Чи можна розігрівати материнське молоко в мікрохвильовій печі?

20 листопада 2014 р. 15:31

Про мікрохвильовці ходить безліч домислів і псевдонаукових фактів, розібратися в яких дуже складно. Але ми ризикнемо.

Навіть якщо ти затятий адепт грудного вигодовування, іноді трапляються форс-мажорні ситуації, при яких мама просто не може погодувати дитину грудьми. Наприклад, раптова мамина хвороба і медикаментозне лікування, несумісне з годуванням, необхідність на кілька днів відлучитися або підлікувати тріщини на сосках. Та різне буває - і саме для того, щоб в таких випадках все-таки вберегти грудне вигодовування, необхідно мати в морозилці запас замороженого грудного молока (до речі, мамине молоко при t-20 ° С зберігається до півроку).

Існують також інші серйозні обставини - необхідність виходу на роботу або навчання - при яких мамі треба постійно зціджувати, щоб годувати малюка все-таки своїм корисним молоком, а не сумішшю.

ЧИТАЙ ТАКОЖ:  Мікрохвильовка небезпечна для дітей і вагітних

В обох випадках молоко доведеться гріти, і найшвидший спосіб зробити це - мікрохвильовка. Ось тут-то будь-яка мати задумається: а чи можна? 

ЯК ДІЄ МІКРОХВИЛЬОВКА НА ЇЖУ?

При звичайному розігріві їжі на плиті молекули починають інтенсивно рухатися, завдяки молекулярному тертю і відбувається розігрів. Розігрів в НВЧ - це той самий вплив на молекули, тільки за допомогою електромагнітного поля, принцип той же, ось тільки швидкість тертя в мільйони разів вища. В результаті органічні сполуки - наприклад, амінокислоти, нуклеїнові і жирні кислоти, вітаміни - при розігріві за допомогою електрохвиль втрачають свої корисні властивості через те, що порушуються їхні молекулярні зв'язки.

А ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ З МОЛОКОМ?

Головний «козир» материнського молока, антитіла, - це високомолекулярні білки, а в мікрохвильовці структура молекул порушується, відповідно, очікуваної користі від такого молока дитина не отримає, мало того, існують дослідження, які підтверджують, що молоко з НВЧ не тільки некорисно, але навіть небезпечно для крихти.

ЧИТАЙ ТАКОЖ:  Чи можна розігрівати дитячу їжу в мікрохвильовці?

Так, в 1991 році американський хімік-дієтолог Літа Лі (Lita Lee) провела масштабне дослідження, в ході якого було з'ясовано, що електромагнітні хвилі здатні перетворювати деякі амінокислоти (зокрема, в молоці і злаках) в канцерогенні і токсичні сполуки.

ІНША СТОРОНА МЕДАЛІ

Багато фізиків-скептиків вважають, що якщо НВЧ-плита високої якості, то від неї не більше шкоди, ніж від випромінювання мобільного телефону або Wi-Fi, якими сьогодні напхані наші будинки. Так, не дуже корисно, але для людини не катастрофічно. Головне - розігрівати молоко дитині в якісній пластиковій пляшці без вмісту бісфенолу А (маркується як BpA-free), ідеально - в склі. Ну і не забувати перемішувати, так як рідина нагрівається нерівномірно.

І ВСЕЖ

У цій «мікрохвильовій битві» дієтологів з фізиками, звичайно, важко з'ясувати, де ж істина. Мабуть, вона десь посередині. Кожна мама сама розставить пріоритети і вирішить, що для неї важливіше - заощадити час або уникнути будь-яких, навіть незначних ризиків.

З одного боку, малюк підросте, і уберегти його від усього шкідливого стане практично неможливо, а часом і небезпечно, адже будуть порушені механізми адаптації. З іншого боку, коли мова йде про немовлят, то треба враховувати, що молоко - єдина їжа малюка, вона повинна бути особливою, найкориснішою, найбезпечнішою, так як це все, що поки може без поганих наслідків переробити дитячий шлунок.

Так, і до речі, необхідність підігрівати молоко виникає тільки поки дитина зовсім маленький, однорічному малюку вже можна спокійно давати молоко кімнатної температури або навіть трохи нижче - нічого жахливого, повір, не відбудеться.

ЧИТАЙ ТАКОЖ:  Формула материнського грудного молока