Без табу, але з дисципліною: що не можна вагітним насправді

24 жовтня 2019 р. 18:00

Прекрасний період очікування дитини пов'язаний у нашому суспільстві з безліччю даремних заборон та забобонів. Насправді того, що дійсно небезпечно для майбутньої мами та її малюка, не так вже й багато, але дотримуватися цих обмежень потрібно.

Заборони під час вагітності

Недосипання, стрес на роботі, нічні посиденьки та інші витівки потрібно контролювати, адже найголовніше - народити здорову дитину. Від чого ще потрібно відмовитися або скоротити, щоб пологи минули легко, а малюк був здоровим? А ось від чого.

Заборони на фізичні навантаження

Медики всього світу стверджують, що помірні фізичні навантаження підуть на користь молодій мамі та малюкові. Головне знати, що робити, і як не переборщити. Прочитай наш повний огляд про фітнес для вагітних та дізнайся, які вправи тобі зараз підуть на користь.

Ідеальними фізичними вправами вважаються плавання та прогулянки на свіжому повітрі. Плавати потрібно хвилин 30 - 40, роблячи перерви. Також рекомендується робити невелику зарядку з обтяженнями (до 0,5 кг) або без них. Такі заняття підійдуть дівчатам, які раніше ходили у спортзал. Якщо ти професійно займалися силовими вправами, можна їх і залишити, але зменшити при цьому вагу обтяжень. Якщо до настання вагітності ти взагалі не з'являлася у спортзалі і жодним видом фітнесу не займалася, зараз різко "братися за розум" не на часі - обмежся загальною зарядкою, рекомендованою усім вагітним - про неї тобі розкажуть у Жіночій консультації та у тій статті, посилання на яку приведене вище.

Табу для вагітних є вправи, під час яких сильно напружується прес. Такі навантаження загрожують підвищенням тиску всередині черевної порожнини, що загрожує неприємними наслідками. Слід уникати контактних видів спорту: футбол, баскетбол, волейбол. Один незграбний удар м'яча може занадто дорого тобі обійтися. 

Також краще відкласти на потім травмонебезпечні види спорту: сноуборд, лижі, дайвінг, верхова їзда, велоспорт. Навіть якщо ти є профі у цьому виді діяльності, ніхто не відміняв помилки іншої людини, несправності спорядження, погодних умов та інших факторів, які важко передбачити. 

Під забороною важкі навантаження на прес, контактні та травмонебезпечні види спорту

Фізичні навантаження побутового характеру також потрібно скоротити. Не можна піднімати вантажі вагою більше 5 кілограмів. Навіть якщо тобі дуже терміново потрібно відсунути диван і пропилососити за ним, дочекайся чоловіка, адже напружуватися зараз небезпечно. Залиш миття вікон та витирання пилу на верхніх полицях іншим членам сім'ї. У вагітних жінок зміщується центр ваги, тому бувають часті запаморочення. Голова може закрутитися в самий невідповідний момент, коли майбутня мама стоїть на стільці або підвіконні.

Не можна піднімати нічого важчого 5 кг та влазити на височину

На останніх термінах вагітності не мий підлогу без швабри. Часті та сильні нахили можуть впливати негативно на твоє самопочуття. Ще одна корисна порада - навчися, нарешті, виконувати домашню роботу в рукавичках під час контакту з побутовою хімією. Цей навик вбереже тебе зараз від шкідливих агентів, та й на майбутнє знадобиться - щоб мамині руки завжди були м'якими і ніжними.

Під час контакту з побутовою хімією, вдягай рукавички

Якщо ж доводиться користуватися токсичними хімічними речовинами для дезінфекції та прибирання, одягай респіратор та відкривай вікна для провітрювання. Але краще подібні роботи доручити комусь з домочадців або професіоналам.

А ця порада стосується як спорту, так і побутових справ. Що б ти не робила, навантаження має бути помірним, не можна доводити себе до втоми. Чергуй активну діяльність з відпочинком, не припускай появи задишки. Приборкай в собі перфекціоніста і пам'ятай: ідеальна чистота дому та великий спорт - це не найважливіше зараз для плода. 

Що неприпустимо в харчуванні вагітної 

Що можна і що не можна їсти вагітній

Із забобонів минулого нам дісталася установка, що вагітна жінка мусить їсти за двох. Але збагни для себе, що той "другий", за якого ти харчуєшся - спочатку важить десятки, потім сотні грамів, і лише ближче до кінця вагітності - до 3 кг. Виходячи з його ваги і розраховуй додаткову порцію своєї їжі. Правильніше говорити, що потрібно їсти не за двох, а для двох. Дитина не потребує надлишку вуглеводів, їй важливі білки та корисні жири для нормального розвитку, а також максимум вітамінів і мінералів. Тому сьогодні у пріоритеті не кількість їжі, а її якість. Але, в цілому, вагітність - не привід для дотримання якоїсь особливої ​​дієти. Однак переходити на правильне харчування зараз - саме час, якщо раніше у тебе не було такого досвіду. Так і мама не набере багато зайвих кілограмів, і дитя народиться здоровим і в міру вгодованим.

Потрібно їсти не за двох, а для двох

Іншою крайністю в підході до харчування майбутньої мами є острах "розгодувати дитину", чим часто лякали наших мам у радянських жіночих консультаціях. Зрозумій, природою все збалансовано. І, за великим рахунком, що б і як ти ні їла, дитина своє отримає. Ймовірно, ти чула не раз про випадки, коли у матері, яка веде неблагополучне життя і харчується сухарями, народжується цілком здорова дитина - питання, в якому стані до моменту пологів буде сама мати. А малюкові вона потрібна здоровою і повною сил!

Його організм з твоєї крові візьме рівно стільки поживних речовин, скільки йому потрібно, навіть, якщо ти будеш голодувати або переїдати. Весь дисбаланс у харчуванні відіб'ється на твоєму тілі і здоров'ї. Тобто, за недостатнього харчування буде витрачатися твій жировий прошарок, м'язова маса, а також запаси мінералів з твоїх кісток, зубів і волосся, що може призвести до істотного погіршення їх стану. Так само як і при переїданні ти і тільки ти будеш нарощувати зайву жирову масу, а малюк набере свої 3 кг до моменту народження - і зупиниться (от би нам такий метаболізм!). Тому недостатнє харчування, так само як і надмірне, шкідливе насамперед тобі.

"Розгодувати" плід неможливо - при переїданні, так само як і при недоїданні, страждає, в основному, мати

Щодо кількості їжі ти все зрозуміла, тепер обговоримо її склад. Вагітність - не хвороба, і дієтичного столу тобі ніхто не прописує. Якщо твої харчові звички і раніше були в цілому здоровими, можеш продовжувати в тому ж дусі. Суворих заборон є небагато - в цей перелік потрапляє те, що загрожує і твоєму здоров'ю теж, просто зараз на тобі лежить подвійна відповідальність.

Що не можна їсти вагітній:

  1. Сира риба. На жаль, про роли і тартар із сирим лососем доведеться на деякий час забути. При вживанні такої їжі є ризик заразитися лістеріозом, а це може мати негативний вплив на розвиток плода. 
  2. Недоварене чи недосмажене м'ясо. Соковитий жирний стейк з medium прожарюванням залиш чоловікові. Вагітним рекомендують їсти лише до кінця приготоване м'ясо, щоб уникнути токсоплазмозу. 
  3. Немиті овочі та фрукти. Навіть якщо ці продукти - з домашньої грядки, все одно добре мий їх перед їжею. Харчове отруєння зневоднює організм, а іноді і вимагає прийому сильних препаратів, здатних завдати шкоди дитині. 
  4. Некруті яйця та сире молоко. Недоварені яйця можуть містити сальмонелу. Ця бактерія викликає харчове отруєння і впливає на розвиток плода. Цим же небезпечні і молочні продукти, які не пройшли термообробку. Вони також можуть бути джерелом сальмонельозу. Тому твій вибір - доварені або досмажені яйця та пастеризовані молочні продукти (кип'ячене домашнє молоко).
  5. Невідомі тобі раніше продукти, на які твій організм може дати алергічну реакцію, наприклад, екзотичні фрукти, які ти досі ніколи не куштувала. Ну і знаючи про всі свої алергії, зрозуміло, слід уникати "своїх" алергенів.
  6. Мариновані гриби та консерви приховують в собі ризик зараження ботулізмом, тому краще від них відмовитися на період вагітності та грудного вигодовування. 
  7. Все прострочене, несвіже й підозріле - no comment.
  8. Фаст-фуд, промислові кондитерські вироби - ці продукти містять в надлишку швидкі вуглеводи. Для тебе зараз це - порожні калорії. Ні, зовсім від них відмовлятися, якщо ти прихильниця подібних речей, не варто - душевна рівновага майбутньої мами понад усе. Але підходь до ласощів розумно, дозволяй їх собі не часто і потроху.
  9. Газовані напої, оскільки вони викликають здуття живота та печію, що принесе тобі чимало дискомфорту.
  10. Міцна кава і чай сприяють підвищенню тиску та посиленню тонусу м'язів, але тут є застереження. Ці напої забороняються лише тим майбутнім мамам, у яких відзначається під час вагітності підвищений артеріальний тиск або тахікардія. Взагалі абсолютно у всіх вагітних тиск трохи підвищується - адже загальна маса крові істотно збільшилася. Але, якщо до вагітності жінка була гіпотоніком (страждала від зниженого АТ), і навіть після її настання продовжує ним залишатися - їй філіжанка кави з ранку не зашкодить. Детальніше про це нам розповіла лікар вищої категорії акушер-гінеколог Олена Михайлівна Челпан:

Табу на шкідливі звички

Вживання алкоголю майбутньою мамою, особливо на ранніх термінах вагітності, загрожує неправильним формуванням органів і систем плода. Про сигарети також варто забути. Про те, наскільки шкідливе паління для життя жінок, не варто розповідати, але зараз воно особливо згубно і для мами, і для дитини. Нікотин може навіть спровокувати переривання вагітності, а смоли призводять до страждань плоду при кожному затягуванні. Детальніше про це читай тут.

Вечірки й танці до ночі краще відкласти до зручніших часів. Звичайно, вагітність - не хвороба. Але краще зараз віддати перевагу прогулянкам на природі, біля води або в лісі, аніж виснажливим танцям або посиденькам у компанії, що палить.

А ось секс з коханим чоловіком, якщо його не заборонив твій лікар, вам не лише не забороняється, а навіть рекомендується. Якщо ж ти відчуваєш складності з настроєм на еротичний лад - тобі може допомогти ця добірка

Що може нашкодити вагітній і дитині

Обмеж використання гаджетів. Хоч ми живемо у сучасному світі, де складно уявити день без смартфона чи ноутбука, але намагайся мінімізувати їх використання. Замість нескінченного гортання стрічки в Інстаграм перед сном почитай книгу або просто послухай музику.

Стережися стресів, хоч це не завжди легко, але варто спробувати. Пам'ятай, що зараз найважливіше - це здоров'я малюка, а всі негаразди на роботі та побутові проблеми вирішаться самі собою.

Читай також: Робимо задоволену маму: 10 гаджетів для домашнього релаксу

Не захоплюйся самолікуванням. Якщо раніше будь-який біль або дискомфорт ти одразу прибирала таблеткою, то зараз не поспішай бігти до аптечки. До речі, методи народної медицини також можуть бути небезпечні для твоєї дитини. Почитай статті про лікування під час вагітності і зауваж, що будь-які нездужання потрібно, в першу чергу, обговорювати з лікарем, що спостерігає твою вагітність.

Вагітність - прекрасний стан, і життя на ній не закінчується, а навпаки, зароджується і розвивається. Тому від тебе зараз природа вимагає трошки більше відповідальності і самодисципліни. Використовуй цей час для саморозвитку, розуміння свого тіла і своїх думок, вивчення потреб та розвитку малюка. Слухай улюблену музику (не обов'язково класику), читай, гуляй, щодня заново закохуйся в чоловіка, в життя, в себе і, звичайно ж, у твого майбутнього малюка. А тимчасові обмеження - не така вже й висока плата за щастя.