Як обрати приватний дитячий садок?

27 листопада 2019 р. 11:17

Дитячий садок – важлива частина соціалізації та розвитку, де закладається фундамент всіх знань та навичок, котрі необхідні в майбутньому успішній особистості. Тож як батькам зробити правильний вибір?

«Малюк більше отримує, коли має контакт не тільки з мамою, але і з татом, братами, сестрами та іншими дітьми. Це стимулює його розум, розвиває відчуття комунікабельності, бажання бути першим», – наголошував Масару Ібука про важливість ранньої соціалізації дітей. В період дитинства формується сприйняття світу та відчуття власного «я», тому дитина повинна отримувати лише позитивні враження від дошкільного закладу. Дитячий садок – важлива частина соціалізації та розвитку, де закладається фундамент всіх знань та навичок, котрі необхідні в майбутньому успішній особистості. На сьогоднішній день приватна освіта стала якісною та доступною для кожного. Проте, питання вибору дитячого приватного садка досі актуальне для батьків дошкільнят. Спілкуючись з керівниками київського приватного садочка «Країна Дитинства» та батьками дітей віком до 6 років, ми визначили декілька основних критеріїв, котрі допоможуть оцінити якість надання послуг приватними дошкільними закладами та підкажуть, як обрати дитячий садок.

1. Загальна атмосфера щастя

Особистий візит, екскурсія садочком, спілкування з педагогічним колективом та тепла розмова батьків з директором – гарант довіри батьків до дитячого садочку. А як відомо, діти відчувають настрій мами чи тата, а тому негативно реагують на відвідування закладу, якщо батьки з тривогою приводять малюка в групу. «Перш ніж приходити на перший адаптаційний день з дитиною, необхідно в деталях з’ясувати у керівника всі правила відвідування садка, поцікавитися розкладом занять, кількістю годин, виділених на прогулянки... Під час презентації садочка я розповідаю батькам всі подробиці навчання та дозвілля наших малюків: які матеріали використовуються на заняттях, які мови ми вивчаємо, скільки годин виділяється на сон, скільки – на прогулянку, о котрій ми обідаємо. Я фотографую та записую батькам відео занять, аби вони були завжди на зв’язку зі своїми малюками», – розповідає нашим журналістам керівник дошкільного приватного закладу «Країна Дитинства» Юлія Наказна.

Індивідуальний підхід – основа навчального процесу в приватному садочку. У цьому ми самі переконались, коли завітали на прогулянку середньої групи. Дві виховательки, помічниця вихователів та викладач англійської мови супроводжують малюків біля гірок та пісочниці. Здавалося б, звичайна прогулянка, а ні – на вулиці продовжуються заняття іноземною мовою. «Дошкільнятам не можна тривалий час знаходитися у групі, необхідно змінювати середовище кожні дві години. Аби навчання було ефективним, ми спочатку проводимо заняття з англійської мови у групі, потім змінюємо локацію, відповідно до настрою діток. Саме у процесі гри і закріплюється активний та пасивний словниковий запас», – розповідає методист іноземних мов «Країни Дитинства» Леся Шестакова.

Чистота та безпека у приватному дитячому садочку, мабуть, найважливіші серед всіх критеріїв, визначених батьками. Дитина повинна почувати себе в садочку, як у рідному домі. В «Країні Дитинства» дбають про комфорт малюків: регулярні прибирання, провітрювання під час тихої години, дезінфекція поверхонь, килимочків та іграшок. Не повірите, але навіть кварцюють спальні приміщення перед сном кварцевою лампою. Турбота про дітей в сучасних дитячих закладах справді вражає!

2. Харчування

Трапляються випадки, коли молоко з пінкою подобається малюкам, але через індивідуальні особливості заборонене для вживання. І навіть в таких випадках дитячі приватні садки застраховані індивідуально підібраним харчуванням. «Меню для нашого садочка розробив шеф-кухар пологового будинку «Лелека» та «Isida» – Сергій Грачов, враховуючи вікові особливості малюків. У нас є безглютенове, дієтичне та безлактозне харчування. Діти з індивідуальним харчуванням потребують пильної уваги. Вихователі та кухарі ретельно слідкують, аби продукти не стали для дітей алергеном. Саме тому доцільно, аби в садочках використовували рибні та м’ясні продукти перевіреного постачальника», – консультує батьків Юлія Наказна.

Нагадаємо про те, що педіатри нагально радять забезпечити дошкільнятам багаторазове споживання їжі, але в невеликих кількостях. В сучасних приватних садочках організовано шестиразове харчування з поживними ланчами та перекусами для гармонійного росту та розвитку малюків. Якість сніданку в «Країні Дитинства» перевірили наші журналісти. Для зручності батьків в садочку залишають їжу малюку за випадків, коли батьки з дитиною спізнилися у садочок. Сервіс та турбота про дітей приємно вражає!

Під час знайомства з дитячим садком особливу увагу варто приділяти харчуванню. Уточнюйте у керівника закладу про можливість приносити до садочка свою їжу, якщо дитина має алергічні захворювання.

3. Освіта

Відмінним серед інших навчальних дошкільних закладів є процес навчання в приватних дитячих садках. Нові технології та синтез світових методик роблять приватну освіту якісно новою. Ви чули про STEAM-навчання? Це вражаючий мікс прикладних та математичних дисциплін у ігровому форматі, який досі був практично задіяний в престижних закладах США. Тепер нова система використовується і в приватних дитячих садочках України.

«Наші методисти помітили, що складні математичні та лінгвістичні науки ефективніше засвоюються дошкільнятами в процесі дослідів, коли малюки самі знаходять відповіді на свої питання про процеси навколишнього середовища», – розповідає керівник «Країни Дитинства». Навчання проходить в цікавих для дітей формах: малювання в техніці Ебру, пісочна анімація та, наприклад, дослідження легень під час надування повітряних куль, вивчення вулканів за допомогою соди, харчового барвника та оцту, навіть барвник діти роблять власноруч. Навіть журналісти захоплено спостерігали за радістю малюків під час вивчення природніх явищ чи дослідження гарбуза.

Поглиблене вивчення іноземних мов – ще одна перевага приватних дитячих садків, адже в мовне середовище малюків необхідно занурювати змалечку. «Батьки дивуються, як швидко малюки починають розмовляти англійською чи французькою. Успіхи малюків залежать від методики викладання. Всі знання та навички важливо демонструвати в цікавих формах: пісні, віршики, театральні виступи», – розповідає Леся Шестакова. 

4. Дозвілля та святкові заходи

Діти від 2 до 6 років мають величезний потенціал, який розвивають у дитячому садочку досвідчені педагоги. Знайомство з образотворчим мистецтвом, заняття з вокалу та запальні танці – необхідність для розвитку креативної особистості. Окрім науки дітям важливо прищеплювати відчуття прекрасного.

Оцінити неосяжний творчий вклад в дітей можна, відвідавши святкові заходи в актовій залі приватного садочку. Малюки танцюють, співають, розповідають уривки класичних п’єс. «Нещодавно ми з усіма групами відкривали для себе класичну музику, у вигляді рок-опери, яка зчинила справжній вибух в хореографічній залі. Взяли участь у заході навіть наші батьки. Це справді неперевершено!» – захоплено розповідає режисер-постановник садочків «Країна Дитинства», Андрій Маргосян, відомий уже за проектами «Голос.Діти» та «Дитяче Євробачення».

На останок. Не соромтеся задавати питання керівникам приватних садочків, це допоможе зробити вибір правильно. Дитячий садок – відправний пункт у доросле успішне життя ваших дітей, а тому до вибору дитячого садочка необхідно ставитися з повною серйозністю та врахувати всі фактори, необхідні для щасливого дитинства малюка.

На правах реклами