Топ-4 місць, де відсвяткувати Івана Купала з дітьми в Києві

5 липня 2019 р. 16:14

Це свято передбачає містичну атмосферу і, звісно ж, етнічний колорит. Тому mama.ua пропонує відвідати один з заповідних парків Києва, де можна досхочу відчути споконвічний зв'язок з корінням та злитися з природою.

Де відсвяткувати Івана Купала

Звісно, у більшості з нас це свято асоціюється з дорослими, переважно нічними, гуляннями й не без любовного підтексту (детально про традиції на Івана Купала ми вже писали). Але сучасні батьки навчилися не відмовляти собі в активному та яскравому дозвіллі й, тим паче, не гасити вогонь свого кохання навіть після багатьох років шлюбу та за наявності дітей.

«Парк Київська Русь»

Тут святкування плануються не тільки на ніч, але й вдень, тож дітлахам буде, коли розгулятися.

Святкування Івана Купала в Стародавньому Києві
Івана Купала в Стародавньому Києві

Виступи кінно-трюкового та обрядового театрів, унікальна старослов'янська кухня, романтичний берег Лісового озера у вогнях смолоскипів і пущені на воду вінки, номери в стилі Стародавньої Русі - все це варте того, аби сюди приїхати, особливо в стародавнє свято, що має ще дохристиянські коріння.

Паралельно з театралізованою програмою на території парку відбудеться захоплюючий квест з пошуку легендарного квітки папороті, в якому зможуть взяти участь усі бажаючі будь-якого віку.

Також для всіх гостей проводитиметься майстер-клас з плетіння вінків, тож якщо ти цього ніколи не робила - саме час відправлятися вчитися.

Свято під стінами Київського Дитинця буде цікавим не тільки сім'ям з дітьми, а й тим, хто наразі не зустрів свою пару. Хтозна, можливо, це станеться саме тут і саме в цю чарівну ніч. Адже недарма наші пращури вкладали в святкування Купала любовний сенс. І якщо стрибок через багаття для сталої пари - запорука нерозривності їх зв'язку, то для нових знайомств - яскравий початок їх історії. До речі, ще інформація для одинаків - в купальську ніч в Стародавньому Києві справжні ворожки обіцяють поворожити на судженого чи суджену. Не виключено, що і нагадають багато щастя. А закріплять результат під час ритуального спалення опудала Купали (воно ж - Марена -язичницька богиня смерті у древніх слов'ян).

Отже, 6 липня святкування триватиме з 18:00 до 01:00, а потім - купальська дискотека до 03:00,

7 липня програма, знову таки, розпочнеться о 14:00, але о 20:00 останній вінок повинен бути спущений на воду, оскільки парк закривається.

Вхідний квиток для дорослих - 250 грн, для пенсіонерів і студентів - 150 грн, школярам - 60 грн, дошкільнятам - безкоштовно.

Дивись адресу з картою проїзду Парку "Київська Русь".

Музей архітектури та побуту «Пирогово»

Графік свят в музеї зазвичай планується на рік вперед. Але зараз на сайті висить застарілий розклад, і радять телефонувати за контактними телефонами (зазначимо наприкінці цього абзацу).

І все ж, нехай і спонтанно, навіть без спеціальної програми, навряд чи є більш народне й актуальніше місце для проведення днів до та після Купальської ночі!

Тому mama.ua настійно рекомендує в ці вихідні поїхати до музею у Пирогово - зануритися в дивовижну атмосферу споконвічно народного побуту. Без красот і розваг ви точно не лишитеся - бо майстер-класи, виставка виробів майстрів народних ремесел, смачне частування в місцевих шинках і просто неба, і головне - автентичні хатки, які розміняли вже не першу сотню років - все це на вас чекає на лоні природи. А також справжні вітряки, діючі церкви, що ними опікується місцевий цех художників-реставраторів, кузня, катання на конях та поні, неймовірно красиві пейзажі і подорож мапою України в мініатюрі (адже всі експонати розділені та скомпоновані за регіонами України, звідки вони були вивезені ). Загалом, поїздка до Пирогово - це завжди етнографічний міні-тур, від якого приходять у захват і дорослі, й діти.

Купальська ніч в музеї в Пирогово
Купальську ніч в Музеї архітектури та побуту в Пирогово твоя сім'я запам'ятає надовго

Зверни увагу лише на те, що каса музею та всі експонати (тобто хатки) закриваються о 17:00. Загалом по території можна буде безперешкодно гуляти до 18:00.

Вартість дорослого квитка - 50 грн, старші школярі і студенти проходять за 30 грн, а молодші школярі (від 7 до 10 років) - за 15 грн. Малюкам до 7 років вхід вільний.

Уточнюй всі питання за телефонами 098 913 80 07 або 044 526 25 27, а карту проїзду дивись тут.

Парк «Феофанія»

Тут, хоч на офіційному сайті нічого і не вказано, зазвичай проводиться масштабна розважальна програма з майстер-класами з плетіння вінків, ворожіннями і дотриманням традиційних купальських обрядів, й неодмінними вогнищами, через які слід, як всі ми знаємо, стрибати.

Офіційний сайт перебуває у запустінні, чого, сподіваємося, не можна сказати про самий парк, що його обожнюють кияи. Але дізнатися актуальні тарифи нам все ж вдалося, а тому у вихідні пропонуємо піти й на свої очі перевірити, як воно - відпочивати на лоні природи в густому лісі легендарного урочища.

Як святкують Івана Купала в Києві
Сімейне свято в Феофанії обіцяє бути яскравим

Вхід до парку: 30 грн, школярам і студентам - 10 грн, пенсіонерам, дошкільнятам, інвалідам, учасникам бойових дій і співробітникам Національної Академії Наук - безкоштовно.

Адреса та карта проїзду, зрозуміло, у нас є.

Козацьке селище «Мамаєва Слобода»

Тут обіцяють найромантичніше і, головне, автентичне святкування Івана Купала в цьому році. Поїдемо, перевіримо.

Культурні активності почнуться 6 липня о 12:00, а апогей свята призначений на сутінки - після 19.00. Справжні козаки й козачки Мамаєвої Слободи обіцяють нам цього вечора розвести багаття висотою з триповерховий будинок!

А розважати гостей біля витоку річки Либідь будуть: ансамбль народної пісні «Божедар», фольк-гурт «Дивина», а також фольклорні колективи «Мамаєвої Слободи»: «Панночка-козачка», «Терлич-трава» та «Бурсацькі троїсті музики»!

Мамаєва Слобода на Івана Купала
Івана Купала у козацькій слободі

Вартість дорослого квитка - 120 грн, школярі, студенти та пенсіонери - 100 грн, дошкільнята, інваліди 1 - 2 груп, ветерани АТО, солдати і сержанти-строковики проходять на територію козацької звитяги безкоштовно.

Як бачимо, нудьгувати ані напередодні Купальської ночі, ані після неї нам не доведеться. А що робити, власне, вночі, читачі знають і без наших порад.