Як працюють ЖК та пологові будинки Києва на час карантину

23 березня 2020 р. 17:03

А най йому, тому карантину, а життя триває, і нові життя починаються, коли їм вже час. Так куди звертатися майбутнім мамам під час карантину в Києві? mama.ua зателефонувала столичним пологовим будинкам та ЖК і ось про що дізналася...

Чи працює Жіноча консультація в карантин

Згідно з розпорядженням уряду, як ми знаємо, поки припинене надання планової непрофільної (не спрямована на боротьбу з коронавірусом) медичної допомоги, зокрема, операції, що носять плановий характер. Тобто все те, що може почекати до закінчення карантину. Але вся медична допомога, необхідна у гострих ситуаціях, в тому числі й для порятунку життя, повинна надаватися оперативно. Тобто, якщо у когось трапиться інфаркт, він не залишиться без допомоги. А якщо потрібно видалити кісту яєчника, лікар порадить прийти до нього після закінчення карантину по країні.

А як же бути майбутнім мамам? Відкласти можна планування вагітності, але як вона вже настала - ні. Так само як і пологи відкласти не можна, тому майбутнім мамам потрібно знати, куди звертатися за веденням вагітності й у разі початку пологів, якщо ви не домовилися з конкретним лікарем про спеціальні умови.

Робота пологових будинків під час карантину

На сайті перинатального центру Києва написано про обмеження на період карантину: заборонені відвідування породіль родичами і друзями, заборонені партнерські пологи, не проводяться екскурсії перинатальним центром та заняття (очні) у школі для майбутніх батьків.

Телефоном нам сказали, що пологовий будинок працює у звичайному режимі (крім перерахованих вище обмежень). Хіба що, коли вагітні пацієнтки приходять підписувати обмінну карту, з ними ведуть перемовини на вулиці на свіжому повітрі - там же на лавочках майбутні мами й чекають на свою черги для виконання цієї формальності.

Так само - на ганку на вулиці - здійснюється прийом посилок-передач від родичів пацієнткам перинатального центру. Все відбувається індивідуально, на свіжому повітрі, щоб мінімізувати контакти. 

Ніхто, крім вагітних або новоспечених мам з дітьми і, ясна річ, медперсоналу не входить до будівлі перинатального центру. А щодо решти нюансів - працює він цілодобово в своєму звичайному режимі.

Пологовий будинок працює або на карантині?
У Києві є пологові будинки, які працюють у карантин без перебою. Але, на жаль, не всі

Гаряча лінія Інституту педіатрії, акушерства і гінекології НАМН України мовчить, так само як і телефон жіночої консультації при інституті. Спроба скористатися формою зворотного зв'язку теж не дала результату - з'являється повідомлення про те, що лист не відправлено - зверніться за іншими каналами зв'язку. Загалом, якщо у тебе є контакт з кимось із тамтешніх лікарів, і він особисто веде твою вагітність - спілкуйтеся приватно. А просто встати на облік у зв'язку з вагітністю в Інститут або підписати тут обмінну карту поки, здається, не вийде.

На сайті Київського обласного центру здоров'я матері та дитини висить попередження, що на час карантину не проводяться всі планові консультації, аналізи, медогляди, а також планові операції. Обмежено відвідування хворих, які перебувають на стаціонарному лікуванні. Також повідомляється, що всім співробітникам і відвідувачам, постійно вимірюється температура.Телефон координаційного центру Обласного центру (так тавтологічно називається у них інформаційна служба) мовчить.

Медсестра в приймальному відділенні пологового будинку № 5 спочатку обмовилася: «Ми приймаємо тільки гострих», а потім, дізнавшись що говорить не з породіллею, а з представником ЗМІ, сполохано веліла телефонувати до приймальні дирекції, звідки нас знову спробували перенаправити до приймального відділення. А коли дізналися, що ми щойно звідти - порадили писати запит до Міністерства і кинули слухавку. Тобто, персонал пологового будинку або сам взагалі не знає, як вони працюють, або змушений приховувати якусь інформацію. Тому найближчим часом mama.ua не рекомендує намагатися там підписати обмінну карту - невідомо, чи приймуть тебе, коли почнуться пологи, і чи буде кому надавати тобі медичну допомогу.

Приватний пологовий будинок «Адоніс», як нам сказали в приймальні, працює в звичайному режимі, але з епід. обмеженнями - заборонені візити родичів і друзів, а також партнерські пологи. Але передачі для пацієнток приймаються. Також по всій мережі «Адоніс» клініки та жіночі консультації, які ведуть спостереження за вагітними, продовжують працювати у звичайному режимі.

Те саме mama.ua повідомили на гарячій лінії клініки «Ісіда» - клініка працює з невеликими обмеженнями, викликаними епідемією (заборона на партнерські пологи). Прийом вагітних здійснюється у звичайному порядку.

Прийом вагітних під час карантину
Приватні клініки продовжують обслуговувати своїх пацієнтів у звичайному режимі

Робота муніципальних жіночих консультацій в Києві

Щодо державних жіночих консультацій - то деякі з них працюють в звичайному режимі - так, принаймні, відповідають телефоном чергові медсестри. Та деякі чесно кажуть: приймають пацієнток, тільки що надійшли за «Швидкою допомогою», з усіма іншими питаннями (в тому числі й супровід вагітності) - велять звертатися після карантину.

Єдиного графіку робіт ЖК по місту, на жаль, у жодному з офіційних джерел наша редакція не знайшла. Звідси напрошується висновок, що в роботі жіночих консультацій міста наразі панує плутанина. У більшості випадків вона пов'язана з тим, що персонал цих відділень не зміг дістатися на роботу через обмеження у роботі громадського транспорту. У будь-якому разі mama.ua радить тим майбутнім мамам, у яких немає гострих скарг на свій стан, відкласти планові візити до жіночої консультації та дотримуватися карантинних заходів. Хоча й немає підстав вважати вагітних за особливу групі ризику щодо коронавірусу (про це йдеться у зверненні ВООЗ ), але ані зайві інфекції, ані хвилювання й плутанина тобі зараз ні до чого.

Куди звертатися, якщо твоя ЖК закрита

Деякі питання майбутні мами можуть поставити досвідченим консультантам з грудного вигодовування від групи «Молочні ріки». Вони працюють в своєму звичайному режимі, консультуючи через все зручні вам засоби комунікації. Викликати консультанта додому теж можна - але в кожному конкретному випадку питання транспорту вирішується окремо.

Якщо ж майбутній мамі стало зле, або у неї з'явилися побоювання щодо свого стану - варто зателефонувати на гарячу лінію мед. допомоги 1583 (зі стаціонарного телефона) або 044 235 01 01 (з мобільного). Повір, там дають поради не тільки з приводу всім знаного вірусу, але й вагітній у консультації не відмовлять. Також можна телефонувати до «Швидкої допомоги» і просити з'єднати з черговим лікарем, що консультує за телефоном.