Алергія у дитини: дієта

10 березня 2017 р. 01:09

Алергічні реакції - це результат впливу алергену на різні системи організму. І звичайно, лікування, профілактика та дієта під час різного роду алергій будуть відрізнятися.

Алергія у дітей: що можна їсти

Нижче хочемо поговорити саме щодо раціону харчування для дітей-алергіків. Рекомендації будуть у більшості випадків для дітей із харчовою алергією, але їх також можна застосувати і для інших видів алергії з метою профілактики.

Дієта годуючої мами при алергії у дитини

Кожну матусю після народження дитини попереджають про правильне харчування під час грудного вигодовування. І це не просто слова. Перші ознаки алергії у дитини можуть проявитися у грудному віці, навіть до введення прикорму. Якщо не звернути на це увагу і не скорегувати свій раціон або не змінити адаптовану суміш, у подальшому можуть виникнути серйозніші наслідки харчової алергії. Дієта матері при алергії у дитини дуже неоднозначна. Одні кажуть, що харчування мами не відбивається на малюкові, інші - навпаки. Давайте розбиратися.

Що ж робити, якщо у дитини все ж виникла алергія?

  • звернутися до свого педіатра;
  • проаналізувати, чи не хворів малюк, а якщо хворів, то які медикаменти він приймав. Дуже часто у немовлят алергію викликають ліки (про алергію на ліки ти можеш прочитати тут);
  • звернути увагу на косметичні та миючі засоби, які використовуються у догляді за речами малюка, в тому числі і пральний порошок;
  • не припиняти грудне вигодовування;
  • проаналізувати харчування мами та скорегувати його. Для більш якісного аналізу ти можеш вести записи у харчовому щоденнику, куди будеш записувати вживані продукти та реакцію дитини на них. Нові продукти необхідно вводити 1 раз на 2 - 3 дні.
  • якщо ти помітила, що дитина реагує на якийсь продукт, то бажано не лише насамперед виключити його, але і дотримуватися гіпоалергенної дієти.

Гіпоалергенна дієта - це раціон харчування, в якому виключені або зведені до мінімуму продукти, що мають в своєму складі алергенні складові. Така дієта спрямована на лікування та профілактику практично всіх видів алергії, особливо харчової.

Ще 20 років тому практично всім новоспеченим матусям прописували таку дієту, але зараз думки вчених докорінно змінилися.

Дієта годуючої матері при алергії у дитини
Дієта на ГВ при алергії у дитини суворіше, ніж в інших випадках

Численні дослідження показали:

  • якщо мама не страждає алергічними реакціями, то і обмежувати себе в їжі немає сенсу;
  • якщо жінка не отримує з їжі необхідних корисних речовин, то це має більше шкоди, ніж користі, як для мами, так і для дитини.
  • через їжу мами дитині потрапляє дуже маленький відсоток алергенів.

Ми не закликаємо тебе ігнорувати алергічні реакції у дитини, це, безумовно, привід звернутися до фахівця.

Якщо все ж встановлено, що реакції малюка викликані харчовими надмірностями мами, то варто дотримуватися наступних обмежень в їжі та напоях:

  • уважно читати етикетки, уникаючи різних добавок, ароматизаторів, стабілізаторів, «Е-...» і т.д.;
  • вживати свіжі продукти;
  • рецепти страв повинні містити небагато інгредієнтів, тоді буде простіше виявити алерген, якщо пішла реакція у малюка;
  • вести харчовий щоденник.

Продукти, які найчастіше викликають алергічні реакції у малюка. Їх варто прибрати з раціону мами на період загострення алергії у дитини:

  • всі види цитрусових;
  • жирні молочні продукти (але знежирений або з низьким вмістом жиру кефір та сир мамі необхідні. Від цільного молока і твердого сиру поки що варто відмовитися);
  • червоне м'ясо;
  • птиця, крім індички та курки;
  • рибні продукти, морепродукти, ікра;
  • гострі спеції;
  • усі види копчених страв;
  • червоні або яскраво забарвлені фрукти, ягоди, овочі;
  • солодке: цукор (до 40 гр. в день допускається), шоколад, мед, кондитерські вироби і т.д .;
  • алкоголь, кава (виключається на весь період грудного вигодовування абсолютно всім мамам, незалежно від того, алергік її дитина чи ні).

Все смачне заборонено, а що ж можна? Чи можливо скласти нормальне меню і повноцінно, і найголовніше, смачно харчуватися? Звичайно можливо. Повір, що у першу чергу виграє твій малюк, а в другу - ти. Нижче наведені продукти, які мають максимальний спектр корисних речовин, покращують метаболізм, знижують вагу і т.д.

Дієта годуючої матері під час алергії у дитини може мати і позитивні сторони. Можна сказати, що ти будеш на шляху до такого популярного зараз тренду як Правильне Харчування.

Отже, в ідеалі дієта годуючої мами під час алергії у дитини виглядає так:

  1. М'ясо: яловичина, (зверни увагу, не телятина!), курка, індичка.
  2. Супи, зварені не на м'ясному бульйоні (краще овочевий).
  3. Олія: соняшникова, але краще оливкова.
  4. Гречана, вівсяна, рисова каші.
  5. Кисломолочні нежирні продукти, бринза.
  6. Овочі, зазвичай, не яскравих кольорів.
  7. Зелені яблука, краще запечені.
  8. Підсушений хліб.
  9. Напої: чай (краще зелений), вода, компот із сухофруктів

Як бути у перші півроку життя, коли малюк перебуває виключно на грудному вигодовуванні - ясно. А що робити, якщо алергічна реакція почала даватися взнаки в період введення прикорму? Тепер необхідно стежити не лише за харчуванням мами, але і за алергенністю продуктів для прикорму.

Дієта алергії дітей до 2 років
Дитяча алергія - дієта необхідна

Мамине молоко - це запорука здоров'я, але з часом воно не може забезпечити малюка всіма необхідними компонентами для зростання і розвитку. Необхідно вводити прикорм. Якщо у дитини відзначалися алергічні реакції до 6 місяців, то під час знайомства з новою їжею необхідно бути обережнішими. Нижче наведені основні правила введення прикорму, особливо для дітей із алергією.

Харчування дитини з алергією: 6 місяців

  1. Прикорм починати не раніше 6 місяців;
  2. Прикорм вводять абсолютно здоровому малюкові, щоб не навантажувати імунітет.
  3. Краще починати з овочів та овочевого пюре, адже після фруктів і каш дитина може абсолютно відмовитися від першого. Овочі слід брати сезонні, якщо прикорм припадати на зимовий період, то краще зупинити свій вибір на заморожених.

Нізькоаллергенними овочами вважаються кабачок, цвітну капусту, броколі, моркву, та ін. Варто пам'ятати, що місце народження та проживання дитини відіграє важливу роль у смакових традиціях. Детальніше про овочі для першого прикорму читай тут.

Харчування дитини з алергією: 1 рік

  1. Фрукти та фруктове пюре краще обирати із зелених і жовтих сортів. Вони менш алергенні за червоні.
  2. Дітям-алергікам варто уважно ставитись до молочних продуктів. Один з найпоширеніших алергенів - це білок коров'ячого молока. Щоб не спровокувати ще більшої реакції, лікар може порадити використовувати спеціальну суміш або суворо обмежити вживання молочних продуктів орієнтовно до 1-1,5 років.
  3. Ще один алерген - це глютен, який присутній в кашах. Для профілактики та лікування алергій у раціон не вводять або виключають каші з даними білком. Можна вживати вівсяну, гречану, кукурудзяну каші, а решта залишити ближче до 10 - 11 місяців.
  4. М'ясо дітям алергікам підходить не жирне, наприклад, молода яловичина (телятина небажана), індичка, кролик. З куркою варто бути обережніше, цей вид птаха може провокувати алергію. До речі, м'ясні бульйони небажані не лише аллергику, але і абсолютно здоровій дитині. М'ясо краще просто відварити і потім покласти в суп.
  5. Риба вводитися у прикорм вже ближче до 10 - 11 місяців, але алергікам краще робити це пізніше. Риба, а особливо морепродукти є алергеном, і поспішати з введенням даного продукту не слід.
  6. Солодощі краще пропонувати корисні, наприклад, сухофрукти. Чим пізніше дитина дізнається про залежність від солодкого, тим здоровішою буде.
  7. Схвалються напої з сухофруктів, неяскраві компоти, слабкий зелений чай
  8. Страви краще готувати на пару, запікати, відварювати

Дієта при алергії у дитини: меню

Часто можна почути питання: «Що можна їсти дитині при алергії?»

Діти, схильні до алергії або вже з ознаками такої, мають отримувати харчування на основі гіпоалергенної дієти. Але захоплюватися останньою не варто, адже організм дитини росте, імунна система вдосконалюється, і їй необхідно знайомитися з навколишньою їжею для вироблення відповідних антитіл. Дитина має потроху пристосовуватися до умов дорослого життя, адже все життя «у теплиці» вона знаходитись не буде.

Харчування при алергії на шкірі у дітей
Дитяча дієта при алергії

Приклади раціону харчування дитини 1 року

№1

№2

№3

Сніданок:

Рисова безмолочна каша (можна з чорносливом, курагою, родзинками, якщо немає реакції)

Слабкий зелений чай

Обід:

Борщ (не на м'ясному бульйоні)

Парові тефтельки

Гречана каша

Хліб

Компот із сухофруктів

Полудень:

Печене яблучко

Сік або кисіль

Вечеря:

Рагу з овочами

Тушкований кролик

Сніданок:

Кукурудзяна каша

Слабкий чай

Обід:

Овочевий суп

Парові котлетки

Відварений рис

Хліб

Компот

Полудень:

Фрукти: банан, яблуко

Вечеря:

Варені перепелині яйця

Відварна цвітна капуста

Хліб

Легкий чай

 

Сніданок:

Гречана каша

Слабкий чай

Обід:

Суп з додаванням крупи

Пюре з яловичини

Макарони

Компот

Полудень:

Фруктовий кисіль

Вечеря:

Кабачкове пюре

М'ясний пудинг

Легкий чай

В якості перекусу можна галетне печиво, соломку, сухарики.

Сувора дієта при алергії у дитини доцільна у період загострення і ще деякий час після стабілізації. Дотримуватися дієти необхідно в середньому до трьох років. Надалі необхідно пробувати розширювати раціон харчування малюка для повноцінного надходження всіх поживних речовин та тренування імунної системи.

Харчування малюка - це окрема тема, якій приділена велика увага. А якщо малюк є аллергиком, то дієтичне харчування при алергії для дітей буде лікуванням. Головне, не перестаратися з обмеженнями у харчуванні, щоб користь не перетворилася на шкоду.