Про шкідливий вплив сигарет і алкоголю на грудне вигодовування

9 жовтня 2019 р. 14:35

Ми щиро сподіваємося, що у кожної молодої мами, яка читає ці рядки, вистачить сил і розсудливості відмовитися від шкідливих звичок на період годування дитини. А, щоб зміцнити тебе у твоєму рішенні, mama.ua вирішила ще раз торкнутися цієї неприємної теми і розповісти всю правду про те, як шкідливе куріння та алкоголь при грудному вигодовуванні.

Позаду залишилися 9 місяців обмежень, спричинених вагітністю, і кожній молодій мамі, що щодня втомлюється в новій ролі, дуже хочеться іноді розслабитися. Раніше, до вагітності, в цьому ставала у нагоді вечірня сигаретка, келих вина під вечерю з коханим, пивні посиденьки з подругою або просто маленька чарочка лікеру до чашки кави. Так, все це задоволення. Але зрозумій, як неспіврозмірні вони з ризиком для здоров'я маленької безпорадної людини, яка наразі не може обійтися без тебе. І тому на цілком законних підставах вона заявляє свої права на маму, тому що закон цей - природа.

Під час вагітності ти змирилася з тим, що твоє тіло не належить тобі повною мірою. Потерпи ще трохи, ще й досі частина твого тіла і душі належать дитині. Щодо тіла - це годування грудьми, тому ти повинна дотримуватися дисципліни і не цілком владна розпоряджатися своїм здоров'ям, поки годуєш. А в душевному плані - це час і сили, які ти даруєш своїй дитині для навчання та набуття нею базових навичок. Повір, це час часткової твоєї «несвободи» пронесеться дуже швидко, ти ще сумуватимеш за ним.

Ніхто не вимагає від Матері, обтяженої відповідальністю, повністю відмовлятися від усіх своїх бажань та інтересів. Діти - не тягар, а щастя. Просто в період раннього дитинства своєї дитини тобі потрібно знайти розумний компроміс між твоїми та її потребами, щоб усім було комфортно. А, погодься, сигарети і випивка аж ніяк на є життєво важливою необхідністю для тебе.

Здорова, розумна, розвинена й доброзичлива дитина - гідна нагорода за невеликі тимчасові самообмеження.

Часто перед очима ми маємо приклади матерів, які курили та випивали як під час вагітності, так і під час грудного вигодовування, що переможно стверджують: «... і нічого! Подивися, який у мене здоровий малюк! ». Воно-то начебто і так, та тільки чому цей здоровий малюк весь час б'є інших дітей у пісочниці, не дуже реагує на мамині слова, а то і явно проявляє недитячу агресію? І чому він досі не розрізняє букви, коли його ровесники вже щосили читають? На вигляд-то він може поки і здається здоровим, але невідомо, через який час наслідки шкідливих звичок матері позначаться на ньому, а вони позначаться обов'язково.

Отже, всім, написаним вище, ми намагалися умовити тебе «по-доброму» відмовитися від сигарет і алкоголю на період грудного вигодовування. Не допомогло? Ти все ще відчуваєш спокусу покурити і випити з нагоди келишок сухого? Тоді читай далі.

Куріння при грудному вигодовуванні

  • При викурюванні однієї єдиної сигарети (так, навіть одноразова твоя слабкість здатна завдати непоправної шкоди!) в материнський організм крім отруйного нікотину потрапляють ще тисячі шкідливих речовин. І весь цей «отруйний коктейль» прямо проникає з материнської крові у молоко і дістається дитині.
  • Нікотин подразнює ЦНС, а для дитини, чиї системи ще так тендітні й незрілі, це роздратування позначається безпричинним плачем, перезбудженням і проблемами зі сном у дитинстві, і підвищеною агресивністю, гіперактивністю та відставанням у розумовому та психічному розвитку згодом.
  • Нікотин призводить до незворотних змін у дихальній системі дитини, що згодом стає причиною важких захворювань: астми, частих пневмоній, онкології тощо.
  • Нікотин гнетюче діє на пролактин - гормон, який відповідає за вироблення молока. Додамо до цього те, що нікотин призводить до звуження судин і протоків, що погіршує відтік молока, і стає зрозуміло, чому у матерів-годувальниць, що палять, ослаблена лактація.
  • У малюка погіршується апетит, внаслідок чого він погано набирає вагу, сповільнюється зростання і психічний розвиток, що неодмінно призведе до відставання.
  • Нікотин перешкоджає засвоєнню вітамінів твоїм організмом, і, як наслідок, їх ще менше передається дитині. Це негативно позначається на її імунітеті, така дитина часто хворіє, особливо схильна до інфекцій, причому, слабке здоров'я залишиться з нею назавжди, а не тільки на період грудного «нікотинового» вигодовування.
  • З'являються проблеми зі шлунково-кишковим трактом, дисбактеріоз тощо, що призводить до частих коліків, проносу, блювоти і рясних зригувань.
  • У сина чи дочки годувальниці, що палить, можливий розвиток різних серцево-судинних захворювань, а також алергічних реакцій.
  • Статистика говорить, що синдром раптової дитячої смерті вдвічі частіше трапляється у тих дітей, чиї матері курили під час вагітності та грудного вигодовування.
  • Малюк з дитинства стає нікотінозалежним, що неминуче призведе до раннього початку куріння їм самим, з тінейджерського віку, тим паче, якщо він буде бачити, що палять при ньому батьків. Ранній початок куріння завдасть непоправної шкоди його організму, особливо в період статевого дозрівання. Крім того, матері-курцеві потрібно бути готовою до підвищеної агресивності і гоноровості своєї дитини в підлітковому періоді, проблемам з успішністю і поведінкою в школі.

Алкоголь при грудному вигодовуванні

Напевно ти чула від бабусь про те, що пиво збільшує вироблення молока. Запитай у них, а чому б не погодувати дитину чистим пивом, якщо воно таке корисне? Навряд чи це спаде їм на думку. Науково ідея про користь пива для лактації не підтверджена. А ось те, що пиво призводить до розбухання протоків і ускладнює відтік молока - факт.

Часто, особливо напередодні свят, на жіночих форумах зустрічаємо поради про те, як «і рибку з'їсти» (в сенсі, і шампанського келишок ковтнути), і малюка погодувати. Поради найнеймовірніші: перед вечіркою зцідити «безалкогольного» молока, яким відтак мама напідпитку зможе погодувати дитину (а куди подіти молоко, яке утворюється вже після випитого і накопичиться в грудях? Його доведеться знову зцідити і вилити.) Або наводяться якісь безглузді розрахунки, за скільки годин з крові мами виведеться алкоголь (з крові, між іншим, швидко, а з молока?) Особливо кумедно виглядає порада добре закушувати в застіллі (це потім, щоб малюк не сильно сп'янів?) Жодна з подібних хитрощів не зможе захистити малюка від алкоголю, який вжила мама, хоч би якою малою не була його доза. І відповідь на питання про допустиму дозу для годуючої жінки правильна відповідь - 0 г етанолу.

Попадання алкоголю в організм малюка важким чином позначається на його нервовій системі, і чим дитина молодша, тим цей ефект згубніший. У малюка знижується артеріальний тиск, посилюється серцебиття, з'являється слабкість і нездорова сонливість, яка може затягнутися надовго. Мозок дитини отримує потужне отруєння, і, якщо це трапляється регулярно, в подальшому за розумовим розвитком дитина буде сильно відставати від однолітків.

Етиловий спирт змінює смак молока, що може послужити причиною відмови від грудей - малюк не захоче молока «з оковитою». Наче мама зрадила його, підмісивши до улюбленого харчуванню щось чуже й неприємне.

Етанол в молоці призводить до запалення в стравоході, шлунку і кишечнику малюка. Його мучать хворобливі коліки, він відмовляється їсти, не спить і страждає. Тому що мама віддала перевагу не його здоров'ю, а своїм примхам.

Навряд чи за задоволення випити варто платити таку високу ціну! Та й на будь-якому застілля і святковій вечірці молода мама завжди може вибрати якісні безалкогольні напої, якими із задоволенням чокатися з іншими гостями, відчуваючи себе повноцінним учасником загальних веселощів. Будь впевнена в тому, що оточуючі поставляться з розумінням до твого «сухого закону», а після закінчення грудного вигодовування ніхто не завадить тобі гарненько відзначити це з сім'єю або подругами.

Чим розрадити молоду маму

Поспішаємо порадувати тебе: навіть у ніжний період грудного вигодовування тобі доступний найпотужніший допінг. Секс! У момент оргазму відбувається викид цілого коктейлю гормонів, що викликають ейфорію. В першу чергу, це ендорфін - «гормон задоволення», який наповнює тебе відчуттям щастя і змушує обличчя розпливатися в усмішці. А ще він має знеболюючу дію - добре б привчитися будь-який свій біль «топити» у сексі. Також виробляються «гормони гострих відчуттів»: адреналін і кортизол, які збільшують мозкову активність і теж здатні позбавити тебе від головного болю. А ще регулярний секс нормалізує вироблення естрогену - гормону, відповідального за жіноче здоров'я.

Загалом, коли у тебе видалася вільна годинка, тобі є чим потішити себе і коханого ...