Ворожіння та прикмети на День Святого Миколая

29 листопада 2017 р. 17:08

З року в рік в День Святого Миколая діти радіють подарункам під подушкою. Дорослі в це свято можуть згадати про цікаві прикмети та ворожіння, які дійшли до нас від наших прабабусь.

День Святого Миколая прикмети та звичаї

Прикмети на День Святого Миколая

Наші предки досить серйозно ставилися до прикмет. Саме тому все те, що відбувалося в День Святого Миколая вважалося дуже значущим і доленосним.

Так, в День Миколи Чудотворця особлива увага зверталася на погоду. Якщо в це свято було дуже прохолодно і сніжно, варто було очікувати сувору зиму з лютими морозами. Іній 19 грудня задовільняв практично всіх - це природне явище віщувало гарну сходження весняних посівів та багатий врожай.

Не забуваймо і про прикмету, яка захищала від усіх негараздів. Наші прадіди в день шанування Миколи Чудотворця не могли дозволити собі довго відлежуватися в ліжку. Як тільки починало світати, господарі обходили свої двори - існувала думка, що таким простим способом можна захиститися від бід у прийдешньому році.

Є й грошові прикмети на Миколу Чудотворця. Ще понад 100 років тому вважалося, що день цього святого - останній день в році, коли можна віддати борги. Раніше вірили: якщо до цього свята не повернути позичене, незабаром доведеться бідувати.

Ще в День Святого Миколая можна було з ким завгодно помиритися. Забувши всі образи і колишню лайку, сусіди та давні приятелі збиралися разом, готували пироги й сиділи за святковим столом. «На Нікольщіну клич друга, клич і ворога, обидва будуть друзі», - говорили в старовину.

Ворожіння на День Святого Миколая

До ворожінням дівчата небайдужі були як сотні років тому, так і зараз.

Ворожіння на День Святого Миколая
В День Святого Николая девушки, разумеется, гадали на женихов

У День святого Миколая Чудотворця найбільш популярними є ворожіння на нареченого:

  1. Ворожіння з каблучкою
    Кожна дівчина бажає дізнатися, коли ж нарешті зустрінеться суджений-ряджений. Щоб вгадати, чи бути весіллю в прийдешньому році, дівчині необхідно взяти каблучку у щасливої заміжньої подруги або родички, підвісити його на своєму власному волоссі та піднести над склянкою з водою. Згідно з повір'ям, якщо каблучка швидко крутиться і при цьому не торкається країв склянки, можна чекати швидкого сватання. Якщо почне повільно обертатися і вдариться об посудину - ще точно рік сидіти в дівках.
  2. Ворожіння по гілочці
    Незаміжній дівчині в День Святого Миколая можна зірвати невелику гілочку вишневого дерева і поставити її в вазу. Якщо до весни з'являться запашні квіти, то і весілля не за горами.
  3. Ворожіння на сон
    Наші прабабусі вірили, що сни можуть дати відповіді на багато питань. В ніч з 18 на 19 грудня дівчата ставили у свого узголів'я або під ліжко склянку з водою і примовляли: «Суджений мій, ряджений, приходь до мене, випий водиці!». Це ворожіння на День Святого Миколая передбачає, що той, хто насниться, і буде майбутнім чоловіком.
  4. Ворожіння на ім'я
    Щоб дізнатися ім'я свого нареченого і майбутнього чоловіка, дівчата брали кілька смужок паперу, писали на них різні чоловічі імена, скручували ці листочки, ретельно перемішували і клали під подушку. Відразу після пробудження витягувалася одна записка із заповітним доленосним ім'ям.
  5. Ворожіння по взуттю
    Для цього гадання знадобиться туфелька, незаміжній дівчині потрібно зняти її зі своєї лівої ніжки і кинути за поріг. Згідно з повір'ям, носок взуття повинен вказати, звідки чекати нареченого. Якщо ж туфелька буде розвернута носком до будинку дівчини, заміжжя найближчим часом не передбачається.

Думаєте, існували самі лише ворожіння на весілля? Зовсім ні. Заміжні жінки в День Святого Миколая також не стояли осторонь. Хоч вони й не ворожили на майбутнього чоловіка, але все ж був один обряд, який рятував від хвороб і всяких бід. Так жінки брали солому, старий одяг, різний непотрібний папір та інші речі, майстрували з них опудало коня, обв'язували його червоними стрічками і спалювали на вулиці. Вважалося, що таким чином можна очиститися від всього того, що приносить нещастя й печаль.

Довіряти цим прикметам та ворожінням чи ні - особиста справа кожного. Редакція mama.ua, що складається, звичайно ж, з людей прогресивних, лише сміється над забобонами ... І біжить випрошувати на півгодинки весільні каблучки у своїх заміжніх подруг.