Ялинка на Новий рік: де взяти, щоб потім було, що виносити

18 грудня 2019 р. 18:00

Ялинка - незамінний атрибут Нового року. Розглянемо різні варіанти потрапляння зеленої красуні до нас в будинок. Жива чи штучна, придбана або взята в оренду, а може, ялинка в діжці? Вибрати є з чого.

Де взяти ялинку на Новий рік

Історія традиції

Традиція прикрашати хвойні дерева прийшла до нас із Древньої Греції. За часів Середньовіччя серед німців існував звичай напередодні Нового року йти в ліс, вибирати там найгарніше дерево, наряджати його різнокольоровими шматками тканини і здійснювати святкові обряди. З плином часу ритуали дещо трансформувалися: ялинки стали вирубувати, приносити в оселю і, встановивши в центрі сімейного столу прикрашали свічками, червонобокими яблуками, цукерками та іншими солодощами.

У наших краях ялинки почали прикрашати з другої половини 19 століття. На перший час в якості святкового «оздоблення» ялинки виступали як саморобні картонні іграшки та китайські ліхтарики. Через роки з'явилися скляні кулі.

У сучасних магазинах і торгових центрах представлений величезний вибір ялинкових прикрас. Є кульки будь-яких розмірів, підвіски різноманітних форм. Можна придбати різну мішуру, представлену величезною палітрою відтінків, гірлянди з різнокольоровими лампочками-вогниками ...

Про ялинкові прикраси ми вже написали чимало, так само як і про те, як на них заощадити (обов'язково прочитай статтю за вказаним URL).

Втім, не від одних прикрас розбігаються очі: асортимент новорічних ялинок також дуже великий. І мало визначитися, який ялинці віддати перевагу - живій чи штучній. Ці обидва класи новорічних красунь мають масу варіацій, про які ми поговоримо далі.

А ідеї щодо того, що покласти під ялинку, можеш взяти на замітку з нашої вибірки подарунків на Новий рік.

Новорічні ялинки: з чого можна вибирати, і на які ціни варто розраховувати

На ялинкових базарах є деревця на будь-який смак і гаманець. Українці можуть вибирати традиційні вітчизняні живі ялинки та сосни висотою від 50 см до 2 м, а то і 2,5 метрів. Також у продажу зустрічаються так звані «збірні» новорічні красуні, які зроблені з гілочок ялиці та інших хвойних порід.

Якщо ви проти того, щоб рубати дерево заради створення новорічного настрою, лісові господарства готові запропонувати прекрасну альтернативу - сосни, канадські ялини, ялиці, туї і західноукраїнські смереки в горщиках. Після свят вічно зелену красуню, яка виконала свою новорічну місію не доведеться з вагою на серце викидати. Деревце можна висадити в саду, і воно буде радувати всю сім'ю не один рік.

Тим хто готовий відмовитися, від неповторного аромату хвої, можна придбати штучну ялинку. В асортименті магазинів і торгових центрів є як міні-деревця до 20 см, які можна поставити на столі, так і пухнасті ялинки висотою 1 - 2 метри. Зустрічаються не тільки ялинки і сосни з голочками класичного світло, темно-зеленого або салатового кольору, але і цікаві варіанти гілочок з ефектом снігу в білому, червоному і навіть в патріотичному жовто-блакитному виконанні. Найбільш якісними вважаються деревця, вироблені в Німеччині, Голландії та Італії. Також непоганий варіант - штучні ялинки тайванського, таїландського або польського походження.

Що стосується цін на ялинки, то вони приблизно такі ж, як і в минулому році. Так в столиці за живу метрову лісову красуню просять в середньому 100 - 300 грн. Штучне деревце приблизно такої ж висоти обійдеться мінімум в 400 грн. Сосни і ялинки в горщиках - найбільш дорожче задоволення: ціни на них варіюються в діапазоні 750 - 4000 гривень.

Живі ялинки
Живые елки, купленные вне официального муниципального елочного базара, позволяют обогащаться браконьерам. Не забывай об этом.

Крім традиційної купівлі новорічного дерева, все більшої популярності набуває оренда ялинки. У Києві в тимчасове користування здаються неймовірної краси сосни і ялинки висотою під стелю, втім як і будь-яких інших розмірів. Наприклад, невелика скромненька штучна ялинка напрокат на пару днів обійдеться приблизно в 150 грн, оренда розкішної живої блакитної ялинки в діжці терміном до двох тижнів буде коштувати 1500 - 2000 грн.

Вибираючи ялинку для будинку, не забувай про безпеку, особливо, якщо твої діти ще зовсім маленькі. Прочитай про те, як безпечно прикрашати ялинку в будинку з дітьми.

Де шукати лісову красуню: підказки для жителів столиці

З 15 по 31 грудня включно в Києві з 8.00 до 17.00 працюють ялинкові базари. Придбати сертифіковані зрубані ялинки і сосни від лісництв можна тільки в 12 офіційних пунктах (за даними сайту fakty.ictv.ua)

  1. вул. Петра Григоренка, 24, на розі вулиць Ревуцького та Вишняківської, Харківське шосе, 49;
  2. Харківське шосе, 144, вул. Урлівська, 11/44, вул. Михайла Драгоманова, 1, вул. Михайла Драгоманова, 1 н;
  3. перетин вулиць Урловской і Анни Ахматової, перетин вулиць Анни Ахматової і Михайла Драгоманова, вул. Декабристів, 9;
  4. вул. Анни Ахматової, 20/22, перетин вулиць Анни Ахматової та Петра Григоренка, вул. Єлизавети Чавдар, 1, вул. Єлизавети Чавдар, 13;
  5. вул. Бориса Гмирі, 1, перетин вулиць Тростянецької та Архітектора Вербицького, вул. Тростянецька, 7, вул. Олени Пчілки, 2;
  6. вул. Срібнокільська, 13, Дніпровська Набережна (біля ТЦ "Новус"), вул. Миколи Бажана (біля ст. М. "Осокорки");
  7. вул. Михайла Гришка, 3, вул. Бориса Гмирі, 8, вул. Михайла Гришка, 8, вул. Олександра Мишуги, 3в;
  8. проспект Миколи Бажана, 3, проспект Миколи Бажана, 36 (за переходом), вул. Срібнокільська, 2а;
  9. вул. Архітектора Вербицького, 28А, Харківське шосе, 158, вул. Ялтинська, 5а;
  10. вул. Петра Григоренка, 26, вул. Архітектора Вербицького, 16, вул. Петра Григоренка, 41;
  11. вул. Багговутівська, 8-10, вул. Щусєва, 44, вул. Щербаківського, 56;
  12. ріг вул. Дорогожицької та вул. С. Хохлових, ріг вул. Туполєва і вул. Турчина, вул. Шамрила, 10.

Ялинкові ряди локалізуються переважно біля зупинок громадського транспорту і великих супермаркетів, тобто в місцях найбільшого скупчення публіки.

Штучні ялинки і сосни можна вибрати практично в усіх магазинах і торгових центрах столиці. Навіть в «АТБ» та «Сільпо» є невеликі новорічні деревця. Величезний вибір штучних лісових красунь які представлені в інтернет-магазині Rozetka.

Якщо все ж таки надумала орендувати або купити ялинку в горщику, Київ та інші міста України готовий обслуговувати садовий центр Greensad. Також продажом ялинок займається компанія ГрінМарт.

Отже, ми спробували зібрати максимум корисної інформації стосовно асортименту лісових красунь та добірки перевірених точок їх збуту. Хочеш дізнатися ще більше? Відкрий улюблену пошукову програму, введи в рядок пошуку «купити живу ялинку Київ», «ціни на ялинки 2017» або щось в цьому дусі.