На що звертати увагу під час вибору барвників для пасхальних яєць

13 квітня 2017 р. 17:10

Вибір харчових барвників сьогодні більш ніж широкий, але чи дійсно всі ці пакетики з кольоровим наповненням не становлять небезпеки для здоров'я?

На що звертати увагу під час вибору барвників для пасхальних яєць

Фарбувати яйця на Великдень - це давня традиція, коріння якої сягають далеко в минуле. І якщо раніше для фарбування яєць господині використовували натуральні барвники (цибулиння, буряк, бузина), то сьогодні виробники пропонують спростити завдання і скористатися штучними барвниками.

Звичайно ж, яйця пофарбовані за допомогою натуральних барвників значно поступаються в яскравості, насиченості та спектрі кольорів тим, які були пофарбовані штучними барвниками. Це не дивно, адже для досягнення всіх перерахованих плюсів виробникам довелося задіяти не лише сам пігмент, а й додаткові складові, які надають інтенсивніший колір. Звичайно ж, харчові барвники вважаються безпечними, однак в їх складі є деякі елементи, які змусять добре подумати, перш ніж обирати улюблені кольори.

У особливо чутливих людей, певні барвники можуть викликати так звані псевдоаллергии, найчастішою причиною яких є азокрасители (азотовмісні сполуки, молекули яких характеризуються наявністю однієї або декількох азогрупп NN, що зв'язують ароматичні радикали). Такі сполуки можуть викликати у алергіків почервоніння шкіри, свербіж або навіть загострення нейродерміту, а то і напад астми.

Для того щоб свято Великодня у вашій родині минуло без наслідків, уважно вивчіть, які саме компоненти входять до складу барвників для пасхальних яєць. Найнебезпечнішими вважаються: Е-122 (червоний колір), Е-102 (жовтий колір), Е-104 (жовто-зелений колір) або Е-151 (синій колір). Використання багатьох з них заборонене у багатьох країнах. А ось Е-140 (зелений колір) та Е-160 (жовтий) вважаються абсолютно нешкідливими.

Якщо ж ви захочете поекспериментувати з натуральними барвниками, пропонуємо скористатися невеликою підказкою.