Культура відвідування пляжу з дітьми: 7 простих правил

11 червня 2020 р. 17:16

Хтось вже відкрив пляжний сезон, а хтось збирається зробити це саме зараз. mama.ua вважає за потрібне ще раз нагадати прості правила перебування на пляжі, які зроблять сімейний відпочинок приємним і безпечним - як для твоєї родини, так і для оточуючих.

На пляж з дітьми

Правило 1: безпечні години

Всі ми знаємо, але всі ми регулярно ігноруємо ось який факт: години найбільшої сонячної активності припадають на період з 11:00 до 16:00. І дуже бажано в цей час взагалі не перебувати на пляжі, як і на відкритому сонці, в принципі. Не обов'язково сидіти в хаті у відпустці: в середині дня можна гуляти, але намагатися вибирати тінисті маршрути, користуватися головними уборами з широкими полями, одягом, що прикриває плечі та сонцезахисним кремом. 

А для пляжу кращим часом буде ранок до 11:00 та вечір - з 17:00. Але навіть у цей час не слід розслаблятися. Весь час старайся сама і переконуй дітей перебувати в тіні, а якщо граєте у рухливі ігри на сонці - одягайте футболки, щоб закрити плечі, та головні убори.

Звикайте до сонця поступово, перші сонячні ванни в сезоні не повинні бути довшими за 10 хвилин, а потім бажано піти в тінь. До речі, час купання - теж зараховується як сонячна ванна, тому що ультрафіолетові промені проникають у товщу води. Ось чому буває, що людина спеціально ніби на сонці й не була, а все одно обгоріла. Починаєш аналізувати її поведінку на пляжі, і тут же з'ясовується причина - тривале купання. Тому краще спеціально (навіть за секундоміром) не засмагати - допустимий час перебування на відкритому сонці кожен «вибере» епізодичними виходами з тіні та купаннями.

Дитина на пляжі
Дитина на сонці може перебувати тільки з ранку або перед заходом сонця

Якщо все ж доля закинула тебе на пляж у саму спеку, то знай, що період безпечної сонячної ванни у ці години - 0 хвилин. Обов'язково захисти себе та усіх членів сім'ї сонцезахисним кремом (яким вранці та ввечері, до речі, можна було знехтувати) та регулярно оновлюй його шар після кожного купання та після закінчення періоду, відповідно до його фактору захисту (SPF).

Краще розібратися з усією цією сонцезахисною грамотою тобі допоможе стаття:  Сонцезахисні креми для дітей: коли і справді потрібні?

А щоб вибрати крем для всієї родини, вивчи цей огляд:  10 кращих сонцезахисних кремів на думку американських експертів

Правило 2: не спати!

Задрімати на пляжі - найгірша ідея, навіть, якщо на хвилиночку. Звісно, це не так фатально, як задрімати за кермом, але більшість сонячних опіків трапляються саме так - тому що людина випадково заснула. Адже всі ми - дорослі люди, які знають, як небезпечно перебувати на сонці, тим паче, близько полудня. Тому засинаємо ми саме у тіні та езпечної години - а потім, поки ми спимо - все пминає: і час, і тінь. 

І коли вже ми говоримо про похід на пляж усією родиною, то поки мама кунятиме, можна собі уявити, що утнуть і куди попливуть її дорогоцінні дітки. 

Пляжний відпочинок з дітьми
За дітьми на пляжі потрібно доглядати особливо акуратно

Правило 3: діти купаються тільки під наглядом

Ми говоримо про маленьких дітей і тих, хто ще не вміє плавати. І «під наглядом» означає, що ти або тато (бабуся, дідусь, няня, потрібне підкреслити) перебуваєш безпосередньо біля дитини, а не кричиш через весь пляж сакраментальне: «Міша, геть із води, ти весь синій!». Тому що, по-перше, крики невтішних яжматерів псують відпочинок оточуючим, а по-друге, якщо з дитиною дійсно щось трапиться, ти можеш не встигнути добігти.

І будь уважна до тих аксесуарів, з яким купається малюк, який ще не вміє триматися на воді. Кращий вибір для таких дітей - нарукавники. Тому що, по-перше, їх два: один здувся або злетів - другий утримає, на відміну від звичайного круга, який, якщо вже пошкодився або сповз з дитини - біда. У жодному разі не дозволяй дитині в надувному крузі запливати туди, де глибина перевищує його зріст. Й у жодному разі не саджай на надувні матраци, човники або катамарани дітей, які не вміють плавати, без нарукавників! Ніхто не знає, коли малюк з такого плавзасобу опиниться у воді (а це можливо будь-якої хвилини), і яка там буде глибина.

Правило 4: безпечні пікніки

Їжа на пляжі
Гігієна на пляжі - запорука безпечного відпочинку

Так вже призвичаїлися наші люди, що на пляжі потрібно обов'язково щось їсти. Як мінімум, годувати дітей. Достатньо лише аби ваш готель знаходився не на першій лінії від моря, щоб ви вирішили, що діти зголодніють за довгу дорогу на пляж або до наступного ланчу, й на березі їм обов'язково потрібно чимось підкріпитися. Та й самі дорослі часом не можуть встояти та не поласувати чим-небудь під плескіт хвиль. Ласуйте, на здоров'я, ось тільки не забувайте про загальні правила пікніків: ретельно мийте руки та фрукти, не беріть з собою на пляж смаколики, що швидко псуються (з м'ясною або рибною начинкою, з молочними кремами тощо). І обов'язково прибирайте за собою усе сміття! Та якими б естетами не була твоя компанія, напої на пляжі пийте з пластикового або паперового посуду, а не зі скла. Навіть, якщо це не пляж готелю, а геть дикий. Тому що це скло рано чи пізно розіб'ється, і колись поранить того, хто прийде на це місце відпочивати після вас. Будь відповідальною та привчай до цього своїх дітей (і чоловіка).

Правило 5: догляд за немовлям не всупереч всім іншим відпочивальникам

Молода мама з малям на пляжі завжди привертає до себе додаткові погляди. Хтось розраховує у її особі викрити чергову яжмать, яка буде всім хамити та заважати. Хтось намагається дати їй пораду з приводу виховання дитини. Щоб і ті, і ті дали тобі спокій, намагайся, по-перше, вибрати досить відокремлене місце. Ну й, по-друге, дійсно не давай їм приводу для чергового анти-материнського хайпу. Іншими словами, веди себе пристойно. Тобто, памперс дитини викидай в урну, ретельно загорнувши перед цим у одноразову пелюшку або непрозорий кульок. Годуй дитину грудьми делікатно - прикрившись парео або пелюшкою, а не вивалюючи всю свою красу на очі оточуючих й ловлячи на їхніх обличчях найменший привід для полеміки «хто тут матері не шанує!»

Немовля на пляжі
На пляжі з маленькою дитиною можна й самій відпочити, й інших не напружувати

Правило 6: домашні вихованці теж не повинні перетворювати відпочинок оточуючих на пекло

Якщо ви взяли з собою собаку, й він розмірами трохи більший за чихуахуа, одягни, будь ласка, на нього намордник та не спускай з повідка. «Він не кусається» на людному пляжі, де повно дітвори, не канає. І прибирати за своїм улюбленцем теж потрібно, а на пляжі - особливо ретельно, адже люди ходять тут без взуття, а діти активно грають з піском та із задоволенням куштують власноруч зліплені пасочки.

Правило 7: дотримуйтеся дистанції

Це актуально не тільки на тлі останніх епідеміологічних подій, а й взагалі. Коли килимки та лежаки біля моря розташовуються мало не у два поверхи, ускладнюючи всім без винятку прохід до моря (річки, озера) - тому що кожному неодмінно потрібно сидіти біля води, і пройти кілька метрів до неї - це вже як програти в конкурс «а хто тут лох». Не прагни зайняти, як тобі здається, найзручніше місце - все місця на пляжі однаково добрі. Стели свій килимок на самому вільному місці, зробивши усе належне для рівномірного розселення публіки на пляжі.

Те ж саме й з тінню: щоб уникнути тисняви ​​під стаціонарним навісом, краще обзавестися своєю власною пляжною парасолькою - і тоді тінь завжди буде з твоєю сім'єю у будь-якому місці. І нехай відчуття від перебування на пляжі відрізнятимуться від поїздки в метро в годину пік.