таке та навіщо він потрібен?

дозрівання яйцеклітини
Вихід яйцеклітини

Якщо яйцеклітина не запліднена, то жовте тіло перестає виробляти гормон прогестерон і поступово зменшується. Слизовий шар матки відторгається та виходить. Настає менструація. Чому кров? Тому що відшарування зайвого слизу пошкоджує кровоносні судини. Це і є причина кровотечі. 

Перша менструація

Сигналом про те, що статеве дозрівання відбулося, служить перша менструація у дівчини у 11-13-річному віці. Буває і раніше - у 9 років. Але це лікарі розцінюють, як занадто ранню поява місячних. Для пізнього строку теж є своя відмітка - після 15-ти років. У таких випадках потрібна консультація ендокринолога. Адже мова може йти про збої у роботі ендокринної системи або порушення гормонального фону.

Перша менструальна кровотеча вважається переломною у статевому розвитку дівчини. Медики називають його менархе (від грецьких слів "місяць" та "початок"). Після цієї знаменної події вона вже здатна завагітніти, виносити та народити дитину.

статеве дозрівання дівчаток
Перші місячні у підлітків

Що впливає на її появу?

Безліч чинників. Найголовніші:

  • фізичний розвиток індивідуально у кожної дитини. Якщо дівчинка випереджає своїх ровесниць (у неї швидше ростуть і розвиваються груди - це вважається першою ознакою статевого дозрівання; зазвичай за два роки молочні залози приймають той розмір і форму, що і в зрілому віці; через кілька місяців після росту грудей, з'являється волосся на лобку; шийка матки починає виділяти певну кількість слизу - білуваті виділення);
  • генетика - практично завжди безпрограшний показник. Якщо у мами та бабусі місячні були пізніми, то і у дівчинки ситуація буде така ж;
  • харчування впливає на фізичний розвиток, а значить і на менструальний цикл. Нестача вітамінів затримує появу місячних, так навіть для дорослих жінок іноді характерна затримка місячних навесні на тлі гіповітамінозу;
  • хронічні захворювання (тонзиліт, бронхіт, бронхіальна астма), черепно-мозкові травми позначаються на фізичному розвитку. Регулярний прийом препаратів може порушити цикл;
  • стреси впливають на стан навіть дорослого організму.

немає місячних причини
Чому буває затримка місячних

Затримка місячних - тест негативний

Природно, першим, що спадає на думку, коли у тебе затримка місячних - це вагітність. І, якщо домашній тест дав негативний результат, не варто поспішати виключати цю причину. По-перше, навіть найнадійніші тести не дають 100% гарантії достовірності результату. Тест може бути бракованим, міг неправильно зберігатися або транспортуватися, ти просто могла його неправильно використовувати або невірно тлумачити результати. Тому, якщо затримка менструації становить 1 тиждень і більше, має сенс використати як мінімум два-три тести різного механізму дії (про те, які вони бувають, ми вже писали тут), а ще краще - відвідати гінеколога, який проведе огляд та призначить достовірні аналізи.

Однак, не завжди вагітність стає причиною ненастання менструації у належний час. У гінекології відомий цілий ряд причин затримки місячних, крім вагітності. Про них поговоримо нижче.

Причини затримки місячних

Які ж причини затримки менструації у дорослої жінки, якщо не вагітність? До речі, часто спостерігається затримка при молочниці - вона теж виникає через вагітність. Просто тут трохи не так сприймається причинно-наслідковий зв'язок. Затримка менструального циклу виникає не через молочницю, а через вагітність. Просто в перші дні у жінки настає гормональна перебудова і знижується імунітет (щоб ембріон не був відторгнутий), чим і користуються підступні гриби роду Кандида. Тому затримка та білі виділення сирнистої консистенції - часті приводи звернення до жіночої консультації.

Молочниця - одне з найчастіших нездужань на ранніх термінах вагітності. Однак, стати причиною затримки місячних сама по собі вона не може. А що ж може? Від чого може бути затримка місячних крім вагітності?

  1. Овуляторний синдром - відчуття болю внизу живота під час овуляції. Показані обстеження, щоб виключити серйозні проблеми, такі як полікістоз, наприклад. Причиною нерідко бувають сильні емоційні потрясіння, гормональна терапія, гостре запалення.
  2. Аменорея - відсутність місячних протягом трьох місяців і більше, свідчить про гормональні порушення в організмі. При меншому терміні, наприклад, затримка 2 місяці, говорять не про аменорею, а про збої менструального циклу.
  3. Грудне вигодовування.
  4. Застосування контрацептивів, особливо в екстреному порядку або через різке переривання курсу.
  5. Кісти затримують цикл. 
  6. Гінекологічні захворювання (міома матки, запалення маткових труб).
  7. Затримка після аборту - і таке буває. В такому випадку обов'язково слід звертатися до лікаря.
  8. Надмірне фізичне навантаження, стрес, гіповітаміноз (нестача вітамінів), різка втрата або набір ваги. У цю ж групу причин входить весняна затримка місячних, коли організм ослаблений.

Затримка місячних при прийомі вітамінів у достатніх кількостях, відсутності фізичного та емоційного перенапруження, здорового способу життя та відсутності гінекологічних захворювань говорить про початок вагітності.

Читай також: Місячні при вагітності

Відсутність місячних після «форс-мажорів»

Жіночий організм - дуже делікатна система. І найменше насильство над ним (нехай навіть з доброю, як нам здається, метою) може послужити причиною збою. Те ж саме відбувається після переживання переломних етапів в житті жінки (дефлорація, пологи).

чому може бути затримка місячних
Через що може бути затримка місячних

Отже, будь-які екстраординарні події в житті жінки тягнуть за собою збій циклу та призводять до тимчасової відсутності місячних. Розглянемо ці ситуації докладніше.

Відсутність місячних після постинора

Відсутність менструації після застосування екстреної посткоїтальної контрацепції - досить часте явище. Взагалі-то екстрена контрацепція була винайдена для крайніх випадків і спочатку передбачалася як метод, до якого, якщо і судилося вдатися - то не всім і не більше 1 разу в житті (наприклад, запобігання зачаття після зґвалтування). І вже ніяк цей метод не розрахований на банальне «тому що так вийшло». Будь завбачливіше. І якщо вже «так вийшло», обов'язково звернися до гінеколога і не посоромся повідомити йому, що приймала постинор.

Затримка місячних після протизаплідних

Прийом гормональних контрацептивів практично завжди спричиняє деякий збій менструального циклу. Якщо після скасування протизаплідних таблеток, менструація не настає протягом 4 - 5 днів, це сприймається як норма. При більш тривалому терміні затримки (тиждень та більше) слід обов'язково звертатися до лікаря, адже існує загроза сильного гормонального збою. Таке буває, якщо препарат був підібраний неправильно.

На тривалість затримки менструації після скасування оральних контрацептивів зазвичай впливають такі чинники:

  • тривалість застосування препарату,
  • вік жінки,
  • регулярність циклу до початку прийому таблеток (затримка буде довшою, якщо до прийому виникали затримки),
  • сам препарат, який пила жінка.

Гінекологи вважають повним терміном відновлення природного менструального циклу після скасування гормональних контрацептивів - 3 місяці.

Відсутність місячних після аборту

Якщо жінці доводиться пережити аборт, її цикл неодмінно збивається. Причому, не має значення, аборт проводився за допомогою медичних інструментів або вакуумної аспірації.

Відсутність менструації після вакууму - нормальна реакція організму на стрес. У нормі менструація настане за місяць після проведення втручання. Допустимим відхиленням вважається термін до 7 днів в ту чи іншу сторону.

Відсутність місячних після пологів

І навіть такий фізіологічний і природний процес як пологи призводить до «відстрочення» менструації. Якщо жінка годує дитину грудьми, місячні у неї почнуться не раніше ніж за півроку - рік. У тих же матерів, які відмовляються від грудного вигодовування, місячні після пологів відсутні 1 - 3 місяці.

Не пропусти! Місячні під час годування грудьми

Затримка місячних після першого акту

Багатьох юних дівчат цікавить, чи можлива затримка місячних після «першого разу»? Процес дефлорації, хоч і є природним і визначеним кожній жінці, все ж сприймається організмом як форс-мажор, а тому іноді є причиною деякої затримки (аж до 10 днів і довше). В ідеалі, безумовно, радять кожній дівчині після такої знаменної події в її житті відвідати гінеколога (хоча б познайомитися), але хто ж прислухається до цієї поради?

затримка місячних після першого сексу
Причини затримки місячних крім вагітності

Причини затримки крім вагітності та гінекології

Крім всіх перерахованих вище причин, затримку місячних можуть викликати і, здавалося б, не пов'язані з роботою статевих органів стани та ситуації. Просто завжди потрібно розуміти, що організм - це єдина система, і неполадки в якийсь із її частини, призводять до загального розладу. Отже, з так би мовити не гінекологічних причин затримки місячних можна виділити наступні.

Загальна інтоксикація організму

Незалежно від того, що стало її причиною, менструальний цикл може реагувати збоєм. Організм, ослаблений боротьбою з токсинами, не може собі дозволити таку "розкіш", як зайва кровотеча. Ось тому менструація і відкладається на невизначений час. Врахуй, мова йде про будь-який інтоксикації - від зараження вірусом грипу до занадто довгого вдихання шкідливих хімічних запахів.

Різка зміна ваги

Ти сіла на чергову надефективну революційну дієту і дійсно досягла неймовірних результатів на невдячній ниві схуднення! Як би ти не домоглася також відстрочки менструації, а то і взагалі проблем з жіночим здоров'ям. На різкі "стрибки" ваги, як в сторону зменшення (до чого частіше схильні молоді дівчата, що насильно виснажують свій організм), так і збільшення, менструальний цикл реагує затримкою. Тому лікарі радять уникати експериментів.

До речі навіть якщо твоя вага зростає не різко, але значно, рано чи пізно цикл почне давати збої. Спочатку будуть з'являтися регулярні затримки, цикл буде розтягуватися. А згодом місячні можуть взагалі зникнути (аменорея). Звичайно, тут мова йде не про кілька зайвих кілограмів, які здаються такими з косметичної точки зору, а про патологічне ожиріння, коли вага дівчини перевалює за 100 кг і більше.

Переїзд та зміна клімату

Що й казати про разючі зміни клімату, якщо після банальної поїздки у відпустку з Києва до Одеської області, місячні можуть початися на 7 і більше днів пізніше, ніж повинні були за планом. При такій ситуації навіть переживати не варто, просто організм зазнав стресу, але він, повір, з ним впоратися.

У разі ж більш далеких поїздок (та якщо до того ж довелося провести у літаку більше 3 годин) затримку можна практично гарантувати. Однак, з часом, коли організм адаптується до нових умов (якщо на той час ти не поїдеш назад), все увійде в своє русло і цикл знову відрегулюється. Після відпустки в екзотичній країні будь готова до затримки більше 7 днів. В даному випадку єдине, що тобі варто зробити - це просто почекати. Стреси від подорожей час лікує, на жаль він стирає і деякі спогади.

Як викликати місячні при затримці?

Перш ніж поставити собі за мету прискорити процес, наприклад перед відпусткою або походом в басейн ("щоб абонемент не пропав"), гарненько задумайся: а чи варто?

Адже так чи інакше, але будь-які штучні дії можуть бути причиною гормонального збою. Будь-який лікар тобі скаже, що це призведе до збою циклу, як мінімум. 

виділення при затримці фото
Якщо затримка місячних

До речі, якщо після затримки пішли місячні зі згустками, це може сигналізувати про мимовільне переривання вагітності - викидень. У будь-якому випадку, якщо виділення при затримці місячних відрізняються від твоїх звичайних, звернися до гінеколога. Кров'янисті виділення після затримки повинні мати звичайний вигляд та консистенцію. Особливо мають насторожити затримка місячних та жовті виділення - часто це симптоми запальних процесів у жіночих статевих шляхах. 

У будь-якому випадку, затримкою менструації організм повідомляє нам про якийсь збій. Тому цей важливий симптом ні в якому разі не можна залишати без уваги. Піклуйся про своє тіло і обов'язково звертайся до кваліфікованих медиків при виникненні будь-яких питань.