Посилки з-за кордону: скільки можна без податків

7 лютого 2019 р. 19:41

Українські мами люблять Аліекспрес та інші зарубіжні торгові онлайн-майданчики. Ось тільки за новими законами не всі посилки будуть однаково неоподаткованими. Які податкові обмеження діють на посилки з-за кордону - розбирається mama.ua.

Податки на посилки з-за кордону

Ані для кого не секрет, що одяг, косметика та електроніка за кордоном коштує у рази дешевше, ніж у вітчизняних магазинах. Причому, все це стосується не тільки офлайн магазинів, але й віртуальних торгових майданчиків. І якщо закупи в Європі чи США вартують мінімум в 1,5 - 2 рази менше, то замовляючи товари в Китаї, можна просто колосально заощадити. Ось у чому полягає секрет запеклої любові наших громадян до того ж aliexpress.

З 1 січня 2019 року набирає чинності прийнятий в кінці 2017 року Верховною Радою України закон № 2245-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році". У народі цей закон прозвали "законом про три посилки", і ось чому. За новим законодавством один громадянин має право без сплати податків замовляти з-за кордону поштою не більше 3-х посилок за місяць, чия вартість не перевищує 150 євро кожна. Починаючи з четвертої протяом того ж місяця, кожна посилка оподатковуватиметься, а це - не менше 30% (10% митного збору та 20% ПДВ).

без сплати податків - не більше 3 посилок на місяць, вартістю до 150 євро кожна

Якщо ж посилка (хоч перша, хоч друга, хоч третя) містить товарів на суму понад 150 євро, то оподатковуватися буде та сума, яка перевищує горезвісні 150 євро. Тобто, за фактурної вартості посилки 200 євро оподаткуванню підлягатиме сума у 50 євро (200-150=50). 

Як не платити податки за посилки з-за кордону?

Ось які висновки робимо з усього викладеного вище. Якщо ти замовляєш кілька речей, причому вартість кожної окремо не перевищує 150 євро, розділи їх на кілька посилок і оформлюй замовлення в різні дні - але так, щоб посилок вийшло не більш ніж 3 за поточний місяць, решта - має сенс потерпіти до наступного місяця.

Податки на посилки з інших країн

Якщо ж мова йде про більш велике й неподільне придбання, подумай, чи не поєднати покупку бажаної обновки із туризмом? Тобто чи не доцільніше привезти собі все самостійно?

Ось тільки і тут не без обмежень. За чинним законодавством ввозити в багажі або ручній поклажі на територію України покупок і не платити за них податки один громадянин теж може до певної межі. А саме, якщо ти летиш на літаку, то сума неоподаткованих покупок становить 1000 євро, а для інших видів транспорту - до 500 євро. Зверни увагу, оподатковується сума, що перевищує ці ліміти (тобто все, що понад 500 євро для наземного і 1000 євро для авіапасажирів). До речі, це все діє для людей, хто більш як 24 годин був відсутній в Україні або в'їжджає до неї не частіше 1 разу за 72 годин. Інакше - оподатковується сума, що перевищує 50 євро. Тобто пограти в "човника" - теж не вийде.

Також всі зазначені норми не поширюються на підакцизні товари (тобто куплені "для себе" партії коньяку та цигарок оподатковуються, і від цього не відкрутитися).

Якщо замовлений товар дорожчий за 150 евро? Де й кому сплатити податки

Якщо ж ти зважилася замовити щось, дорожче за встановлений ліміт, то сплатити податки на суму понад 150 євро ти зможеш безпосередньо при отриманні своєї посилки - в пункті видачі або кур'єру в руки, за умови, що товар був замовлений через поштові сервіси. У разі ж, коли товар замовляється самостійно, він підлягає розмитненню. Коли посилка прибуде на митницю, з тобою зв'яжуться самі співробітники митного пункту й повідомлять про те, що вантаж прибув, і за нього слід сплатити відповідні мита. Зазвичай цим займаються митні брокери, які допомагають громадянам оформити декларацію. В такому випадку оплачувати податки доведеться в банку - а вже в якому відділенні та як, тобі підкаже митний брокер, якому й слід довіритися у такій ситуації. Щоправда, його послуги теж вимагають оплати, але, по-перше, ця сума відносно невелика (максимум - кілька сотень гривень), а по-друге, самостійно без участі брокера оформити всі документи належним чином навряд чи вдасться через процедурні, юридичні та бюрократичні моменти.

Закон про три посилках - що це таке

Навіщо встановили податки на посилки з-за кордону?

Для чого Асоціація підприємств інформаційних технологій України (АПІТУ) ініціювала прийняття такого закону, запитаєш ти? По-перше, для боротьби з контрабандою, бо нерідкі випадки, коли громадяни ввозять таким чином цілі партії товарів для продажу на території України, а оформляють це як власні покупки для особистих потреб - ось їх і вирішили обмежити. По-друге, ймовірно, експерти вважають оподаткування дорогих і частих покупок відмінною можливістю поповнити бюджет України. Та тільки от за повідомленням інших експертів, такий уявний "прибуток" вийде собі дорожче.

Зокрема інформагентство УНІАН наводить слова Генерального Директора "Укрпошти" Ігоря Смілянського, який стверджує, що ці ліміти різко обмежать імпорт і призведуть до поштової колапсу.

Хто підрахує всі закордонні посилки

Перша складність, з якою зіткнуться митниця та служби доставки - ведення обліку посилок громадян. Адже наші люди хитрі, і куплені товари можуть дробити по різних посилках, які замовляти через різних поштових операторів: наприклад, замовити 2 посилки через "Укрпошту" і 2 - через "Нову пошту". Зрозуміло, кожна пошта може відстежувати тільки посилки, що проходять через її систему. Таким чином, необхідна побудова єдиної державної системи обліку всіх посилок і налагодження комунікації поштових операторів, митниці та фіскальної служби. Так от, побудова такої системи потребує фінансових витрат, що можуть навіть перевищують можливі надходження до бюджету від оподаткування посилок.

А доки єдину систему обліку буде введено, поштові склади та аеропорти будуть просто завалені посилками, які ніхто не в силах підрахувати і правильно оцінити. А тому, боячись непорозумінь з законом, оператори доставки просто затримуватимуть відправлення цих посилок одержувачам. В результаті постраждають усі: покупці, які не дочекалися своїх замовлень вчасно і переплатили за них; поштові оператори, змушені підняти ціни на свої послуги; і врешті держбюджет, який мав би поповнитися, а на ділі просто втратить значний потік роздрібного імпорту.

Іноземні посилки без податків

Щоправда, особливо спритні громадяни на форумах стверджують, що в приватному листуванні з продавцями Аліекспресу вдається домовитися, щоб у відповідній квитанції вони вказували вартість товару менше 150 євро, навіть, якщо фактично вміст її дорожчий. Ось тільки mama.ua жодним чином не закликає своїх читачів порушувати законодавство або опускатися до банальної брехні!

До речі, та сама Асоціація підприємств інформаційних технологій України, яка придумала і запропонувала ввести податкові обмеження на посилки з-за кордону, кілька років тому вже виступала з подібною ініціативою. Але тоді в рамках антикризових заходів пропонувалося встановити обмеження для неоподаткованої вартості посилок у 22 євро. Громадськість обурилася, і прийняте нині рішення стало соломоновим - не більше 3 посилок на місяць не дорожче 150 євро кожна.