Як пережити ожеледицю під час вагітності

16 січня 2018 р. 13:20

Носячи під серцем дитину, жінка стає особливо вразливою. Ожеледиця - один з вельми небезпечних факторів для майбутньої матері. Як уникнути падіння, і що робити, якщо ти все-таки впала, розповімо в цій статті.

Як пересуватись вагітній в ожеледицю

Чому у вагітних погіршується координація

Вагітній жінці особливо важко втримати рівновагу в ожеледицю. Це пов'язано з тим, що із зростанням плоду майбутня мама стає все більш незграбною. Зміщується центр ваги в тілі, і, щоб компенсувати це, змінюється постава - сильніше прогинається поперек, живіт нібито випинається.

Крім того, під впливом гормональних змін збудливість кори головного мозку дещо знижується - так природа захищає майбутню матір від стресів. Але, в свою чергу, це знижує швидкість реакції «зануреної в себе» майбутньої мами і заважає їй згрупуватися небезпечної миті.

Ось чому вагітним жінкам взимку потрібно бути дуже обережними. Найбільш «слизькою» вважається погода при температурі повітря від -5 С 0 до 0 С 0, якщо напередодні були опади. Також небезпечний період ранньої весни, коли вдень температура «плюсова», за день все тане, а вночі стовпчик термометра опускається нижче нуля, калюжі замерзають, і на вулиці дорога покривається крижаною гладкою поверхнею.

Техніка безпеки

Якщо погода на вулиці близька до того, що описано було вище, або якщо від знайомих і рідних ти знаєш, що на вулиці слизько, то в таку погоду намагайся утриматися від виходу з дому. Якщо ж такої можливості немає, виходь тільки в супроводі когось із членів сім'ї або друзів.

Зимове взуття для майбутньої мами повинно мати підошву, що не ковзає, з глибоким рифленням. Підбори на твоїх черевиках або чоботях можуть бути заввишки 3 - 4 см, але в жодному разі не вище. І, звичайно ж, якщо на взутті є шнурівка, перед тим, як вийти з хати, тисячу разів переконайся, що вона зав'язана надійно.

У жодному разі не вдягай одяг, який зковує твої рухи або не є незручним (довга вузька спідниця, спідниця «в підлогу», штани, у яких внизу широка штанина, на які можна наступити).

Не носи сумок, руки мають бути вільними, аби в критичний момент ти змогла вхопитися за свого супроводжуючого або навіть випадкового перехожого.

Якщо ж ти все-таки вийшла з дому одна й відчула, що ковзаєш, намагайся максимально згрупуватися і впасти на бік - так для тебе найбезпечніше, бо «сісти на сідниці» з розмахом для вагітної жінки так само небажано, як і впасти на живіт.

Чим небезпечне падіння при вагітності

Для вагітної жінки падіння - безумовна загроза. Крім ризику акушерських ускладнень, воно вводить майбутню матір в стрес. В результаті чого у кров викидається підвищена доза гормону стресу - адреналіну. Це призводить до звуження всіх судин, в тому числі й тих, за якими з організму матері через плаценту дитині надходить кисень. Це може призвести до короткочасної гіпоксії плода. Малюк «відгукнеться» на таке потрясіння підвищеною або навпаки зниженою руховою активністю.

До акушерських ускладнень відносять більш серйозні ситуації - відшарування плаценти або передчасне відходження навколоплідних вод. Все це малоймовірне при падінні здорової жінки, проте можливе, якщо удар припав на живіт і мав дуже сильний характер. Небезпека тим вища, чим пізніший термін вагітності.

Дитя під захистом

Насправді, в більшості випадків вагітні жінки, які падали, відбуваються легким переляком. Навколоплідні води достатньо амортизують удар при падінні. Так сама природа піклується про безпеку дитини в материнській утробі. Особливо це стосується більш ранніх строків вагітності, коли у малюка досить вільного простору в плодовому міхурі. Але відомі також випадки, коли жінки падали на живіт на самих пізніх термінах, а дитина залишалася неушкодженою. Автор цих рядків, до речі, є саме такою дитиною.

Якщо ти все-таки впала

У будь-якому випадку, якщо ти впала, обов'язково повідом про це своїх близьких і протягом того ж або наступного дня звернися до лікаря, який спостерігає за твою вагітністю. Лікар здійснить огляд шийки матки, щоб переконатися, що загрози переривання вагітності немає. Щоб точно знати, що з малюком все в добре, слід провести УЗД і кардіомоніторинг.

Коли бити тривогу

Майбутній матері слід викликати «швидку допомогу» при виявленні таких симптомів:

  • болі в животі, яких раніше не було;
  • гіпертонус матки (відчуття «каменя» внизу живота, сильне почуття розпирання);
  • поява кров'яних виділень із статевих шляхів;
  • вилиття навколоплідних вод;
  • явна зміна в поведінці дитини (якщо вона вже в тому «віці», коли мати відчуває її поштовхи). Якщо протягом декількох годин після падіння ти не помітила жодного поштовху дитини - негайно звертайся до лікарів.

Всі ми знаємо відому приказку про «береженого». Не варто нехтувати простими порадами, як вберегти себе і свого малюка. Щиро бажаємо тобі «твердої землі» під ногами!