Зелень у раціоні дитини: що і коли давати?

1 жовтня 2014 р. 11:00

Свіжі, духмяні, ніжні листочки та стеблинки - секрет не лише здоров'я, а й відмінного смаку. Коли ж можна поділитися з малюком твоїми улюбленими травами?

Зелень - джерело корисних вітамінів та мікроелементів, без яких неможливо обійтися дитячому організму. Ближче до літа на базарі з'являються перші травички, а свіжих овочів-фруктів ще немає, тому мама поспішає купити зелень для свого малюка, адже після зими вітаміни актуальні як ніколи.

Вже у 1,5 роки малюк може їсти різноманітні салати, бажано поливати їх оливковою олією. Якщо дитина відмовляється їсти зелень, а таке зустрічається не так вже й рідко, можна подрібнювати її блендером і додавати, наприклад, у котлетки, омлет або макарони.

Але далеко не всю зелень можна бездумно додавати до дитячих страв, її можна вживати лише з певного віку. Отже, що із зелені та коли можна включати до меню малюка?

Назва зелені

У вареному вигляді

У сирому вигляді

 

Петрушка

з 8 місяців

з 1,5 років

Кріп

з 8 місяців

з 1,5 років

Щавель

з 1 року

з 1,5 років

Шпинат

з 8 місяців

з 2 років

Ревінь

з 8 місяців

з 1,5 років

Зелена цибуля

з 1 року

з 1,5 років

Салат латук

-

з 2 років

Кінза

з 1 року

з 1,5 років

Рукола

з 1,5 років

з 2 років

Базилік

з 2 років

з 3 років

Селера

з 2 років

з 3 років

ЧИТАЙ ТАКОЖ:  Приправи та соуси в дитячому меню

У ЧОМУ КОРИСТЬ ЗЕЛЕНІ?

Петрушка. Містить каротин, вітаміни РР, К, В1 і В2, особливо багато вітаміну С, більше, ніж у цитрусових. Має протизапальні та антисептичні властивості. Варену петрушку можна з 8 місяців, свіжу - з 1,5 року.

Щавель. Безцінна трава, яка попереджає анемію, спровоковану незасвоєнням заліза, а також допомагає при проносі. Містить велику кількість фолієвої кислоти, яка відповідає за роботу мозку, хороший зір та нормальний ріст. Дитині дають лише молоде листя щавлю, не частіше 2 разів на місяць: щавлева кислота подразнює шлунок.

Кріп. Багатий на вітаміни С, Е, В3, А, залізо, фолієву кислоту, марганець, кальцій та калій. Нормалізує травлення, покращує апетит.

Шпинат не випадково є найулюбленішою їжею мультяшного моряка Папая, в якій він знаходить неймовірну силу. Адже шпинат містить 14(!) різноманітних вітамінів, а також кальцій, залізо, калій, мідь. Має дещо заспокійливу дію, зміцнює імунітет, сприяє обміну вуглеводів. Не можна давати більше 2 разів на тиждень, якщо у дитини є схильність до алергії.

Салат латук. У цьому салаті переважають вітаміни В4 та С, калій та кальцій. Добре нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, незамінний при розладах функції нирок.

Базилік. Нормалізує роботу кишечника, нирок, серця, стимулює імунітет. Захищає організм від вірусів, інфекцій та грибка, збиває температуру.

У зеленій цибулі велика кількість вітаміну С, є кальцій, йод та калій. Допомагає уникнути застуд, викликає апетит і добре діє на серце та судини.

Руколла - джерело вітаміну С та йоду. Виводить холестерин та підвищує рівень гемоглобіну. Але може викликати алергію, треба давати з обережністю.

Кінза допомагає шлунку перетравлювати м'ясо. Містить антиоксиданти, виводить з організму шкідливі речовини. Покращує роботу серця та сприяє розумовій діяльності.

Селера допоможе дитині при порушеннях сну і травлення. Також чудово покращує апетит.

ЧИТАЙ ТАКОЖ:  Як розвинути смакові відчуття дитини?