Меню дитини взимку: порада експерта

26 листопада 2019 р. 12:00

Раціон дитини має бути різноманітним і повноцінним у будь-яку пору року, але в холодну пору, щоб зігрітися, дитячий організм витрачає набагато більше енергії, ніж влітку.

Чим годувати малюка взимку

Зима страшна не лише морозами, але й браком сонячного світла. Без незамінного вітаміну D діти стають млявими і сонливими. Яким же має бути меню малюка, щоб він залишався енергійним і здоровим взимку? Ось зараз і розберемо по порядку

Імунітет людини, а особливо маленької, постійно стикається з різними інфекціями. У холодну пору року захисні сили організму слабшають, а щоб їх підтримувати на належному рівні та забезпечити їм повноцінну роботу, слід поповнювати необхідні запаси вітамінів і мінеральних речовин.

Загальні рекомендації щодо харчування дітей

Раціон дитини повинен включати в себе фрукти і овочі. Віддавай перевагу сезонним продуктам, таким як морква, капуста, гарбуз, кабачок, брокколі, буряк, гранат, хурма, яблука, груші, цитрусові - в цьому випадку знижується ризик нарватися на неякісні плоди, оброблені хімікатами для тривалого зберігання.

Окрім овочів і фруктів дитині необхідно їсти зернові каші, бобові, м'ясо, рибу, молочні продукти, мед, горіхи - повноцінне та різноманітне харчування допоможе уникнути нестачі поживних речовин.

Харчування дітей взимку
Меню дитини взимку має бути не менш різноманітним, ніж влітку, але більш калорійним

Харчування малюка до року

Всім відомо, згідно з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), перші 6 місяців життя малюкові в якості харчування достатньо лише грудного молока (дитячої адаптованої суміші).

Але після півроку вже потрібно замислитися про прикорм - час дитині знайомитися з дорослою їжею. Звичайно, спочатку основним харчуванням залишатиметься грудне молоко (дитяча адаптована суміш), а порції прикорму будуть маленькими, щоб не створювати навантаження на незміцнілий дитячий ШКТ (тому не варто розраховувати, що щойно малюкові виповниться 6 місяців, він одразу буде з'їдати на обід перше, друге і компот).

Зазвичай, у перші місяці введення прикорму у дитини виходить 1 - 2 прийоми «дорослої« їжі на день, і найчастіше вони монокомпонентні (каші або овочі). 

Коли дитина до року їсть уже кілька різних овочів, злаків, спробував фрукти, молочні продукти і м'ясо/рибу, тоді вже можна пропонувати їй страви з декількох продуктів.

Так для сніданку найкраще підійде каша. Зернові - відмінне джерело складних вуглеводів, рослинного білка, амінокислот, мінералів. 

У кашу можна додати шматочки фруктів, які, в свою чергу, багаті клітковиною, яка поліпшує роботу травної системи, вітамінами та органічними кислотами, які зміцнюють серце. 

Можна зварити кашу на молоці і додати шматочок вершкового масла - джерело тваринних жирів, які потрібні дитині в якості енергії.

На обід можна пропонувати м'ясні чи рибні страви, як гарнір - термічно оброблені овочі - це допоможе поповнити запаси енергії, яка так необхідна у холодну пору року.

М'ясо і рибу можна чергувати з бобовими (горох, квасоля, сочевиця), які є джерелом рослинного білка та вітамінів.

А ось від супчиків поки що краще утриматися, оскільки в них міститься велика кількість води, яка не має ніякої калорійності, а значить, і поживних речовин, які так необхідні діткам в осінньо-зимовий період.

Вечеря - за визначенням легкий прийом їжі. Увечері можна запропонувати дитині овочі, злаки та кисломолочні продукти, такі як сир або натуральний йогурт зі шматочками нарізаних фруктів. Кисломолочні продукти містять білок, вітаміни B і D, необхідні амінокислоти.

В якості перекусів можна пропонувати фрукти, овочі, твердий сир, несолоні крекери (спеціальне дитяче печиво).

Читай докладніше:

Меню дитини у 7 місяців
Меню дитини у 8 місяців
Меню дитини у 9 місяців
Меню дитини у 10 місяців
Меню дитини у 11 місяців

Харчування дитини старше року

Харчування дітей в холоди
Правильний раціон дитини взимку захищає її від хвороб

В цілому, попередні рекомендації щодо харчування для дітей до року підійдуть і для тих, хто вже перейшов 12-місячний кордон. Але чим старша дитина, тим ширше палітра продуктів, які йому можна куштувати, не боячись алергічної реакції.

Так, наприклад, однорічним дітям і старше можна потроху додавати в раціон хліб з житнього борошна з висівками, зерном.

З 2 років можна вводити промислові гриби (шампіньйони, гливи) у вигляді соусу або дрібно нарізані.

Дітям після 3 років можна додати до раціону мед, який багатий вітамінами і допоможе зміцнити імунітет, що дуже актуально у холодну пору року. 

Що краще виключити з раціону дитини будь-якого віку?

  • Чаї, особливо пакетовані (чорні, зелені, трав'яні) - вони вимивають залізо з організму,
  • пакетовані соки та солодкі газовані напої (містять багато цукру), 
  • промислові сосиски/сардельки/ковбаси (корисних речовин в них мізерно мало),
  • фастфуд (так само, як і ковбасні вироби, не представляє харчової цінності, але зрідка допустимо, якщо дитина його дуже любить),
  • промислові консерви  - з тієї ж причини, що і ковбасні вироби.
Такий раціон дитини - найоптимальніший для підтримки захисних сил організму взимку. Якщо ж твій малюк вередує та відмовляється від фруктів і овочів, можна піти на хитрість. Читай наші поради в статті «Дитина не їсть овочі: хитрощі, поради».
відповідь експерта

Наталія Олександрівна Самойленко

Дієтолог-ендокринолог Київського міського центру здоров'я, медична клініка «Столиця».

тел.: (066) 740-08-07

У холодну пору року дуже важливо організувати правильне харчування для малюка! Калорійність раціону має бути трохи вищою, ніж у теплу пору року. Перш за все, це досягається за рахунок включення корисних жирів - оливкової олії холодного віджиму, горіхів, насіння, морської риби жирних сортів. Зверніть увагу на те, чи достатньо вітамінів і мінеральних речовин у раціоні дитини - від кількості цих мікронутрієнтів безпосередньо залежить сила імунітету малечі. Включайте у зимове меню сезонні овочі та фрукти, використовуйте «заморозки», або саморобні припаси (за умови, що в них немає оцту і цукру). Для поповнення запасів вітамінів рекомендую приготувати неймовірно корисну і смачну суміш, що складається з сухофруктів (родзинки, курага, інжир, чорнослив), горіхів, кунжутного насіння та меду. Для посилення імунного захисту і зігріву організму дуже ефективні теплі вітамінні напої, наприклад, відвар шипшини, імбирний чай з медом, узвар. Крім того, у зимовий час спостерігається нестача вітаміну Д, тому потрібно стежити за тим, чи достатньо в харчуванні яєць, морської риби та печінки.