Як зберегти груди пружними після вагітності та годування

23 січня 2020 р. 14:49

Вигодовування потомства, сексуальні переживання своєї господині та натхнення чоловіків - все це призначення нашого бюсту. Тож як зберегти цей прекрасний предмет після виконання своєї першої функції - для всіх інших?

Як зберегти гарні груди після ГВ

Тема грудного вигодовування - одна з найактуальныших для всіх молодих мам. І не варто себе звинувачувати у тому, що в ній є крім фізіологічних і етичних аспектів питання естетичне. Те, що жінка хоче, народивши і виховавши дитину, залишитися красивою - нормально, і зовсім не говорить про неї як про егоїстку. Зрештою, наше щастя - штука комплексна, і складається не лише з питань вселенського масштабу, а й з більш приземлених речей. І відчуття себе красивою та бажаною, позитивне сприйняття свого тіла - необхідний (хоч і, ясна річ, не достатній) компонент гармонійного сексуального життя й щастя жінки. А дитині необхідна щаслива мама!

Тому годі, з одного боку себе гризти, за те, що надаєш значення нібито такій дрібниці як естетика грудей. А з іншого боку (для тих жінок, кому естетика власного тіла - запорука щастя) - не варто боятися грудного вигодовування та відмовлятися від нього, аби не зіпсувати форму грудей. Бо за грамотного годування груди не псуються, а навпаки, але про це докладніше - нижче. Отже, як залишитися красивою мамою, яка вигодувала здорову дитину природнім шляхом?

Зміст статті:

Що потрібно робити ще під час вагітності:
- вправи для збереження форми грудей,
- косметика для грудей під час вагітності,
- водні процедури для збереження форми грудей.
Чого категорично робити не можна з грудьми до пологів

Що потрібно робити вже в процесі годування грудьми, щоб вони потім залишилися красивими:
- раннє прикладання,
 - годування на вимогу,
- правильне прикладання та догляд за сосками,
- носіння спеціальної білизни для мам, що годують,
                яким має бути правильний бюстгальтер за ГВ?
- на що особливо звертати увагу протягом усього періоду грудного вигодовування.
Чого не можна робити з грудьми матері, що годує.

До пологів

Так, доглядати за своїм тілом потрібно від того самого дня, як ти дізналася, що при надії. У комплекс заходів, що готують твоє тіло до пологів і забезпечують йому в майбутньому якнайшвидше відновлення після них, входять фізичні вправи, застосування спеціальної косметики, водні процедури. І коло кожного пункту цього переліку роїться безліч міфів. Тож спробуємо розібратися, що з них має підгрунтя здорового глузду, а що - навпаки.

Турбота про груди під час вагітності

Вправи для грудей під час вагітності

Фізична активність під час вагітності в цілому корисна й жінці, й її майбутній дитині. Сучасні акушери стверджують, що майбутній мамі не слід уникати навантажень, але лише трохи зменшити їх - активним любителькам фітнесу. Якщо ж до вагітності ти взагалі не дружила з фізкультурою, доведеться переглядати свої звички та принаймні виконувати простий комплекс для вагітних. Зрозуміло, якщо ти здорова, немає жодних загроз для плоду та заперечень твого лікаря. Детальніше про всі видах фітнесу, доступних під час вагітності, прочитай за посиланням, а тут ми перелічимо лише найпростіші вправи, що входять до зарядки вагітної, які покликані подбати про твій бюст.

  1. «Ножиці»: стань прямо, витягнуті руки розведи в сторони паралельно підлозі. А тепер схрещуй ці самі витягнуті руки перед собою - по черзі змінюючи верхню і нижню місцями. Поступово нарощуй темп вправи.
    Вправи для красивих грудей після вагітності і пологів
  2. «Віджимання від стінки»: все-таки звичайні віджимання від підлоги, як і планку, під час вагітності не рекомендують практикувати, особливо якщо ти не робила цього все своє життя щодня. Як-не-як, навантаження на прес там теж присутнє, а воно майбутній мамі ні до чого. Тому, нехай від підлоги віджимається майбутній тато, а ми будемо акуратно - від стінки. Встань обличчям до стіни, стопи зведи разом, нехай від переднього краю стоп до стіни буде відстань приблизно 40 - 50 см. Поклади долоні на стіну десь на рівні своїх грудей і згинай-розгинати лікті, нахиляючись всім корпусом до стіни.
    Вправи для пружного бюста
  3. «Молитва»: лікті - в сторони, передпліччя - паралельно підлозі, долоні молитовно притиснуті одна до одної. На 5 секунд сильніше натисни долоньками одну на одну - відчуй, як напружуються м'язи - і на наступні 5 секунд послаб тиск.
    Як зберегти гарну форму грудей після ГВ
  4. «Замок»: заведи обидві руки назад: праву під правою лопаткою, а ліву - над лівим плечем. Зчепи за спиною пальці у замок і трохи затримайся в цьому положенні, добряче потягуючи плечі. Потім поміняй руки місцями і повтори.
    Вправи для вагітних

Хочеться додати коментар з приводу можливого скепсису. Бо всі ми чули від фітнес-тренерів або фітоняш-блогерів, що вправами «зробити» красиві груди неможливо, мовляв, складаються вони з залозистої та жирової тканин, а не з м'язів, а тому «качати» їх марно. Але нам-то цього й не треба! Бо зазвичай на що направлений запит щодо фітнесу грудей? Правильно, на розмір. А в нас він і так зростає - на пару розмірів під час вагітності, та плюс ще пару розмірів - під час годування. Але ось вправи, які зміцнюють великі грудні м'язи (які знаходяться за грудними залозами), м'язи спини та шиї, дозволять забезпечити нашим важким грудям кращу підтримку, що відіграє свою роль у профілактиці провисання, коли груди повернуться до свого довагітного розміру. Тож ми на правильному шляху.

Косметика для грудей під час вагітності

З того самого дня, як ти виявила на тесті дві смужки, починай доглядати за шкірою грудей. Не важливо, що саме ти вибереш - оливкову, кокосову або будь-яку іншу олію спеціальні креми для профілактики розтяжок, навіть просте молочко для догляду за шкірою. Важливо, що зволожувати та підживлювати шкіру грудей і декольте ти будеш регулярно - після кожного прийому душу або ванни. А все тому, що внаслідок розтягування шкіра на грудях відчуває підвищене навантаження, страждає від сухості та свербіння.

Звісно, найкраще звернути увагу на спеціальні креми  та лосьйони, призначені саме для грудей мам - вони містять компоненти, які прибирають дискомфорт саме від поверхневого натягу шкіри. Але навіть банальна дитяча олія, що застосовується регулярно, дасть результат.

Зволоження і живлення шкіри грудей

І пам'ятай: змащувати обраним засобом потрібно не тільки самі прекрасні твої груди, але й шкіру декольте - адже саме вона є тою основою, що тримає твої груди. І щоміцніше вона буде, тим менше обвисне бюст після закінчення грудного вигодовування і повернення до колишніх розмірів.

Водні процедури

Насправді, весь секрет появи розтяжок і обвисання грудей криється в генетиці та в тому, наскільки ти погладшаєш під час вагітності, та як збільшаться твої груди під час годування. Є безліч жінок, які після повноцінного і рясного грудного годування зберегли груди в абсолютно первозданному вигляді, а є й ті, кому пощастило менше.

Тобто, всі наші маніпуляції та косметичні впливи на бюст - це ефекти другого порядку. Але нехай ця істина тебе не розхолоджує: будь-які зусилля, по-перше, внесуть позитивні корективи у визначені тобі зміни, а по-друге, очистять совість: ти не сиділа склавши руки, а зробила все можливе для власної краси.

Так ось: найпоширенішою порадою для краси грудей є контрастний душ і гідромасаж. З тією лише різницею, що під час вагітності та годування груддю варто дотримуватися помірності в контрасті температур. Дуже холодна вода, так само як і дуже гаряча, тобі зараз зашкодить. Але погратися з температурою в межах двох-трьох градусів - можна. Що ж стосується гідромасажу - теж не перестарайся з тиском струменя води. Душ з середнім натиском направляй спочатку за годинниковою, а потім проти годинникової стрілки. І якщо ця процедура приносить тобі приємні відчуття, повторюй її регулярно.

Догляд за грудьми перед пологами

Чого не робити

А тепер перелічимо все те, що категорично не рекомендується робити з грудьми вагітної жінки, але в силу недосвідченності іноді саме це радять на форумах.

  1. Не можна розтирати груди жорсткими губками, рушниками та допускати будь-яких інших грубих впливів, особливо на соски! Такі поради часто дають представниці старшого покоління, нібито для «підготовки сосків» - але їх вчили багатьом помилкам щодо грудного вигодовування. Насправді розтягнення ніжної шкіри грудей, яка саме зараз потрепає від великого навантаження, ні до чого, крім як до ще більшого обвисання грудей, не призведе. Хоча, ні - може призвести й до наслідків серйозніших. Агресивні дії спрямовані на груди, особливо на ранніх та на пізніх термінах вагітності, здатні спровокувати підвищення маточного тонусу і погрожувати твоїй вагітності. Тож жодних грубих рухів і жорстких тканин!
  2. Не можна просити чоловіка «розсмоктати соски» нібито для стимуляції молочних проток. Не смійся - подібну дичину іноді радять майбутнім мамам малограмотні бабусі. Так от, мало того, що це призводить до травмування найніжнішої шкіри ареол та сосків і проникненню туди патогенних бактерій з ротової порожнини чоловіка (а їх там безліч). Це, як і в пункті вище - надмірна стимуляція грудей, яка може загрожувати гіпертонусом матки. Ні, ніхто не сказав, що пестощі грудей тобі зовсім протипоказані на весь період очікування малюка. Ви можете практикувати з чоловіком у сексі все те, що ви любили і робили до того, як зачали дитину. І відкривати нові грані сексуальності теж - для цього, до речі, вивчи наш розділ Камасутра для вагітних. Але саме надмірної стимуляції грудей, особливо поза еротичного контексту, все ж краще уникати.
  3. Не можна, як вже сказано вище, під час контрастного душу вдаватися до екстремальних температур. Надмірний холод, особливо вже після пологів, може погіршити відтік молока, що призведе до ущільнень і хворобливого лактостазу, а також може взагалі позбавити тебе молока. І вже тим паче не варто нібито заради пружності шкіри протирати груди кубиком льоду!
    Гаряча ж вода при наявності передумов для маститу може прискорити патологічний процес. Загалом, слідкуй воду - теплу і трохи прохолодну, без екстриму.

Не варто розтирати соски грубими губками і рушниками! Прикладати до грудей лід - теж.

Після пологів

Звісно, основних заходів, що впливають на збереження форми грудей і здорове вигодовування, тобі слід вживати вже після того, як малюк народиться, а в грудях з'явиться молоко. І тут все не обійдеться кількома вправами та олійкою від розтяжок. Хоча, якщо є час, все це теж продовжуй робити. Але головне - ось що ...

Раннє прикладання

Перше прикладання до грудей незабаром після народження складно переоцінити. Для дитини це отримання дорогоцінних крапель молозива та заселення материнської мікрофлори в його організмі. А для мами - запорука успішної і здорової лактації, а як ми згадували на самому початку, за проведення правильного гармонійного грудного вигодовування мамині груди не втрачають форму, і весь організм мами швидше відновлюється та набуває довагітного стану.

Догляд за грудьми годує мами

Годування на вимогу

Тут все просто. Якщо орієнтуватися на потреби малюка, особливо в перший час, ти будеш прикладати його дуже часто. А це означає, що від годування до годування молоко не накопичуватиметься в грудях, сильно їх розтягуючи. Ось тільки нехай тебе не бентежить, що в перші дні годування на вимогу - це означає буквально на кожен писк дитини пропонувати їй груди. Так, на це буде витрачатись левова частка часу протягом дня і ночі. Але так буде не завжди, а лише перші кілька місяців. Згодом у малюка встановиться природний ритм, і паузи між годуваннями стануть тривалішими і більш-менш однаковими (близько 2 годин). І ось тут трапиться забавна метаморфоза з твоїми грудьми: вони взагалі перестануть наливатися між годуваннями, а молоко буде приходити тільки у відповідь на смоктання грудей дитиною, і його буде вироблятися рівно стільки й рівно такого складу - які потрібні малюкові саме зараз. Це називається зріла лактація. І це чудово, і це корисно для дитини та абсолютно не загрожує формі твоїх прекрасних грудей у майбутньому.

Годування на вимогу добре не тільки для дитини, але й для маминих грудей

Що відбувалося з нашими мамами, яких вчили годувати суворо за режимом - 1 раз на 3 години - навіть новонароджених? За тривалі проміжки між годуваннями груди встигали занадто наповнитися, стаючи більшими різко на кілька розмірів і завдаючи матері сильного дискомфорту. Такі різкі перепади об'єму перерозтягують шкіру - ось одна з причин, чому в поколінні наших матерів у більшості жінок, які народили, деформовані груди. У поєднанні з постійним зціджуваннями після кожного годування (а про це пекло поговоримо нижче) це травмувало ніжні тканини грудей і призводило до сильного обвисання вже після 1 дитини.

Правильне прикладання та догляд за сосками

Про правильное прикладання написані гори книжок і Мегабайти контенту. Перш, ніж ти вивчиш статті про правильное прикладання та позах для грудного вигодовування, з'ясуй: правильне прикладання - це коли не боляче. Отже, це коли мамині соски не травмуються. Вчися цієї премудрості доти, поки годування дитини не стане дарувати тобі лише приємні відчуття, а від дискомфорту не лишиться й сліду.

Прочитай також: «Годування грудьми - 5 проблем»

Як зберегти гарні груди після грудного вигодовування

Обов'язково після кожного годування застосовуй бальзами для догляду за сосками годуючих мам. Всі вони містять ланолін та інші цінні компоненти, які доглядають за натрудженими сосками, що захищають їх від пересихання і розтріскування. А навіть якщо спочатку малюк травмував соски через неправильне прикладання (на жаль, не всі мами вчаться одразу, тому подібні неприємності на початку твоєї кар'єри годувальниці неминучі), бальзам прискорить загоєння ніжної шкіри.

Читай наш детальний огляд кремів для сосків годуючих мам тут.

Постійне носіння бюстгальтерів для годуючих мам

Це чи не найважливіший пункт у догляді за собою годуючої мами. Поповнити колекцію бра тобі доведеться ще під час вагітності - адже розмір твоїх грудях буде змінюватися. Крім того, готуючись до майбутнього вигодовування і наливаючись, груди стають дуже чутливими і потребують, буквально просять, про додаткову підтримку. Особливо це відзначають щасливі власниці розміру 2+. Пройтися у вільній майці, а особливо пробігтися, може стати дуже дискомфортним. Так тіло саме підказує - так, навіть якщо ти упевнена прихильниця відмови від бюстгальтера, в період вагітності, а після пологів - і поготів, тобі ця деталь туалету стане у пригоді - для свого комфорту, здоров'я і збереження краси. 

Ліфчики для годуючих жінок

Лайфхак: через те, що під час вагітності зміни з твоїм тілом відбуваються стрімко, не купуй більше 2 - 3 бюстгальтерів одразу, адже незабаром їх доведеться замінити на більшого розміру.

Лайфхак 2: під час вагітності, як, втім, і в перші дні після пологів, коли все буде стрімко змінюватися, можеш обійтися просто спортивними топами, у яких звикла займатися спортом - вони забезпечують достатню підтримку чутивим ​​грудям.

Під час вагітності можна носити спортивний топ

Деякі жінки віддають їм перевагу й протягом усього періоду грудного вигодовування. Хоча все ж спеціальні бюстгальтери для годуючих мам краще. По-перше, вони мають материнські кліпси, що полегшують доступ до грудей для швидкого прикладання дитини, по-друге, виконані з натуральних дихаючих матеріалів, а по-третє, радують маму різноманітністю забарвлень і декору. 

Через тиждень-два після пологів, коли розмір встановиться більш-менш постійний на весь період твого грудного вигодовування - тоді й можна робити масштабні закупівлі.

З'ясуй головне: носити спеціальні бюстгальтери для годуючих мам потрібно постійно, де б ти не була: вдома, на прогулянці, в поліклініці, у гостях, в кафе, кіно, магазинах - скрізь. І навіть вночі! Але для сну слід придбати кілька бюстгальтерів спеціальної нічної конфігурації (про них поговоримо трохи нижче). 

Основні опції бюстгальтерів для годуючих мам такі:

  1. Кожна чашка оснащена спеціальною материнською кліпсою, що дозволяє відстібнути її та оголити груди в один рух. Це дуже зручно, коли голодний малюк заходиться криком.
  2. Усі частини, прилеглі до шкіри, повинні бути виконані з натуральних матеріалів, щоб забезпечити вільну циркуляцію повітря та уникнути підпарювання. У материнських бюстгальтерах немає поролону та інших синтетичних наповнювачів! Кісточки зустрічаються в деяких моделях, але краще обійтися без них, щоб не ризикувати отримати застої молока та мастит.
  3. Каркас бюстгальтера для годуючої мами повинен бути міцно скроєним, що забезпечить належну підтримку налитих грудей. Тобто, чашечки будуть закритими, груди мають в них поміщатися без передавлювання, але й без зайвого вільного місця - точніше підбирай розмір.
  4. Бра для годувальниць завжди мають широкі щільні еластичні лямки - щоб знизити навантаження на спину та плечі своєї хазяйки. Обов'язково точно відрегулюй довжину лямок, щоб вони не впивалися в плечі, але щоб груди мали належну підтримку.
  5. І ще одна практична фішечка - правильні ліфи для годуючих завжди оснащені не двома рядами гачків, як звичайні, а трьома-чотирма. Тому що не тільки розмір чашки, а й об'єм твоєї грудної клітини може змінюватися у цей дивовижний період грудного вигодовування.
  6. Окремий вид бюстгальтерів - нічні. Хочеш зберегти гарну форму грудей після завершення годування -  не нехтуй ними. Бюстгальтер для сну більш м'який, ніж денний, позбавлений щільного каркасу й виконаний з бавовни у 1 шар. Але головна його відмінність - він безшовний. Тобто, ніщо не заважає спокійному розслабленню мами, але легка підтримка грудям все ж надаєтьсяя. Ну й кліпси для звільнення чашок - теж є, аби ніщо не перешкоджало нічним годуванням.

На сайті life.hotmam.com.ua ми знайшли ідеальну ілюстрацію всіх особливостей правильного бра для годуючої мами:

Білизна для годуючих мам

З перших днів після пологів і до встановлення зрілої лактації (а у деяких жінок - і після) молода мама помічатиме підтікання молока між годуваннями. Для того, щоб позбавити її від дискомфорту, існують спеціальні одноразові прокладки для грудей. Вони виготовляються з бавовни, кріпляться всередині чашечки бюстгальтера і вбирають зайві краплі молока, що виділяютья між годуваннями. Ось тільки не забувай регулярно ці прокладки міняти, щоб соскам завжди було сухо й комфортно. В середньому, протягом перших одного-двох тихнів тобі необхідно міняти їх разів 5 на день, а в подальшому - все рідше, й нарешті від них можна буде зовсім відмовитися. У нічний бюстгальтер їх теж поклади та перевіряй після годування - вчасно змінюй, щоб не спати в мокрих компресах на сосках - це може призвести до запалення ніжної шкіри.

Турбота про своє здоров'я та уважне ставлення до своїх грудей

Тут потрібно твоя підвищена увага. Взагалі-то лікарі рекомендують завжди - щомісяця - проводити самостійний огляд грудей і пальпувати її на предмет виявлення ущільнень. Але протягом періоду грудного вигодовування груди потрібно оглядати регулярно, а за  виникнення будь-якого болю - негайно вирушати за консультацією, причому, до грамотної акушерки або гінеколога, а не до мами чи подруги.

Найбільш частою напастю, особливо до встановлення зрілої лактації, у жінок є лактостаз. Він не є небезпечним, якщо розсмоктується без сліду. Лактостаз - це невеликий застій молока в одній з молочних долей грудей. Це місце може бути болючим при натисканні, у жінки з'являється почуття додаткової важкості у грудях. У жодному разі не слід самій намагатися радикально з цим боротися - шляхом грубих масажів або, тим паче, грілки чи інших компресів народної медицини (в тому числі, горілчаний, капустяний та інший дурнуватий). Якщо температура не піднялася - намагайся частіше прикладати малюка саме до тієї груді, де помітила проблему. Спробуй перед годуванням трохи (ніжними рухами!) м'яко розмасажувати болюче місце, щоб поліпшити звідти відплив молока. Вибирай також позу, щоб малюкові потрапляло молоко саме з переповненої долі - дитина може «розсмоктати» лактостаз й у такій спосіб допомогти мамі.

Якщо протягом декількох днів ущільнення саме в цьому місці не зникає - звертайся до лікаря або акушерки за допомогою (навіть грамотний консультант з ГВ тут тобі не помічник, адже є медична патологія, від якої потрібно позбутися якнайшвидше).

При виявленні ущільнення в грудях не можна застосовувати грілки, й інші народні компреси. Якщо лактостаз не проходить, потрібно звернутися до лікаря!

Прочитай докладніше про лактостаз.

Якщо ж на тлі болісних відчуттів у грудях у тебе піднялася температура, негайно викликай «швидку допомогу», адже лихоманка - це вже ознака маститу - запалення грудної долі, в якій утворюється гній, що небезпечно для здоров'я і життя жінки.

Чого не робити

  • Не зціджувати без потреби. У природі все гармонійно. Відносно вироблення молока материнським організмом діє такий принцип: скільки молока було спожито - стільки прибуде наступного разу. Так мамине тіло налаштовується виробляти рівно стільки молока, скільки потрібно її дитині. Якщо ж зціджувати молоко до останньої краплі після кожного годування, як того вчили колись наших мам, то наступного разу молока прибуде рівно стільки, скільки минулого разу з'їла дитина, плюс, скільки мама зцідила. Виходить замкнуте коло. Той принцип, за яким роздоюють, вибачте, корів. Адже в дикій природі жодна самиця ссавця НЕ зціджує свої молочні залози після годування дитинчат. Так роблять лише з домашніми коровами, спеціально виведеними для нескінченного вироблення молока. А оскільки ми - дикі й прекрасні молоді вовчиці, з нами так чинити не слід! Бо крім фізичних мук та загрози вичерпання ресурсів й відтак раннього припинення грудного вигодовування, марне зціджування загрожує псуванням форми грудей. По-перше, вони перерозтягуються від постійного надлишку молока. А по-друге, ніжна шкіра грудей розтягується в процесі зціджування.
    Отже, після кожного годування зціджувати груди взагалі не потрібно! Винятки становлять випадки, коли мамі потрібно надовго відлучитися, й вона може заготовити пляшечку дорогоцінного еліксиру, яким дитину погодує хтось із родичів у її відсутність.
    Ще один виняток - на старті становлення лактації, якщо молока прибуло дуже багато, й малюк не хоче брати надмірно набряклі груди - їх можна трошки подцедіть - до м'якості. Й усе.
  • Не роби сама і не дозволяй нікому грубо масажувати груди, навіть розмасажувати лактостаз, навіть досвідченій мамі або свекрусі, якім так робили в пологовому будинку свого часу! Жодні різкі рухи з грудьми матері, що годує, неприпустимі. Мало того, що це загрожує розтягуванням і обвисанням грудей - таке втручання може спровокувати проблеми серйозніші.
  • Не мити груди перед кожним годуванням, особливо з милом, не намагатися нічого дезінфікувати. У давнину неосвічені бабки-повитухи могли дати таку пораду годувальниці. Але це зайві заходи, які не тільки не принесуть користі дитині, а й завдадуть шкоди - і тобі, і їй. Мамі, що годує, досить просто приймати душ 1 раз на добу. Надмірно часте миття пересушує ніжну шкіру сосків, що призводить до запалень і тріщин. І шкіру всіх грудей в цілому - теж пересушує. З гігієнічної точки зору малюкові корисно контактувати з мікрофлорою материнської шкіри - нічим заразитися від неї він не може, а від зустрічі з різноманітними мікроорганізмами лише загартує власний імунітет. Загалом, щодо миття грудей перед годуванням діє загальний принцип: чим менше параної у мами, тим краще і їй, і малюкові.
  • Не носи бюстгальтери не за розміром. Навіть, якщо були куплені задорого й дуже гарні. Ось чому ми радимо не купувати одразу багато моделей, а придивлятися і доповнювати свою колекцію по мірі зміни власних грудей. Передавлювання здатне травмувати тканини грудей, призвести до лактостазу та маститу. Недостатня підтримка у бюстику занадто великого розміру призведе до обвисання грудей.
  • Не носи бюстгальтери з синтетичних тканин, з поролоновими вставками або пуш-ап. Кісточки також краще видалити з чашок - повір, твоїм прекрасним грудейям вони зараз не потрібні, вони самі тримають форму, а ось погіршити відтік молока можуть.
  • Неприпустиме різке відлучення від грудей. В ідеалі цей процес має бути розтягнутий на місяці, тоді поступово молока в материнських грудях виробляється все менше, й вони поволі повертаються до колишніх розмірів. Якщо ж все обірвати різко, стрибок у об'ємах також буде різким і, навіть, якщо все вийде без проблем зі здоров'ям, груди обвиснуть. Детальніше про грамотне відлучення від грудей читай в нашій статті. І також, звісно, неприпустимі варварські методи перев'язування грудей, якщо з якихось причин необхідно різко годування припинити.

А якщо вже ми дійшли до теми відлучення від грудей, значить, пора закінчувати цю довгу статтю - адже треба ж тобі залишити час помилуватися у люстерку тим, чим обдарувала тебе природа.