Новорічний стіл для годуючих мам

23 грудня 2018 р. 18:19

Незабаром перший Новий рік твоєї крихітки? До півночі воно точно засне, і мама, святкова та красива, приєднається до святкового застілля разом з іншими членами сім'ї та гостями. Чим же можна поласувати за святковим столом годуючій мамі?

Що можна вживати за святковим столом годуючій матері

Ялинка горить, всі посміхаються, а стіл заставлений всілякими кулінарними шедеврами. Але, як відомо, не все смачне та гарне однаково корисно. А ти, мамо, годуєш малюка груддю, і ясно, що багато хто з шкідливих продуктів, що традиційно використовуються для приготування святкових страв, тобі заборонено вживати.

Що не можна їсти мамі, що годує

Щоб мама не розслаблялася, почнемо з заборон - суті будь-якої дієти. Дієта матері-годувальниці в перші місяці більш сувора, у міру дорослішання малюка ти зможеш поступово розширювати свій раціон. Але існує ряд продуктів, які заборонено вживати в будь-якому вигляді і в будь-якій кількості протягом всього періоду грудного вигодовування.

Отже, тобі категорично не можна:

  • алкоголь, навіть у вигляді слабоалкогольних коктейлів (і навіть «ну, будь ласка, півковтка шампанського» - не можна!);
  • цибуля і часник (вони надають материнському молоку неприємний смак, малюк може просто відмовитися від грудей);
  • готові страви і соуси, що містять консерванти, штучні барвники, підсилювачі смаку та іншу «хімію»;
  • гострі приправи і специфічні прянощі;
  • консерви промислового виробництва;
  • квашену капусту та моркву «по-корейськи»;
  • солодкі газовані напої;
  • майонез;
  • морепродукти, ікру, червону рибу;
  • сою і соєвий соус, а також рибу або м'ясо, які не пройшли достатню термічну обробку (на жаль, суші теж заборонені);
  • гриби;
  • екзотичні фрукти червоних і помаранчевих кольорів;
  • шоколад, кава, мед;
  • багато солодощів і випічки (ключове слово «багато», так як тісто призводить до підвищеного газоутворення і колік у малюка, але невеликий шматочок тортика можеш собі дозволити).

Якщо трохи охолонути від першого враження, яке справляє цей список, то можна скласти різноманітне та смачне меню для годуючої матусі, і нічим не обділити себе в свято.

ЧИТАЙ ТАКОЖ: Меню годуючої мами

Що приготувати мамі, що годує

Виключивши все, перераховане вище, можна приготувати спеціальні страви «для мами». Нехай це буде запечене в духовці м'ясо, як приправи до якого підійдуть безпечні сушені петрушка, кріп, базилік. Також можна запекти м'ясо або птицю під сиром, адже тверді сири в невеликих кількостях також дозволені годуючим жінкам. Ще одна гарна ідея - використовувати заморожену мексиканську суміш, з якої приготувати рагу або рататуй.

Салати замість майонезу заправ легкою та безпечною заправкою з підсоленого йогурту з сушеними травами: естрагоном, кропом, базиліком або мелісою.

Також тобі можна трохи грецького салату, популярність якого не проходить ось уже не перший рік. Тільки овочі для нього слід купувати в перевіреному місці, вони повинні бути високої якості, а не з «хімічної» теплиці.

Значний перелік рибно-морських заборон не повинен валити тебе в зневіру. Запечи під апетитною сирною скоринкою рибу нежирних сортів: хек, мінтай, мерлузу, пікшу. А з рибних делікатесів тобі дозволена і навіть показана печінка тріски.

ЧИТАЙ ТАКОЖ: Які фрукти та овочі можна мамі, що годує?

На солодке

Мамі, що годує десерти дозволені і дуже бажані, але, повторимося, слід дотримуватися помірності. Тому, що велика кількість тіста і цукру провокує коліки у малюка. Тобі ідеально підійдуть: пастила, зефір, мармелад, шарлотка, сирні запіканки і всілякі муси.

Що стосується фруктів, то їх годуючим мамам рекомендують вживати сезонні і «родом» зі свого регіону проживання. Так в новорічний період основними твоїми ласими плодами стануть яблука і груші. Також універсальними міжнародними гіпоалергенний вважаються банани. Можна їсти їх у свіжому вигляді, а можна приготувати з них легкі і корисні десерти: желе або фруктовий салат, заправлений вершками або нежирною сметаною.

І навіть екзотичні фрукти, які тобі категорично заборонені можна трохи пригубити - тонку скибочку свіжого ананаса або пів-мандаринки залишаться «непоміченими» малюком. Звичайно, якщо мама з'їсть кілограм хурми, можливі неприємні наслідки.

А ось з морозивом краще бути обережніше. Спробуй його трохи підталим і зовсім небагато. Справа в тому, що вживання дуже холодної пиши або напоїв здатне знизити лактацію.

напої

Цокатися під бій курантів годує мамі слід такими корисними напоями, як узвар, морс, компот або натуральним яблучним соком. Ось тільки з останнім краще не перестаратися: за вечір можна випити 200-300 мл нерозведеного соку. І, звичайно ж, тобі в необмеженій кількості можна пити якісну негазовану мінеральну воду.

Сніданок з'їж сама, обід розділи з чоловіком, а вечерю віддай свекрухи

Головний принцип харчування годуючої мами, як і здорового способу життя взагалі, говорить: Тобто потрібно помірно, в один раз слід з'їдати трохи. І через святкового столу ти повинна випурхували, а не, пардон, відвалюватися. А щоб дотримати помірність під час нічної трапези слід в останній день року, що минає харчуватися досить і різноманітно, не "коня» апетит на ніч. Приготуй собі повноцінний сніданок, також обов'язково перекуси в обід і легко повечеряй - краще години за 4 до застілля - під готування і передсвяткові передачі. Тоді енергії тобі вистачить і на свято і на весь майбутній рік.

ЧИТАЙ ТАКОЖ: Харчування дитини разом з мамою