Який інгалятор купити для дому

14 травня 2020 р. 17:11

Інгалятор чи небулайзер? Це одне й те саме чи ні? Навіщо вони взагалі потрібні, в яких випадках їх варто застосовувати, а коли - категорично ні? З усіма цими питаннями зараз спробуємо розібратися.

Топ кращих небулайзерів

ЗМІСТ СТАТТІ:

Застуди, ОРЗ та інші подібні капості атакують нас щороку. Так, пандемія COVID-19 внесла свої корективи до нашого ставлення до цих сезонних хвороб: тепер ми знаємо, що не завжди їх можна сприймати легковажно. І добре б мати вдома укомплектовану аптечку, яка дозволить нам надавати допомогу собі та близьким за перших же ознак нездужання.

Про цілющий ефект інгаляцій при всіляких захворюваннях дихальної системи ми знаємо давно. Сьогодні у вільному продажу є безліч приладів для домашніх інгаляцій. Ось тільки як розібратися в їх асортименті, купити той, що потрібен саме твоїй родині, і до того ж, що найважливіше, не завдати шкоди самолікуванням?

Коли інгаляції протипоказані

У першу чергу, ще до того, як ми розглянемо, якими бувають сучасні інгалятори, перелічимо випадки, коли ними в жодному разі не можна користуватися. Тому що принцип «не нашкодь» - він для будь-якого лікування, але для домашнього - особливо.

Отже, коли інгаляції (будь-які, будь-якими приладами) протипоказані:

  • за гострої пневмонії;
  • за плевритів;
  • за туберкульозу у важкій формі;
  • за ішемічної хвороби серця;
  • за гіпертонії;
  • за сильно підвищеної температури та загальної слабкості хворого;
  • за гіпертрофії слизових оболонок та набряку ЛОР-органів;
  • за гнійних запалень верхніх дихальних шляхів;
  • ЗАВЖДИ: без попередньої консультації (принаймні телефонної) з сімейним лікарем.

Рейтинг небулайзерів для дітей

Які бувають інгалятори

Перш за все, усвідомимо, що ж являє собою процедура інгаляції. Це зрошення слизових оболонок дихальних шляхів ліками у вигляді аерозолю. Тобто, для цього потрібен прилад, здатний перетворити розчин ліків на аерозоль, який хворому залишиться просто сумлінно вдихати. Так от, інгалятор - це саме такий прилад. 

Сучасні інгалятори для домашнього використання бувають таких видів.

  1. Парові інгалятори. Це ті, хто нагріває водний розчин ліків, перетворюючи його на пару, який хворий вдихає. Парова інгаляція - безпечний і простий спосіб доставки ліків до верхніх дихальних шляхів. Тому її рекомендують за застудах, нежитю, ларингіту. У разі трахеїту та бронхітів вже марна. Зате паровий інгалятор можна також використовувати вдома для косметологічних процедур (розпарювання обличчя перед глибокою чисткою або нанесенням масок). Це найдешевший вид інгаляторів, що має лише один режим роботи, до того ж, вони завжди видають шум.
  2. Компресорні інгалятори, вони ж небулайзери - це гаджети, які створюють значно дрібнодисперсніші аерозольні хмари, в порівнянні зі звичайною парою. Й ці маленькі краплі легше проникають в тканини, таким чином, більш ефективно доставляючи ліки в кровотік. Крім того, завдяки поршневому компресору потік частинок направляється в горло хворого під тиском, через що частинки аерозолю потрапляють глибше в дихальні шляхи, ніж за використанні звичайного парового інгалятора. Тому такий прилад більш універсальний, ніж паровий інгалятор, підходить для всіх членів сім'ї, навіть алергіків, і застосовується вже за трахеїтів і бронхітів. Шумлять компресорні інгалятори також чимало, зате мають кілька режимів роботи, що дозволяє регулювати дисперсність крапель та витрата ліків. Коштують компресорні небулайзери менше, ніж їх наступні модифікації.
  3. Ультразвукові небулайзери. Принцип дії на організм у них той самий, що й у попередніх, але аерозоль створюється не компресором, а високочастотними коливаннями, завдяки чому частинки хмари виходять ще дрібнішими. Тому й коштують ці прилади дорожче, ніж прості компресорні. Їх навіть можна застосовувати для лікування немовлят. Шумлять ультразвукові гаджети набагато менше, ніж компресорні, й ліків витрачають менше. Важливий момент: у них неможна використовувати ті препарати, які руйнуються під дією ультразвуку: антибіотики, бронхолітики, відхаркувальні.
  4. Мембранні небулайзери, вони ж меш-небулайзери. Це новітні та найдорожчі прилади в даній групі. Вони поєднують в собі все гарне, що є в компресорних та ультразвукових небулайзера. Завдяки пористій мембрані аерозольна хмара просівається й під тиском заганяється всередину дихальних шляхів. Тому їх застосовують навіть для лікування астми, як дорослим, так і дітям. У них можна використовувати будь-які препарати, причому, витрати ліків мінімальні, порівняно з усіма іншими видами інгаляторів. Прилад практично не видає шуму, правда, працює лише в одному режимі.

Отже, дочитавши до цього місця, ти, принаймні знаєш, чим відрізняються поняття «небулайзер» та «інгалятор». Перший - це особливий вид другого.

Топ кращих інгаляторів, представлених на ринку України

Компресорний небулайзер Medisana IN 550 Inhalator PRO

Небулайзер - кращий вибір

Застосовується для лікування запалень верхніх і нижніх дихальних шляхів, причому як для дорослих, так і для дітей. Для цього в комплект входить спеціальна дитяча маска. Крім неї - ще безліч насадок і аксесуарів, які ховаються в спеціальний ящик в корпусі приладу - зручно, не загубиться.

Так от, крім дитячої маски до набору входить ще й доросла, дві насадки для носа - доросла і дитяча, 5 змінних фільтрів і сумка для зберігання. Довжина шланга небулайзера - 2 метри. Гаджетом просто керувати за допомогою однієї кнопки.

Має кілька режимів розпилення, середній розмір частинок - 5 мкм, а мінімальна швидкість розпилення становить 2 мл/хв.

Рівень шуму за паспортом виробу - 65 Дб, але у відгуках користувачі відзначають, що це не голосно, і діти не лякаються небулайзера та легко переносять інгаляції.

Єдиний умовний недолік - живиться прилад від мережі, тож приймати інгаляції можна тільки недалеко від розетки. А в іншому, на думку багатьох експертів і за відгуками користувачів, небулайзер чудовий. За даними експертного німецького порталу https://www.allesbeste.de/, який тестував 12 найпопулярніших небулайзерів, ця модель - лідер за співвідношенням можливостей і комфорту у використанні. Виробництво Німеччини.

Вартість: 2 700 2 249 грн. Хочу купити!

Компресорний небулайзер OMRON NE-C801

недорогий небулайзер

Робочий тиск компресора у цього небулайзера майже вдвічі менший, ніж у попереднього, тому мінімальна швидкість розпилення - 0,3 мл/хв. Зате він дає менші частинки - по 3 мкм. Технічні характеристики приладу дозволяють застосовувати його вдома для лікування захворювань верхніх і нижніх дихальних шляхів.

Живиться небулайзер від мережі, до його комплекту також входить адаптер змінного струму. Решта комплектації: шланг довжиною 1 м, загубник, насадка для носа, маски доросла та дитяча, 5 змінних фільтрів, резервуар для ліків на 7 мл. Прилад компактний - важить менше 300 г,  шумить на рівні 46 Дб (що навіть нижче за попередню модель у нашому переліку).

Особливістю цього гаджета є технологія віртуальних клапанів. Це оригінальна розробка бренду OMRON: небулайзерна камера переходить у загубник з отворами, які в процесі вдиху та видиху працюють як клапани. Переваг у такої конструкції маса: створюється оптимальний повітряний потік для дітей, ослаблених хворих або літніх людей; мінімізується витрата ліків та їх невикористані в інгаляторі залишки; а ще - відсутні за непотрібністю силіконові клапани вдиху та видиху, які можуть загубитися.

Загалом, апарат універсальний, корисний і, судячи з відгуків, довговічний. OMRO - японська марка, але конкретно цей небулайзер виробляється у В'єтнамі.

Ціна: 1 915 грн. Хочу купити!

Компресорний небулайзер B.Well MED-121

Небулайзер для всієї родини

Ще один малошумний (46 Дб) небулайзер від відомої швейцарської марки медтехніки. За своїми характеристиками подібний до попереднього, різниця тільки в довжині шланга - 1,5 метри. Така ж комплектація (за винятком віртуальних клапанів), але з трохи меншим резервуаром для ліків - до 5 мл. Зате на 400 грн дешевше. Ця модель виробляється в Китаї.

Вартість: 1 499 грн. Хочу купити!

Дитячий компресорний небулайзер B.Well PRO-115

Небулайзер для дітей

Його відрізняє милий іграшковий дизайн, через що малюк не повинен лякатися інгаляції, а навпаки. Хоча й для дорослих гаджет підходить - тут в комплекті 3 маски: доросла, дитяча та для немовлят. Крім стандартного набору з 5 змінних фільтрів, масок, шланга довжиною 1,8 м, насадки для носа, мундштука, мережевого адаптера та чохла, до комплекту входить ще й набір забавних наклейок, що дозволяють дитині грати з милим паровозиком під час прийому інгаляції. Частинки розмірами 3 мкм, мінімальна швидкість розпилення в 0,4 мл/хв та низький рівень шуму в 54 Дб роблять цей прилад ідеальним вибором для сімей з дітьми грудного віку.

Живиться від мережі. Виробляється, як і попередній, у Китаї.

Вартість: 1 299 999 грн. Хочу купити!

Ультразвуковий небулайзер A & D Medical UN-231

небулайзер ультразвукової

А це - ультразвуковий небулайзер, хоча за ціною його можна порівняти з компресорними. Ліків до резервуара поміщається до 4,5 мл, але, як ми пам'ятаємо, ультразвуковий прилад розпорошує його дрібніше й ефективніше. До того ж, позбавлений шуму, навіть невеликого, як в компресорних моделях. Важить гаджет не більше 200 г, а тому вважається не просто домашнім портативним, а навіть кишеньковим. Завдяки тому, що може живитися від акумулятора, його можна брати з собою в подорож і проводити інгаляції дитині або дорослому де завгодно - у дорозі, на природі. Хоча є можливість харчування й від стаціонарної розетки, й від автомобільного прикурювача. Створює частки до 5 мкм і розпорошує їх зі швидкістю 0,5 мл/хв.

У комплекті також є доросла та дитяча маски і зручний пакувальний чохол. Прилад простий в управлінні, поміщається в долоні. Приємна відмінна риса - таймер відключення, що спрацьовує через 10 хвилин - щоб дитина надмірно не вдалася до інгаляцій, якщо дорослий раптом відволікатиметься. Марка японська, хоч і виробляється гаджет у Китаї.

Вартість: 1 759 грн. Хочу купити!

МЕШ-небулайзер Little Doctor LD-207U

Меш-небулайзер

А ось це вже представник останнього покоління мембранних небулайзерів, про які ми розповідали у теоретичній частині цієї статті. Середній розмір частинок складає 3 мкм, при цьому вони досягають навіть нижніх дихальних шляхів, потрапляючи точно в осередок запалення. До того ж, в цьому інгалятори, на відміну від попереднього, можна використовувати будь-які ліки, в тому числі й антибіотики. Контрольні заміри показують, що невикористаним залишається не більш як 0,5 мл ліків, всього резервуар вміщує 8 мл. Гаджет працює настільки безшумно, що дозволяє провести інгаляцію навіть малюкові уві сні, до того ж, небулайзер можна сміливо нахиляти. У комплект входять два мундштука таі дві маски - дитячі й дорослі. Живиться як від мережі, так і від пальчикових батарейок, а через те, що важить прилад близько 300 грамів, його легко можна брати з собою в дорогу. Зроблено в Сінгапурі.

Ціна: 2 090 грн. Хочу купити!

Паровий інгалятор Esperanza ECN003 Kitty 

Дитячий інгалятор

Зовнішньо це прилад, призначений виключно для дітей, хоча в набір входить і доросла маска теж. І, як ми вже писали вище (якщо ти ще пам'ятаєш, що ми там писали), паровий інгалятор можна застосовувати не тільки для безпосередньо інгаляції, але й для розпарювання обличчя в косметологічних цілях. Але з прямим призначенням - лікування нежитю та запалень у горлі - справляється відмінно. Розпорошує розчин ліків зі швидкістю 40 - 70 мл/хв (це пара, а не аерозольна хмара, як у небулайзерів). Обсяг резервуара для медикаментів - 10 мл. Інгалятор відомої польської марки, вироблений в Китаї - бюджетний і безпечний.

Вартість: 1 339 грн. Хочу купити!

ЧИТАЙ ТАКОЖ: Інгаляції при кашлі у дітей