Спокійно: лактаційний криз

23 квітня 2020 р. 10:49

Здавалося б, щойно лактація встановилася, маму перестали турбувати припливи, молока виробляється саме стільки, скільки потрібно дитині, можна заспокоїтися. І ось тут настає він ... Як легко пережити лактаційний криз - зараз розповімо.

Що робити під час лактаційного кризу

Лактаційний криз - це тимчасова нестача молока у годуючої мами. Причому, найчастіше це відбувається не через те, що у мами різко скорочується вироблення молока, а скоріше, через те, що у малюка різко зростають потреби в їжі, а материнський організм просто не встиг до цього підлаштуватися. Тобто, здебільшого це просто питання часу - головне, пережити його спокійно і правильно, й не запанікувати. А до останнього молоді мами схильні як ніхто ...

Ці періоди, коли малюкові раптом різко знадобилося більше харчування, а у мами його тимчасова нестача, сучасні консультанти з грудного вигодовування навіть схильні називати просто стрибками зростання дитини, а термін "лактаційний криз" вважати застарілим. Як відомо, молоко у грудях мами виробляється за принципом "попит - пропозиція", і наступного разу його буде стільки, скільки малюк з'їв під час попереднього годування (ось, власне, й причина того, чому під час лактаційного кризу не варто поспішати догодовувати малюка сумішшю, але про це трохи пізніше).

Коли буває лактаційний криз
Одного прекрасного дня малюк починає всім своїм виглядом показувати, що йому не вистачає молока - так починається лактаційний криз

Так чи інакше, але відомо, що баланс вироблення молока у мами та потреби його у малюка найчастіше порушується в такому віці останнього:

  • 3 - 6 тижнів,
  • 3 місяці,
  • 6 місяців,
  • 1 рік.

Це не означає, що будь-якій мамі, яка читає зараз цю статтю, потрібно чекати на ці періоди та готуватися до іспиту. Багато мам взагалі не переживають жодних криз і з подібними труднощами не стикаються.

Ознаки лактаційного кризу

  • Кроха буквально починає "висіти на грудях", годування стають тривалими, і вже незабаром після завершення попереднього прикладання малюк може почати просити груди знову.
  • Дитина багато смокче груди, але при цьому звуків ковтання ти не чуєш, малюк час від часу відпускає груди, плаче, крутиться, потім тягнеться до нихї знову - тут важливо не переплутати з коліками, через які малюк теж може плакати та перериватися під час годування.
  • Жінка сама відчуває порожнечу в своїх грудей, здається, що молока там немає ані краплі. Ситуація погіршиться, якщо ти почнеш через це переживати - від хвилювання молоко відділяється ще гірше, і буде здаватися, що молока більше немає і не буде. Насправді, це, звісно ж, не так, але що робити, ми обговоримо трохи пізніше.

Причини лактаційного кризу

Чому у мами пропадає молоко
Лактаційний криз частіше за все настає під час стрибка зростання малюка

Чому ж може виникати така невідповідність запиту на молоко та його кількості. Ми вже говорили про стрибок зростання як про основну та найчастішу причину такої ситуації. Розшифруємо її та перелічимо всі інші.

  1. Різкий стрибок зростання або розвитку дитини. Наприклад, починає різатися перший зуб, або дитина починає повзти, або встає на ніжки. Все це відбувається зазвичай досить різко - діти взагалі ростуть стрибками. Іу такі відповідальні періоди життя малюкові різко потрібно більше калорій. А мамин організм не встиг ще до цього підготуватися. Насправді, потрібно просто трохи почекати - зовсім скоро природа відновить баланс, і молока у мами буде вироблятися більше. Сьогодні малюк буде довше смоктати - завтра виробиться більше молока - саме так працює ця дивовижна й досконала система "мама-дитина".
  2. Занепад сил у мами, втома, нервове або фізичне виснаження, сильна нестача сну. Якщо ти відчуваєш, що саме це - причина цих труднощів (а може бути і поєднання даної причини з вищезазначеним стрибком зростання у дитини) - негайно візьми тайм-аут в усіх справах. Весь догляд за малюком крім годування доручи комусь із близьких (чоловікові, мамі або комусь із родичів), а сама лягай у ліжко поруч зі своїм малюком і спи - стільки, скільки тобі потрібно для відновлення сил. У зв'язку з цим дуже добре навчитися годувати дитину в позі лежачи - тоді тобі не доведеться навіть для цього вставати, більше того, можна буде навіть дрімати в процесі прикладання і продовжувати відпочивати. Детальніше про різні пози для годування грудьми читай тут .
    Чи варто говорити, що всі інші домашні справи почекають допоки ви з дитиною подолаєте лактаційний криз.
  3. Об'єктивне зменшення кількості вироблюваного маминим організмом молока - внаслідок неправильно організованого грудного вигодовування. Якщо ти використовуєш пустушки, рідко прикладаєш малюка до грудей (намагаючись дотримуватися режиму харчування - 1 раз на 3 - 4 години, який малюкові в перші місяці життя не підходить), пропускаєш нічні годування (а вони найбільше дають поштовх лактації) - все це може знизити вироблення молока. Не роби так! Про найбільш часті помилки за грудного вигодовування та їх подолання читай тут.

Отже, що таке лактаційний криз, і чому він міг тебе спіткати, ми наче з'ясували. Найприємніша новина - він триває не більш як кілька днів (максимум - тиждень), і якщо у цей період все зробити правильно, його вийде пережити легко та безболісно. А як саме, правильно - читай далі.

лактаційний криз триває лише кілька днів

Що робити за лактаційного криза

Як пережити лактаційний криз
Найважливіше при лактаційному кризі - заспокоїтися і розслабитися

  1. Заспокоїтися. Ще раз перечитати фразу вище, зрозуміти, що це випробування не триватиме довго, і тобі під силу вийти з нього успішно зберігши молоко та нерви. А от саме від переживань відтік молока погіршується, і може здатися, ніби воно і зовсім з грудей "пропало" та "перегоріло". Це враження тимчасові та неправдиві - щойно молода мама заспокоїться, молоко до неї повернеться. А тому повторимося: доручити всі домашні турботи чоловікові та іншим членам сім'ї, а самій на кілька днів присвяти себе дитині, максимально проводячи цей час у ліжку.
  2. Прикладати - якомога частіше та якомога довше. Ми вже домовились, що основну частину часу лактаційного кризу ви з малюком проведете в обіймах одне одного у ліжку. Так от, краще, що ти можеш зараз зробити для збільшення кількості молока найближчим часом - часто прикладати дитину, нехай навіть, як тобі й здається, до "порожніх" грудей. Ти ж пам'ятаєш, що молоко виробляється у відповідь на запит на нього. І саме смоктання немовляти є найкращим стимулом для лактації. А тому на найменший писк крихітки цими днями давай йому груди. Пропонуй дитині по черзі обидві груди за одне годування - так ти краще простимулюєш свій організм виробляти більше молока, якщо вже потреби немовляти змінилися.
  3. Проводити з малюком максимально можливу кількість часу. В ідеалі відлучатися тільки в туалет і душ, а весь інший час бути поруч. Часто викладати його собі на живіт для контакту "шкіра до шкіри" - так ти спонукаєш свої гормони втрутитися у ваш лактаційний криз та усунути його. Природа розумніша за всі наші хитрощі, дай їй відновити порушений баланс і просто вдячно спостерігай.
  4. Подбай і про себе, про свій комфорт і розслаблення. Прийми теплий душ, не забувай про помірне тепле пиття перед годуванням і взагалі про повноцінне харчування для себе протягом дня. Ніхто не говорить про надмірне - воно ні до чого. Але й голодувати годуюча мама не повинна. Часто проблеми з молоком бувають у тих мам, які надто поспішають у своєму бажанні повернути колишню форму і сильно обмежують себе у калоріях. Але для поступового зникнення зайвої ваги потрібно не голодувати, а забезпечити свій організм здоровим харчуванням без надмірностей - нехай це й буде твій шлях.
  5. Висипайся. Так, це складно для молодої мами з немовлям, але твоя сім'я і ти повинні зробити все для твого повноцінного відпочинку та відновлення. Ще раз повторимо: усі турботи про малюка, окрім годування, можуть взяти на себе рідні, поки ти не відновиш сили та лактацію. Вимити посуд і переодягнути малюка може й чоловік, а погодувати за тебе дитину - ні. Тому подбайте про збереження твоїх сил як незамінного ресурсу. У найближчі кілька днів тато прибирає вдома, готує їжу, миє і переодягає малюка. Тим часом мама лише годує його, пестить і спить. Тому що подолання лактаційного кризу - це ваша загальна командна робота, де у кожного гравця свої функції, але мета в усіх спільна.
  6. Захистися від непроханих порад всезнаючої рідні, яка не має наміру тобі допомагати нічим іншим, окрім як цими самими радами. В ідеалі взагалі відключи телефон і попроси чоловіка позбавити тебе гостей у ці дні. Непрохані поради шкідливі тим, що пожирають нашу енергію і нервують, а тобі зараз, як ти пам'ятаєш, у першу чергу, важливо заспокоїтися.

Чого НЕ робити за лактаційного кризу

Як не втратити молока
Не метушися й не догодовуй дитину сумішшю - і криз минеться

А зараз поговоримо про ті шкідливі поради, які можуть дати тобі мама, свекруха, подруги, архаїчні співробітники жіночої консультації старого зразку або інтернет-форуми, якщо ти знехтувала нашою радою захиститися від порадників. Отже, чого не варто робити за лактаціонного кризу, адж це може погіршити твій стан:

  1. Догодовувати сумішшю. Як ми вже згадували, молоко виробляється за запитом. Скільки в минулому вибуло - стільки в майбутньому прибуде. І, якщо молока було явно замало, компенсувавши малюкові недолік сумішшю, ти обдуриш свій організм й не даси йому сигнал виробляти молока більше. В результаті молока завтра та післязавтра виробиться не більш, ніж сьогодні. При цьому, малюк, скуштувавши суміші з пляшечки, звідки її добувати набагато простіше, може і зовсім втратити інтерес до грудей. І тоді тобі доведеться долати ще й відмову від грудей - а це вже набагато серйозніше за ліктаційний криз.
  2. Багато пити, набагато більше, ніж того вимагає твоя спрага, поглинати нерозумну кількість лактаційний чаїв. По-перше, надлишок рідини в твоєму тілі призведе до набряків, а значить, закупорить молочні протоки, з яких молоко добувати малюкові стане ще складніше. По-друге, надлишок рідини в материнському організмі на кількості молока ніяк не позначиться, хоч на перший погляд і здається, що зв'язок між цими речами має бути. Але, кажучи по-чесному, посилене споживання мамою рідини призведе до збільшення маси сечі, а не молока. Щодо лактаційний чаїв - їх ефект якщо і є, так, скоріше, заснований на принципі плацебо. Годуюча мама повинна пити, орієнтуючись на власну спрагу - не більше й не менше, ніж їй самій хочеться. А ось чашечка теплого пиття перед годуванням відмінно її розслабить і допоможе в справі грудного вигодовування.
  3. Нервувати і ходити по лікарях, довіряти цілителькам, застосовувати на собі всі мислимі методи народної медицини, особливо з радянського минулого. Так можна не тільки не збільшити кількість молока, а й зовсім його позбутися.

Отже, подсумуємо все вищевикладене. Якщо твоїй дитині раптом стало явно замало молока, потрібно відкласти всі справи на потім, як можна частіше прикладати малюка до грудей, не нервувати та не поспішати догодовувати сумішшю. І тоді вже за кілька днів молока знову стане вдосталь.