10 порад, як обрати м'ясо для малюка

14 жовтня 2014 р. 18:50

М'ясо - один з найважливіших продуктів у раціоні малюка, педіатри рекомендують його вводити з 7-8 місяців. З чого почати?

Ідеальним для першого прикорму вважається кроляче м'ясо, воно дієтичне, не викликає алергії, легко перетравлюється незміцнілим ще дитячим шлунком. М'ясо індички має схожі якості, тому з нього теж можна почати знайомство дитини з м'ясом.

Курка, якою б дієтичною не вважалася, - це не найздоровіше рішення для прикорму, особливо першого. Справа в тому, що сьогодні виробництво курей дуже популярне (привіт, «МакДональдс»!) І поставлено на конвеєр, що передбачає корми, що прискорюють ріст, а це, м'яко кажучи, не дуже корисно навіть для дорослої людини. Домашні кури - зовсім інше питання, але і там є свої нюанси.

Після дієтичного м'яса можна давати дитині нежирну свинину та телятину. Пам'ятай, що якщо ти хочеш зробити більш наваристий бульйон, то треба заливати м'ясо холодною водою, а якщо бажаєш зберегти більше корисних речовин у самому м'ясі, треба заливати його окропом, але в будь-якому разі - ніколи не варити на сильному вогні.

ЩО ТРЕБА ЗНАТИ, ОБИРАЮЧИ М'ЯСО ДЛЯ ДИТИНИ?

1. Ідеальний варіант - купувати його в селі, місцеві жителі підкажуть, у кого краще. Або ж у знайомого перевіреного м'ясника, який завжди порадить, що краще. З обережністю треба купувати і на базарі, не завжди сертифікати якості справжні, а не куплені - на жаль, така наша реальність. І до речі, на базарах бувають мухи, які переносять інфекції та паразитів.

2. Якщо з пунктом 1 цієї статті не склалося, йди у спеціалізований м'ясний магазин - ні в якому разі не в супермаркет! Справа в тому, що у таких магазинах беруть проби щоранку, а ввечері м'ясо відвозять на переробку (як правило, з нього роблять фарш). Вранці - нове свіже м'ясо. В супермаркетах перелік продуктів такий великий, що перевіряють вибірково і не завжди.

ЧИТАЙ ТАКОЖ:  Поради для матусь по введенню м'яса для прикорму

3. Багато розповість колір м'яса. Кролик, курка мають бути рожевими, свинина - блідо-рожевою, яловичина - насичено червоною (не коричневою!). Купуючи курку, треба звертати увагу на те, щоб її шкіра була рівномірного кольору, без плям.

4. Поверхня м'яса має бути без будь-якого слизу, сухою (але не пересушеною). Зрозуміло, що за цілий день м'ясо підсихає, тому краще купувати зранку.

5. Запах м'яса має бути без домішок додаткових «ноток», сумніваєтеся - не купуйте. Чудовий традиційний спосіб - проткнути гарячим ножем та понюхати.

6. Домашня курка не повинна бути занадто жовтою (є умільці, які натирають її жовтком) і занадто «припухлою», як магазинні (ці ж умільці занурюють курку у киплячу воду з содою). У будь-якому разі, шкіру дітям давати не рекомендується, перед приготуванням її треба видалити.

7. Пружність м'яса каже про те, що воно не заморожувалося. Натисни пальцем: якщо м'ясо одразу розгладжується, все в порядку, якщо ямка залишається - заморожували.

8. Заморожене м'ясо теж дуже навіть їстівне, але треба звернути увагу на яскравий колір під час відтавання (спробуй пальцем) і понюхати, щоб не було запаху гіркоти від старого жиру.

9. Щодо жиру, то, хоч його і не можна давати дитині, в м'ясі він є і багато розповість. Жир має бути білим, що свідчить про те, що тварина не була старою, виняток - ніжно-жовтий жир у баранини.

10. Купуючи м'ясо, треба чітко уявляти, що має вийти в результаті приготування. Адже різні частини призначені для різних страв. Найкраще запитати про це продавця.