Коли слід робити мамографію

10 квітня 2020 р. 12:15

В умовах постійного стресу та непостійного ЗСЖ жіноче здоров'я стає дуже крихким і вразливим. Стежити за собою - це не лише про нарощені нігті та вії, а про регулярний контроль за станом організму.

Коли потрібно відвідати мамолога

На жаль, патології грудей виникають в будь-якому віці й у будь-яких жінок, незалежно від роду діяльності, соціального стану, релігійних переконань та інших індивідуальних рис. Грубо кажучи, у будь-який момент не пощастити може кожній з нас. Це не привід впадати в депресію, але привід ретельно та відповідально підходити до профілактичних оглядів у лікарів.

Огляд грудей - це те, що повинна робити кожна дівчина, починаючи з 12 років і не припиняючи ніколи. Щомісяця ми робимо це самостійно, і рідше, але також регулярно - у лікаря. Здоровій жінці дітородного віку досить двічі на рік відвідувати гінеколога та проходити у нього повний профілактичний огляд, що включає УЗД грудних залоз. Ставши трохи старше до своєї схеми профілактичного контролю слід підключити регулярні зустрічі з маммологом.

Отже, як часто робити мамографію:

  • до 20 (умовно) - здоровим дівчатам, які не підпадають під групи ризику (про них - трохи пізніше) можна обходитися без мамографії, якщо немає скарг, і УЗД грудей не виявляє жодних змін. 
  • 20 - 40 років - раз на рік бажано консультуватися у мамолога (за відсутності скарг і УЗД без змін).
  • 40 - 65 років або молодшим жінкам з груп ризику - раз на рік робити мамографію (за відсутності скарг і УЗД без змін).
  • 65+ років - кожні півроку робити мамографію, навіть за відсутності будь-яких скарг.
  • у будь-якому віці - негайно при виявленні скарг і нехарактерних для жінки симптомів, новоутворень і ущільнень у грудях.

Такий графік рекомендований сучасними протоколами і покликаний виявити на ранніх стадіях захворювання грудей, які, як і всі інші, простіше лікувати на початку. На жаль, статистика говорить, що близько 25% діагностики злоякісних утворень грудей сьогодні діагностуються на III і IV стадії, коли хвороба вже агресивна, а лікування травматичне й не завжди ефективно. У разі ж виявлення онкології грудей на більш ранніх стадіях сучасна медицина може допомогти, і вельми успішно. Рак давно перестав бути вироком, якщо його діагностувати вчасно. І крім злоякісних, є ще різні види доброякісних утворень, які легко лікуються.

Навіщо ходити до мамолога
Своєчасне обстеження здатне вберегти тебе від серйозних діагнозів

Симптоми, за яких потрібно терміново відвідати мамолога

Навіть якщо ти нещодавно контактувала з маммологом, як уже було сказано вище, в разі появи скарг або аномалій, потрібно йти до лікаря позапланово й терміново.

Ось симптоми, які викликають непокоєння:

  • під час самостійного огляду грудей ти намацала якесь ущільнення (винятком може бути звичайний лактостаз при годуванні грудьми, особливо в перші тижні ГВ. Тоді для початку достатньо консультації твого акушера-гінеколога);
  • помітна оку асиметрія грудей, якої раніше не було (виключення - перші тижні після відлучення від грудей, хоча й тут краще бути пильною); 
  • виділення із сосків, яких раніше не було (окрім молока чи молозива в період ГВ);
  • біль, відчуття розпирання або будь-який інший дискомфорт чи незвичні відчуття в грудях.

Хто в групі ризику

Як вище вже говорилося, є категорія жінок, яким незалежно від віку варто раз на рік робити мамографію, навіть якщо їх нічого не турбує. Ось вони:

  • дівчата з раннім початком місячних - до 12 років;
  • жінки, які народили першу дитину після 35 років;
  • ті, хто має ендокринні хронічні патології, які отримують замісну гормонотерапію;
  • шанувальниці гормональних оральних контрацептивів;
  • ті, хто перенесли травми або операції грудей;
  • проходили гормональну терапію;
  • дівчата з надмірною або недостатньою масою тіла.

Як проводити самостійний огляд грудей

Незважаючи на те, що стаття присвячена більш серйозному виду діагностики - мамографії, не згадати про самоогляд ми не можемо. Тим паче, що часто саме він і є приводом звернутися до лікаря. Отже, як робиться самостійний огляд грудей?

Його рекомендують робити в один і той же день циклу - незабаром після закінчення місячних.

  • Роздягнись вище пояса та стань прямо перед дзеркалом. Оціни свій вигляд анфас з опущеними руками - чи не змінився контур самих залоз або вид шкіри на них? Потім підніми руки й так само докладно розглянь свої груди. Легка асиметрія може бути - але кому як не тобі про неї знати. Тут важливо не пропустити появу тієї асиметрії або зміни обрисів, яких раніше ти не помічала.
  • Ретельно промацай пальцями кожну з грудей - чи немає ущільнень?
  • Ляж на спину, заведи зігнуту в лікті руку за голову і ретельно, але без натиску промацай кожну з грудей. Не обминай зону під пахвами. Чи немає нічого незвичайного, чого не було раніше? Будь-які ущільнення - привід звернутися до лікаря.
  • Акуратно великим і вказівним пальцями стисни сосок на кожній з грудей. Переконайся, що з нього не виділяється якась рідина. Роздивись свою білизну - не залишається чи зсередини на бюстгальтері будь-яких плям?

Як відбувається мамографія

Дослідження на мамографі
Так проходить процедура мамографії

Насправді боятися цієї процедури зовсім не варто - вона нагадує звичайну рентгенографію. Тобто, пацієнтка роздягається вище пояса, знімаючи також ланцюжки та інші металеві прикраси, і підходить до апарату. Грудні залози поміщаються між спеціальними пластинами (лише їх притиснення може викликати деякий дискомфорт), далі лікар просить тебе затримати дихання і протягом декількох секунд робить знімок - все, можна дихати, можна одягатися. Результатом проведеного дослідження стає знімок, який максимально точно показує стан твоїх грудей, і на підставі якого лікар робить висновок. Регулярне проведення такого дослідження дозволить не пропустити новоутворень та вберегти тебе від серйозних проблем зі здоров'ям.