Інфекції сечовивідних шляхів: реальна загроза в будь-якому віці

19 червня 2020 р. 18:16

Зараз у вас є унікальна можливість БЕЗКОШТОВНО проконсультуватися з лікарем-урологом і отримати відповіді на всі питання про лікування інфекцій сечовивідних шляхів і сечокам'яної хвороби дистанційно. Консультація проводиться за телефоном 8 800 30 888 2 (дзвінки для мешканців України безкоштовні).

Інфекції сечовивідних шляхів - поширена проблема, що не має вікових меж. На жаль, ці захворювання не оминають ані дітей, ані вагітних, причому в період виношування дитини є досить поширеними. Саме для цих двох категорій пацієнтів - малечі та майбутніх мам - найскладніше підібрати ефективний, і при цьому безпечний препарат для лікування.

Звідки з'являються інфекції в сечових шляхах?

Шкіру та кишечник людини населяє безліч бактерій, частина з яких є хвороботворними або за деяких обставин може спричиняти розвиток захворювань. Зокрема, коли бактерії зі шкіри або з кишечника (що відбувається частіше) потрапляють у сечовивідний канал, вони можуть стати причиною інфекційного запалення сечовивідного каналу (уретрит), сечового міхура (цистит), а також запальних процесів у нирках (пієлонефрит).

Факторів ризику розвитку запалень досить багато, але найчастіше ці захворювання розвиваються

  • у дівчаток і жінок через анатомічні особливості;
  • у дорослих чоловіків, які хворіють на простатит або аденому простати;
  • у людей будь-якої статі й віку на тлі цукрового діабету, частих закрепів або діарей, імунодефіциту або прийому ліків, що знижують імунітет, протизаплідних гормональних препаратів.

Велику групу ризику становлять вагітні - інфекції сечовивідних шляхів (особливо уретрити і цистити) часто виникають або загострюються в період вагітності. Але бувають ситуації, коли вагітну жінку не турбують неприємні відчуття, симптоми повністю відсутні, і при цьому в аналізі сечі виявляють збудник - це безсимптомна бактеріурія, яку також не можна залишати без уваги фахівця та відповідного лікування.

У дітей запальні процеси сечовивідних шляхів можуть розвиватися внаслідок вроджених вад сечовивідної системи, неправильної гігієни (частіше у маленьких дівчаток), після переохолоджень.

Інфекції сечовивідних шляхів - це не просто дискомфорт, часте сечовипускання і біль, який неможливо терпіти. Це ще й ризик ускладнень з боку нирок, ймовірність переходу хвороби в хронічну форму, необхідність серйозного і тривалого лікування, яке повинно бути максимально безпечним, особливо коли йдеться про лікування дітей та вагітних. За призначенням лікаря рекомендується прийом антибіотиків і фітопрепаратів. Для профілактики формування резистентності до антибіотиків, а також рецидивів інфекцій сечостатевої системи обирають рослинні засоби: вони ефективні, допомагають уникнути ускладнень захворювання і достатньо безпечні для лікування дітей і вагітних.

Сечокам'яна хвороба: чому вона виникає?

Камені в нирках і сечовому міхурі можуть утворюватися з різних причин:

  • при вроджених аномаліях або порушеннях розвитку сечостатевої системи, різних патологіях нирок;
  • на тлі інфекцій сечовидільної системи;
  • через порушення обміну речовин;
  • при надлишку солі в раціоні і особливості харчування, недотриманні питного режиму, які впливають на склад сечі.

Камені (конкременти) є чинником ризику виникнення інфекції сечовивідних шляхів, пієлонефриту, порушення відтоку сечі, ниркової недостатності - тобто дуже важких станів, які вимагають серйозного лікування.

Наявність каменів у нирках і сечовому міхурі дається взнаки гострим болем у животі, колькою в нирці, болем і дискомфортом при сечовипусканні, кров'ю в сечі, підвищенням температури тіла. Однак часто пацієнти дізнаються про наявність конкрементів завдяки профілактичному огляду, оскільки сформовані камені тривалий час можуть не турбувати. Біль та інші симптоми виникають тоді, коли конкременти починають переміщуватися.

Профілактика утворення каменів у сечовидільній системі - це здоровий спосіб життя і раціональне харчування без надлишку солі. А лікування може бути різним, залежно від розміру утворених конкрементів: іноді вони вимагають видалення або подрібнення, але часто вдається домогтися самостійного виходу каменів. У цей період потрібні протизапальні та знеболюючі засоби, препарати, які допоможуть зменшити кількість бактерій в сечі, а також ліки, завдяки яким знизиться ймовірність повторних загострень і подальше формування конкрементів. На цьому етапі часто застосовують фітопрепарати, адже вони мають мінімум побічних ефектів і при цьому можуть використовуватися тривалий час, забезпечуючи бажаний результат: зниження ризику повторного каменеутворення.

Як обрати справді ефективний фітопрепарат?

Насамперед пам'ятайте, що призначати будь-які засоби для лікування інфекцій сечовивідних шляхів і сечокам'яної хвороби повинен лікар. Коли йдеться про вибір рослинного препарату для профілактики рецидивів захворювання або тривалої терапії у дітей та вагітних, багато фахівців рекомендують комплексні засоби. Серед таких препаратів - Тутуконякий об'єднує ефекти восьми лікарських рослин. Вони допомагають боротися з болем в гострій фазі захворювання, знімають спазм і запалення, мають антибактеріальний, сечогінний ефект, сприяють зменшенню розміру конкрементів або запобігають їхньому утворенню. Унікальна рецептура створення цього фітокомплексу шляхом методу парової дистиляції була впроваджена в Іспанії понад 90 років тому. Тутукон синтезований на водній основі, тому його можна приймати дітям старше 5 років, а також вагітним.

Телефонуйте і довіряйте рекомендаціям професіоналів!

На правах реклами