Рекомендації для вагітних від лікарів XIX століття, від яких сьогодні тамується подих

30 квітня 2020 р. 23:13

З періодом вагітності пов'язано дуже багато прикмет, забобонів і, звичайно ж, рекомендацій лікарів. У різні часи вагітним жінкам лікарі давали абсолютно різні поради.

Рекомендації вагітним у 19 столітті

У XIX столітті вагітні мали дотримуватись таких рекомендацій, які для нас можуть здатися дивними, а то й геть неприйнятними.

Носити корсети та сукні, що приховують живіт

Корсет і плаття вагітної
Під час вагітності продовжували носити корсети, щоправда, спеціальні

Жінки Вікторіанської епохи обов'язково мали носити корсети. І вагітність не звільняла від цієї повинності. Так, створювалися особливі корсети для вагітних жінок, які залишали місце для живота. Але, тим не менш, живіт був досить стягнутий, що призводило до великої кількості викиднів.

Ще одна данина моді - одяг, що приховує вагітність. Це були пишні сукні з кринолінових кільцями і високою талією, пізніше - подовжені жакети, всілякі накидки, сукні з драпіровками.

Також вважалося, що гарна дитина може народитися тільки за умови, що всю вагітність її мама носитиме красиве вбрання. Тому жінка при надії не могла вийти з дому в повсякденній сукні.

Курити та вживати вино

Вагітні курили і випивали
Майбутні матері старанно курили та пили червоне вино за рекомендацією своїх медиків

Лікарі XIX століття радили вагітним жінкам курити і пити червоне вино. Вважалося, що це сприяє поліпшенню травлення. Це сьогодні ми знаємо про шкоду куріння та вживання алкоголю під час вагітності, а у ті часи подібні рекомендації були нормою. На жаль, жінки не завжди знали міру і часто зловживали випитим. Чи варто дивуватися, що число вроджених хвороб було вище.

Використання наркозу під час пологів

Хлороформ під час пологів
Хлороформ стали застосовувати для полегшення пологових страждань

В кінці XIX століття під час пологів стали використовувати хлороформ, який впливає на центральну нервову систему. Відомо, що під наркозом з хлороформу народжувала своїх молодших дітей королева Вікторія. Варто відзначити, що подібний наркоз не тільки зменшує біль, але й пригнічує інші реакції. У зв'язку з цим природний плин пологів часто порушувався, що призводило до смерті малюків.

Не з'являтися на сонці

Вагітні носили глуху одяг і парасольки від сонця
Вагітні жінки оберігали від сонця кожну п'ядь свого тіла

Ще одна рекомендація для майбутніх мам від лікарів Вікторіанської епохи - не виходити на сонце. Нібито сонячні промені шкідливо впливали на плід. Через це жінки при надії мали носити сукні з довгими рукавами та за будь-якої погоди брати з собою рукавички, капелюшки та парасольки.

Як бачите, щоб відповідати моді та дотримуватися рекомендацій лікарів, вагітним жінкам XIX століття доводилося виконувати дивні (на наш погляд) поради. І, не дивлячись на суворе дотримання всіх правил, вагітність не рідко супроводжувалася ускладненнями, а то і зовсім закінчувалася викиднями.

За матеріалами http://www.kulturologia.ru