9 думок щодо лазерної епіляції під час вагітності та грудного вигодування

30 січня 2017 р. 16:25

Чи припустиме радикальне позбавлення від небажаного волосся за допомогою лазера під час вагітності та грудного вигодовування? Давай розбиратися.

Лазерна епіляція при вагітності

На сайтах салонів краси та центрів лазерної косметології, звичайно ж, читаємо про те, що вагітність - не причина відмовлятися від лазерної епіляції. Однак, не настільки упереджені джерела закликають жінок до більшої обережності.

  1. По-перше, відмовся від впливу лазером на будь-яку ділянку свого тіла на ранньому терміні вагітності. У цей час організм зазнає колосальну перебудову, особливо його гормональна сфера. А твій волосяний покрив, як відомо, безпосередньо пов'язаний з нею. Тому можливі непередбачувані наслідки: від несподіваної пігментації у місцях впливу і аж до повної відсутності ефекту від лазерної епіляції. До того ж будь-які дії, особливо технократичного характеру, на настільки ранніх термінах можуть бути небезпечними. Достовірних досліджень щодо впливу лазерної косметології на розвиток ембріона немає, а тому можна припускати все, що завгодно.
    До речі, кажучи про пігментацію, як наслідок лазерної епіляції - загроза існує на всьому терміні вагітності та лактації, адже у цей час змінюється характер вироблення багатьох гормонів, в тому числі і тих, що відповідають за вироблення меланіну - пігменту шкіри.
    До речі, про шкіру під час вагітності.
  2. На будь-якому терміні вагітності жінкам рекомендують утримуватися від епіляції зон бікіні та білої лінії живота. Стимуляція даних ділянок тіла може, по-перше, підвищити матковий тонус, що є загрозою для вагітності. Та й, з огляду на розташування цих зон у небезпечній близькості до матки, ціна помилки косметолога може бути занадто високою.
  3. У період вагітності жінці вкрай небажано відчувати біль. По-перше, це негативно позначається на дитині, а по-друге від больового шоку можуть настати передчасні пологи. Тому воскова та електрична епіляції стають неприпустимими через сильні больові відчуття. При цьому підвищується схильність до всіляких алергій та сухість шкіри, тому депілятроні креми також можуть не підходити. Отже, доступним способом позбавлення від небажаного волосся залишається гоління. Але, по-перше - воно справа клопітка через частоту, і також може призводити до шкірних подразнень, а по-друге, не для всіх ділянок тіла підійде (наприклад, зона над верхньою губою). Виходячи з цих міркувань, лазерна епіляція - єдиний вихід. Але лише в тому випадку, якщо процедура відбуватиметься в авторитетному салоні, за допомогою якісного обладнання та кваліфікованим фахівцем, що вірно розрахує силу впливу променя.
    епіляція лазером
    Лазерна епіляція під час вагітності може бути шкідливою
  4. Підвищене оволосіння, що проявилося лише під час вагітності (наприклад, у зоні білої лінії живота), може бути явищем тимчасовим, і після пологів мине самосійно. Тому немає необхідності поспішати радикально позбавлятися від цього волосся, а варто просто почекати кілька місяців. Особливо таке помічають жінки, які очікують хлопчиків. Під час вагітності в їх організмі підвищується вироблення чоловічих гормонів, звідси і волосся. Незабаром після пологів вони зникають самі без сліду.
  5. Під час вагітності імунітет жінки знижений, оскільки потрібно забезпечити невідторгнення плода материнським організмом. Тому будь-які травматичні ураження шкіри, які можуть з'явитися після процедури лазерної епіляції, гоїтися будуть довше ніж зазвичай. Проте після пологів, під час грудного вигодовування цієї загрози немає.
  6. У перші кілька місяців після пологів жіночий організм все ж ослаблений і знову зазнає глобальної гормональної перебудови. Тому з такою серйозною процедурою як лазерна епіляція краще почекати. Та й молодій мамі, як правило, не до того, поки не встановиться хоча б приблизний режим у малюка. Втім за 2 - 3 місяці, коли жінка вже сміливіше може відлучатися, можна буде із задоволенням та без ризиків провести дану процедуру. Вплив лазером жодним чином не відбивається на виробленні молока.
  7. Досить частим ускладненням вагітності та пологів буває варикозне розширення вен. На місці запалених вен категорично заборонений будь-який вплив лазером. Тому, якщо в період вагітності вени запалені, відмовся від процедури. У тому випадку, якщо симптоми захворювання не минули після пологів, то і надалі лазерна епіляція (у всякому разі, ніг) протипоказана.
  8. Жінки, схильні до атопічного дерматиту, зазвичай, у період вагітності відчувають загострення недуги. А за будь-яких запаленнях шкіри вплив лазером заборонений. Ось ще одна причина, з якої лазерна епіляція під час вагітності може бути протипоказана. Крім того, у цей період багато жінок скаржаться на сухість шкіри. А процедура епіляції лазером призводить до додаткової сухості, адже лазер, руйнуючи волосяну цибулину, ще й склеює протоку сальної залози.
  9. Протипоказаннями до лазерної епіляції є: герпес у гострій стадії, інфекційні хвороби, рубці на шкірі та новоутворення, цукровий діабет, гіпертонія, деякі психічні розлади.

З усього викладеного можемо зробити наступні висновки: під час вагітності лазерну епіляцію робити слід з обережністю: не на ранніх термінах, не бікіні та живіт, у перевіреної клініці у кваліфікованого майстра, за відсутності проблем зі здоров'ям.

А ось грудному вигодовуванню процедура не шкодить, тому, якщо у тебе немає варикозу, можеш сміливо вдаватися до неї після пологів. До речі, останнім часом, на процедурах краси можна непогано заощадити.

Детально про інші види епіляції, доступні у період вагітності, ми вже писали в одній з попередніх статей.