Харчування дітей старше 1 року. Як і що готувати?

29 грудня 2014 р. 14:42

Читачі mama.ua знають, коли і в якій послідовності вводити до раціону немовляти той чи інший продукт прикорму. Але як подати дитині ці продукти? У цій статті ми запропонуємо кілька рецептів не лише корисних, але і смачних страв для найменших гурманів.

Смакові та нюхові рецептори формуються ще до народження, і новонароджений вже має такі ж, як у дорослого, механізми сприйняття смаку. Природно, спочатку всі його вподобання зводяться до солодкого - смаку маминого молока. Але з часом, смакова палітра розширюється. І «перша кухня» малюка грає дуже важливу роль - це прищеплення здорових харчових звичок, які залишаться з ним на все життя. Ось чому так важливо, щоб їжа карапуза була не лише корисною, але і смачною. І ось чому потрібно пропонувати дитині найбільш різноманітні страви з одних і тих самих продуктів - так виявляються його вподобання, і мама дізнається, що йому до смаку. Педіатри наполягають на тому, що годувати дитину потрібно виключно стравами, які їй подобаються. Обов'язково слід поважати смак свого маленького гурмана, адже ти поважаєш його особистість в цілому.

Навіть якщо малюк зараз відмовився від будь-якого виду їжі, не варто впадати у відчай. Має сенс спокійно запропонувати дитині ту саму страву або його інтерпретацію за кілька тижнів - цілком можливо, що малюк «змінить гнів на милість».

Досвідчені мами радять обов'язково, готуючи їжу дитині, куштувати страву самій. Якщо тобі не смачно, чому малюкові це сподобається? Адже дуже часто смаки мами передаються дитині - є гіпотеза, що це відбувається ще у перинатальний період і залежить від харчування вагітної жінки.

ЧИТАЙ ТАКОЖ: Як почати прикорм малюка? 

Основні принципи «ясельної» кухні

Основу раціону дитини мають складати каші, кисломолочні продукти, різноманітні овочі, бобові, м'ясо, риба, яйця та фрукти. Якщо малюк - не алергік, йому також пропонується незбиране молоко, але краще у складі готових страв. Після року дитині у невеликих кількостях рекомендується давати дитяче печиво, сушки та хліб, але це - справа смаку. Деякі малюки готові лопати одну тільки здобу, а інші згодні з сушками і печеньками лише грати або годувати ними маму і ляльку, а себе - нізащо.

ЧИТАЙ ТАКОЖ: Які продукти корисні в раціоні дитини до 1 року 

Після 1,5 років починається плавне переведення дитини на «дорослий стіл», звичайно, з дотриманням усіх принципів здорового харчування. Малюк вже вміє жувати і часто пробує їсти сам, можливо, навіть не сильно розкидуючи і розливаючи. Саме час привчати дитину їсти рідку першу страву на обід. Іноді можна пропонувати малюкові злегка підсмажені страви - млинці, сирники, млинчики. Також малюк їстиме «загальний сімейний» суп, в якому знайде пасеровану цибулю та моркву. Але основними видами термічної обробки залишаються щадні варіння, тушкування, запікання, варіння на пару.

Обов'язково потрібно пропонувати малюкові овочі та фрукти в сирому вигляді: салати або просто нарізані шматочками, які легко взяти рукою та відправити до рота.

Кілька рецептів страв для малят

Фрикадельки курячі

Ці ніжні фрикадельки можна класти дитині у суп, а можна подати як основне блюдо з картопляним пюре. Зручно буде наробити одразу багато фрикадельок та залишити їх у морозилці, а при нагоді просто діставати та відварювати.

Отже, продукти на 4 - 5 порцій:

  • 350 г курячого філе
  • 1 яйце
  • ½ цибулини
  • 1½ ст. л. борошна
  • маленька щіпка солі

М'ясо розмели на м'ясорубці, вбий у фарш яйце. Цибулю дрібно порубати ножем та змішати з фаршем. Ретельно виміси та додай борошно. З отриманого фаршу скачай маленькі кульки - розміром з волоський горіх. Підготовлені фрикадельки відварюють у киплячій воді 30 хвилин.

Як видно, це - універсальний рецепт для дуже зайнятої мами і смачне харчування дитини.

Фрикадельки не сподобалися твоєму малюкові?

Тоді приготуй йому ...

Суфле з курки

  • 100 г курячого філе
  • 1 яйце
  • 1 ст. л. рису
  • 2 ст. л. молока
  • 1 ч. л. вершкового масла
  • маленька щіпка солі

Відвари окремо м'ясо та молочну рисову кашу. Таку кількість каші (з 1 ложки крупи та 2 ложок молока) краще варити у мікрохвильовці. Просто залий рис водою (на 2 пальці вище) і вари до википання води. Потім додати молоко і доварювати вже до готовності. Загалом це займе не більше 10 хвилин.

Готову рисову кашу разом з відвареним м'ясом розмели блендером у однорідне пюре, додай жовток та розтоплене вершкове масло. Яєчний білок окремо збий у густу піну, після чого змішай з пюре. Всю масу ретельно вимішати та розкласти у формочки, змащені вершковим маслом. Готувати суфле на пару протягом 25 хвилин. Потім трохи остудити та вийняти з формочок. Нехай страва малюка буде не лише смачною, але і красивою.

За двома цими рецептами можна готувати фрикадельки чи суфле з будь-якого сорту м'яса та риби. Експериментуй, поки не знайдеш улюблений варіант твоєї дитини.

Ліниві вареники

Знаменита дитсадкова класика виручить сучасних матусь, діти яких відмовляються їсти сир у чистому вигляді.

  • 200 г нежирного сиру (не дитячий сирок, а звичайний, щільний)
  • 2 яйця
  • 6 ст. л. борошна
  • 2 ст. л. цукру
  • маленька щіпка солі

Протри сир через сито - щоб вареники вийшли ніжними. Додай цукор, сіль та яйце і збий блендером. Поступово додавай борошно - щоб тісто можна було ліпити. Але, чим менше буде борошна, тим краще. Виклади тісто на дошку, густо присипану борошном, качалку теж обваляй у борошні та розкачай корж товщиною в палець. Фігурними формочками повирізай красиві варенички та кинь їх у киплячу воду. Після закипання води з варениками зменш вогонь і вари 5 - 7 хвилин. Готові вареники подавай зі сметаною та домашнім варенням

 

Багато мам нарікають на те, що їхні діти не люблять овочі. Але, якщо розбавити овочі улюбленими інгредієнтами, скоріш за все, малюк із задоволенням з'їсть мамин шедевр. Отже, приклад -

Цвітна капуста, запечена зі сметаною і сиром.

  • 1 середня головка цвітної капусти
  • 1 цибулина
  • 100 г сметани
  • 100 г твердого сиру

Розібрану на суцвіття капусту відвари у киплячій воді протягом 5 хвилин та залиш остигати. Тим часом дрібно поріж та спассеруй цибулину. У форму для запікання виклади капусту, змасти сметаною, перемішаною з пасерованою цибулею та посип тертим сиром. Запікати у духовці при 1800 до появи рум'яної скоринки. Таке блюдо малюк із задоволенням з'їсть за компанію з дорослими.

Фруктове желе

Ці ласощі будуть корисними маляті, якщо йому вже виповнилося 2 роки. Желатин містить багато кальцію та інших незамінних мінералів і амінокислот.

  • 20 г желатину
  • 4 ст. будь-якого фруктового соку
  • 4 ч. л. цукру, ягоди для «утоплення» в желе

В емальованому посуді залий желатин 100 мл холодної води та залиш для розбухання. Після того, як він збільшився в обсязі у 2 - 3 рази, постав каструлю на вогонь та прогрій до розчинення, але до кипіння не доводь. Додай сік та цукор, перемішай, прогрій до кипіння та розлий по формах. Опусти у форми ягоди, які потім дуже красиво виглядатимуть у застиглому желе. Остуди та відправ у холодильник для застигання. Вийшов корисний, смачний і красивий сімейний десерт, який малюк з радістю розділить з усією родиною.

Отже, ми навели кілька рецептів страв «дитячої» кухні. Озброївшись цими рецептами, доповнивши їх своїми знахідками, мама зможе зацікавити дитину харчуванням, як захоплюючою грою, що дає насолоду маленьким очам, ротику та животику. Смачного!