Як не втратити себе на карантині: 8 порад від жінок, які пережили декрет

13 квітня 2020 р. 02:52

Нинішній карантин чимось нагадує буття молодої мами з новонародженим: стрес, обмеження особистої свободи та кола спілкування. Але мами з цим же якось впорались. Так чому б усім іншим у них не повчитися?

Як пережити карантин

Аналізуючи все те, що ми втратили у зв'язку з карантином, причому, поки невідомо, на який термін, можна помітити: це ті самі обмеження, які переживає кожна жінка, яка вирішила одного разу завести дитину. Причому, як і у випадку з декретом, карантин - штука тривала, пролонгована, а то і безстрокова. Вже сьогодні песимісти кажуть про продовження карантину мало не на півроку, про другу та інші хвилі епідемії. Так само й молоді мами, які зіткнулися з буднями батьківських турбот, жартують, що лишилося потерпіти недовго - до 18-річчя дитини, а спочатку чекають рубежів, коли має бути "легше": 3-місячного віку, піврічного, скасування ГВ, походу до садка, школи... 

Загалом, і той, і той досвід пов'язаний з обмеженнями власної волі, з психологічним і фізичним дискомфортом та з невизначеними термінами всього цього бедламу. І, якщо пережити "тяготи і злидні" декрету мамі допомагає любов до малюка, що з головою перекриває всі ці випробування, то пережити карантин нам повинні допомогти - любов до світу, до себе, до своїх близьких і свого життя, для якнайшвидшого повернення до якого й потрібно зараз зачаїтися.

Отже, принципові відмінності між декретом і карантином: мамі в декреті легше, адже вона терпить обмеження заради свого малюка, і всі її думки зайняті їм, а не власним дискомфортом. Але, з іншого боку, клопоту й турбот у неї більше, ніж у пересічного громадянина світу, який сидить наразі вдома на карантині. А в іншому плюс-мінус труднощі й рутина в обох перерахованих вище героїв цієї статті однакова. І ось чому карантинникові слід повчитися у декретниці.

1. Одягайтеся різноманітно, перевдягайтеся частіше

Як врятуватися від стресу на карантині
Зміна одягу дозволяє нібито змінити обстановку

Коли ми ведемо активне соціальне життя, ми без кінця міняємо наряди. Навіть, якщо географія наших переміщень невелика, зміна костюму відіграє роль горезвісної зміни обстановки, яка так необхідна кожній людині для підтримки душевного здоров'я. А в декреті часто жінки починають "берегти" речі, не користуючись особливо красивими й дорогими - залишаючи їх лежати у шафі та чекати на слушний випадок. А поки ходять в одному й тому самому - чомусь спортивно-зручно-розтягнутому, аргументуючи свій нехитрий вибір тим, що власне й ходити зараз нікуди (а потім деякі плачуть, що, поки їм ходити було нікуди, чоловікові, втомленому від витягнутих колін на спортивках, саме було, куди ходити, але це вже інша історія).
Ще одна причина недбалого і апатичного ставлення до власного вбрання, як і до своєї зовнішності в цілому, у жінок в декреті - невдоволення своїм тілом через набрані після пологів кілограми. Мовляв, коли схудну, тоді й буду красиво вдягатися, а доти - яка різниця (жінкам з таким підходом, як правило, так і не вдається схуднути, але це вже третя історія).
Так от, сьогоднішні карантинники, що сидять вдома, теж можуть опустити руки й почати забивати на свою зовнішність. І все б нічого, особливо для тих, хто живе один і нікого не лякає своїм виглядом, якщо не згадувати, що риба гниє з голови. І махнувши рукою на турботу про свою зовнішність, дуже легко опуститися - й не помітити цього. Спочатку одягаючись в те, "на що не шкода ставити плями", потім знехтувати гігієною, а потім і геть здичавіти і втратити людську подобу та всякий смак до життя. На жаль, цей шлях не такий довгий, як може здатися. А тому редакція mama.ua, спираючись на декретний досвід своїх співробітниць, закликає всіх, хто зараз сидить на карантині: вдягайтеся красиво і охайно вдома, регулярно переодягайтеся протягом дня, не бережіть речі "на потім" - життя не можна поставити на паузу, і навіть в ув'язненні власного будинку зараз - вона триває. Тому живіть в поточному моменті, і в ньому ж радуйте себе красивими, зручними та доречними вдома речами, перегляньте свій гардероб: цілком можливо, частина одягу, раніше призначена тільки для вулиці, цілком придатна для хати, тобто досить зручна для виконання простих домашніх справ і лежання на дивані. І, заради всіх богів, не ходіть вдома цілий день в халаті!

2. Доглядайте за своєю зовнішністю, стежте за здоров'ям, займайтеся спортом

Тренування будинку під час карантину
Спорт не тільки збереже фігуру, але й позбавить від обтяжливих думок

Всі наші ритуали краси, на які раніше в суєті не вистачало часу, тепер входять до порядку денного. Подумайте лишень: як вам пощастило порівняно з декретницями, у яких після народження малюка різко скорочується час на себе та свої особисті потреби. А у вас же цього часу, навпаки - вагон. І, як і у випадку з одягом, турбота про здоров'я і красу свого обличчя та тіла, по-перше, дозволить вам не не здичавіти, а по-друге, просто допоможе зайняти чимось час, якого наразі занадто багато.

Не піддавайтеся ліні, не думайте, що раз вас зараз ніхто не бачить (у всякому разі, ніхто з чужих), то не потрібно за собою стежити. Турбота про свою зовнішність як соціально значуща звичка зараз особливо важлива - вона підтримає у вас прагнення до швидкої зустрічі з усіма своїми знайомими (й на цій зустрічі ви виглядатимете гідно, а не занедбано), не дасть впасти у відчай наодинці. А ще регулярні процедури та тренування для збереження себе в тонусі просто підтримають самодисципліну на належному рівні - що неодмінно позитивно позначиться на усіх сферах життя, від спілкування з сім'єю, до роботи (яка вдома робиться теж не так швидко, як в офісі, правда? )

3. Слідкуйте за харчуванням і власною вагою

В ідеалі, звісно, карантин варто використовувати для схуднення, на яке у вас так давно не вистачало духу і часу. Так само як це роблять жінки в декреті, які після пологів усіма силами намагаються повернутися у довагітну форму.

Раніше, відкладаючи дробове правильне харчування (на якому худнуть усі, хто має зайві кг), ви виправдовували себе браком часу на приготування корисних страв і часті їх прийоми - адже на ПХ рекомендують їсти потроху кожні 3 - 4 години. А що заважає зараз? Навпаки, перехід на правильне харчування і поступове зниження ваги може стати цікавим квестом, який заповнить довгі виснажливі тижні сидіння вдома. А попереду ще досить часу карантину, щоб встигнути помітно змінитися.

В іншому випадку за неконтрольованого вживання смаколиків без достатньої рухливої активності до моменту виходу з карантину ваші знайомі можуть вас і не впізнати...

Як не поправитися під час карантину
Карантин підступний, стежте за вагою

Загалом, беріть приклад з молодих мам та не їжте все підряд у необмеженій кількості.

4. Будьте соціальними, спілкуйтеся в онлайні

Новоспечені мами, що пурхають з немовлям під пахвою по всьому місті, що не пропускають відкриття модних арт-об'єктів і ресторанів та зустрічей друзів - вони є, ми віримо в це. Але серед наших знайомих таких одиниці, і то не надто активно вони пурхали у перші місяці після народження малюка. На щастя, ми живемо в 21 столітті, а тому нам доступні всі види комунікації онлайн. Ось і користуйтеся! Як це роблять жінки в декреті, що вимушено сидять вдома зі своєю дитиною, але не хочуть рвати соціальні зв'язки, а тому щебечуть з подругами про все на світі по гучному зв'язку, одночасно змінюючи памперс і завантажуючи дитячі речі у пральну машинку. 
Бо брак спілкування дійсно пригнічує. Не дозволяйте собі його відчувати - частіше проводьте відеоконференції з друзями та колегами - заодно буде привід стежити за своєю зовнішністю вдома і не розпускатися.

5. Балуйте себе в дрібницях

Бажано, не гастрономічно балувати, але якщо і так - то без шкоди для фігури  -  низькокалорійними улюбленими ласощами або навіть калорійними, але в малих дозах. Щодо інших задоволень - дозволяйте собі те, що раніше забороняли. Балуйте себе так, як жінок в декреті балують їхні чоловіки (в ідеалі). В умовах обмеження джерел задоволень, придумуйте собі їх. Ви не можете гуляти в парку і насолоджуватися цвітінням дерев - але вам ніхто не заважає зупинитися на хвилинку й не кваплячись помилуватися заходом зі свого вікна.
Ви давно хотіли подивитися якийсь фільм або один раз валятися в ліжку до вечора - саме час здійснити свою маленьку мрію. Ця порада не суперечить попереднім, присвяченим самодисципліні. Адже, як відомо, хто добре відпочиває, той добре і працює. Хто вміє себе іноді побалувати від душі - той і вимагає від себе досить багато.

Де взяти задоволення на карантині
Маленькі радощі великого карантину

6. Приділіть увагу своєму інтимному життю

Чи то жінки в декреті дають таку пораду всім, хто зараз сидить на карантині, чи то навпаки... Адже скільки молодих мам, пішовши з головою в турботи про дитину, спускають на гальма своє подружнє життя, а потім гірко про е шкодують. І надалі радять подругам: навіть у глибокому декреті залишайтеся жінками! Ця порада сьогодні може поширитися й на чоловіків теж. Приділіть час розвитку своєї сексуальності - коли ще з'явиться така затяжна сієста в житті. Читайте літературу, дивіться фільми, прислухайтеся до своїх відчуттів і, звісно ж, відчуттям партнера - і зробіть своє інтимне життя таким, як це дозволяють ваші релігійні переконання та апетити. Це й краща профілактика взаємного роздратування, що незмінно виникає між людьми, замкненими в квартирі в режимі 24/7. Це і спосіб перетворити карантин з тортурів у другий медовий місяць - згадайте, адже тоді вам і не потрібний був ніхто, існували тільки ви й ваша половина. І ось тепер саме так і відбувається.

7. Подбайте про тих, кому це зараз необхідно

На самому початку статті ми говорили, що молодій мамі, на яку звалюється багато клопоту і стресу, легко це все пережити - вона сповнена любов'ю до своєї дитини і все, що робить протягом метушливого дня, робить для неї. Повірте, вам теж стане легше переносити карантин, якщо ви знайдете, про кого подбати, а таких людей навколо - безліч. У першу чергу, це, звісно, люди похилого віку: ваші батьки, родичі та сусіди. Візьміть на себе забезпечення їх продуктами і медикаментами, привозячи все необхідне і залишаючи під дверима. Допоможіть їм оплатити комунальні рахунки в онлайні - консультує їх за телефоном. Просто зателефонуйте та вислухайте їх - адже раніше у вас завжди не було для цього достатньо часу. Літнім людям потрібна увага і підтримка завжди - а зараз особливо. А вам турбота про когось ще дозволить відволіктися від своїх переживань у такий спосіб подолати карантинний стрес.

Залишайтеся вдома

Цю пораду вам наразі дадуть і досвідчені декретниці, і хто завгодно інший, mama.ua - не виняток.