Як зрозуміти, що опустився живіт?

13 квітня 2018 р. 13:50

Опущення живота - один з найвідоміших провісників швидкого настання пологів. Це ми знаємо в теорії. Але як же зрозуміти, коли саме опущення відбудеться у тебе? Дивись опис і фото цього процесу.

Як опускається живіт наприкінці вагітності, фото

Жінка на порозі материнства стає особливо чутливою до внутрішніх змін власного тіла і проявів вагітності. З особливою увагою ми прислухаємося до свого малюка, який незабаром повинен з'явитися на світ. Причому, сучасні мами, яким, на відміну від попередніх поколінь, доступна будь-яка інформація, починають ревно відстежувати у себе ті прояви пізніх термінів вагітності і провісники пологів , які, як вони вичитали, «мають бути у всіх».

Один з таких провісників - опущення живота. Але як зрозуміти, що живіт опустився, і потрібно готуватися до зустрічі з малюком? На це питання іноді не можуть відповісти навіть жінки, що вже народжували. Давай розбиратися разом.

Варіанти опущення живота

Як зрозуміти,чи опустився живіт під час вагітності
Фото живота, що опустився

Отже, всі ми знаємо, що напередодні кінця третього триместру живіт вагітної має опуститися. Це означає, що до моменту початку пологів залишилося від декількох годин до декількох діб.

Щойно термін вагітності перевалює рубіж у 32 тижні, ми починаємо пильно придивлятися до свого живота, вирішуючи: це він опустився (адже має!), Або ще ні.

Точно визначити, коли повинен опуститися живіт, не можна, адже це проходить у кожної жінки індивідуально. Навіть у однієї і тієї ж мами перед другими пологами процес опущення живота може відрізнятися від аналогічного за перших пологів.

У деяких жінок опускання відбувалося на 29 тижні, у деяких - перед пологами, на 39 - 40. Бувають випадки, коли лікарі не помічають візуальної зміни місця розташування животика. Але в цілому, у тих, хто народжує не вперше, опущення живота відбувається трохи раніше, ніж у тих, хто чекає на первістка.

Як опускається живіт, фото
Як виглядає живіт, що опустився

Як визначити, що живіт опустився?

Важко точно розпізнати, як виглядає живіт, що опустився. Але якщо ти починаєш відчувати ці симптоми, можливо, вони і є ознаками опущення:

  • пропала печія і відчуття гіркоти - це можна пояснити тим, що матка перестала тиснути на діафрагму та шлунок;
  • часте сечовипускання, причиною якого є, знову ж таки, опущення матки, яка тепер сильніше тисне на сечовий міхур;
  • збільшилася відстань між грудьми і животом, тепер тут вміщується вся долоня;
  • пропала задишка, полегшилось дихання;
  • можливо, з'явилися білі виділення, як за молочниці;
  • дитина стала менш активною, адже їй затісно;
  • можливо, твоя вага знизилася на кілька кг.

Як виглядає опущений живіт?

Іноді зміни бувають абсолютно явними, коли навіть необізнана людина може побачити різницю. Але бувають випадки, коли й досвідчені лікарі не в змозі відзначити будь-яких змін. Більшість жінок говорить про такі ознаки:

  • зміна форми - живіт стає більш витягнутим;
  • живіт знаходиться нижче рівня тазової кістки;
  • збільшення кількості розтяжок;
  • твердість і пружність живота;
  • прояв талії (мало помітною вже з другого триместру), адже проміжок між грудьми і животом став більше;
  • деяке розширення кісток тазу.

Можуть мати місце всі вищевказані ознаки, можуть тільки деякі - у кожної жінки по-різному. Трапляється, що візуально складно помітити зміни, проте майбутня мама починає більш комфортно почуватися.

Опущення живота перед пологами, фото
Як зрозуміти, що живіт опустився

Опущений живіт: причини

За період вагітності організм жінки багато разів зазнає змін, на різних фазах росту плоду відбуваються різні перетворення. Звісно, найбільше вони зачіпають черевну порожнину материнського тіла.

Після 32 - 33 тижнів, коли відбувається опущення живота, печія пропадає, але частішає сечовипускання, й підсилюється тиск на промежину, тому що голівка плоду розташовується в районі тазу.

Опущення живота відбувається через декілька фізіологічних причин:

  1. Тіло жінки готове до пологів.
  2. Голівка дитини стає в районі тазової кістки, провокуючи розкриття шийки матки.
  3. Плід вже великий, і під дією сили тяжіння материнський живіт «спрямовується» вниз.

Негативні моменти опущення живота

Приємно усвідомлювати, що скоро малюк з'явиться на світ, і ти станеш мамою. Однак ця солодка мить може супроводжуватися специфічними відчуттями. Так жінки часто відчувають:

  • Нудний біль внизу живота, що виникає вунаслідок тиску на матку. Але біль повинен бути глухим, не сильним, інакше тобі потрібно звернутися до лікаря.
  • Тяжкість у попереку, тупий біль у цій області.
  • Проблеми з сечовипусканням і регулярністю стулу.

Майбутня мама не повинна засмучуватися, адже зовсім скоро це закінчиться, і на світ з'явитися її дитина.

Коли будуть пологи?

Жінка повинна добре розуміти, як визначити, опустився живіт чи ні. Як щойно ти це помітила, потрібно сповістити свого гінеколога. З цього моменту пологи можуть початися будь-якої хвилини, тому лікар, як і пацієнтка, повинен бути готовий. Як ми вже говорили, опущення живота вказує на те, що пологи почнуться протягом декількох годин або днів.