Все про гігієну та її значення

25 березня 2020 р. 16:10

Те, що ти маєш розповісти дитині про гігієну, редакції mama.ua повідомила педіатр Medical Club GRACE Галина Ільїна, лікар вищої категорії, що має 39 років лікарської практики.

Правила гігієни для дітей

Гігієна у перекладі з грецької означає «те, щоприносить здоров'я». Інакше кажучи, це комплекс заходів для зниження ризиків захворювань.

Чому ж виникла потреба в гігієні? Дуже давно люди зрозуміли, що багато захворювань викликаються дрібними організмами, які легко розповсюджуються серед людей через повітря, брудні руки, брудну воду, продукти харчування та контакт з тваринами. 

Педіатр - про гігієну
Лікар Галина Ільїна

Як виявилося, мікроорганізми - це найчисленніший вид живих істот на Землі. Вони були найпершою формою життя на планеті і, ймовірно, будуть останньою. Вони виробили найкращу стратегію виживання. Їх знаходять всюди: в космосі і на дні океанів. Деякі з них здатні виживати за температури, від якої наша кров закипіла б, а інші зберігають життєздатність за температури нижче від точки замерзання. Деякі види бактерій навіть здатні впоратися з радіацією, що у тисячі разів перевищує граничний для людини рівень. Ці мікроскопічні створіння можуть живитися практично чим завгодно - від цукру й крохмалю до сонячного світла та сірки. У них немає очей, вух, носів або зубів. Вони не дихають і не їдять, як це робимо ми. Їх неможливо побачити неозброєним оком. Але вони всюди, і їх не варто недооцінювати. 

Більшість з них є нашими невидимими безпечними сусідами і навіть помічниками. Наприклад, шкіра дитини вже на 3-й день життя покрита такою кількістю мікроорганізмів, що у 10 разів більше кількості власних клітин. Загальна вага бактерій дорослої людини сягає 2-х кг. Останнім часом мікробіом людини розцінюється як самостійний орган. 

Найчастіше ми живемо у співдружності з ними, а деякі настільки корисні для нас, що людина не вижила б без них. Але серед величезної кількості мікроорганізмів є дуже небезпечні хвороботворні особини, що викликають важкі, іноді смертельні захворювання. У минулі часи епідемії різних хвороб забирали життя тисяч людей, знищували населення цілих міст. Люди шукали способи захисту від інфекцій. Саме тому в процесі еволюції з'явилися правила і засоби гігієни. Треба визнати, що правила майже не змінилися з давніх часів, але дуже змінилися засоби, способи й можливості гігієни. 

Правила гігієни, як і в минулі часи, дуже прості:

  1. Миття рук перед їжею, після використання туалету, після прогулянки на вулиці та після контакту з тваринами. Просте миття рук з милом значно скорочує ризики захворіти кишковими інфекціями, від яких досі в світі помирає близько 2-х млн. осіб на рік.
    У стародавніх римлян милом служив пісок, у греків - рослина мильний корінь, у єгиптян - паста з бджолиного воску з водою. Промислове виробництво мила розпочато в 9-му столітті в Марселі. Для профілактики глистових інфекцій потрібно не тільки ретельно мити руки, а й коротко стригти нігті, не гризти їх.
  2. У поняття гігієна входить також прийом душу або ванни, гігієна порожнини рота, зміна натільної білизни.
    Перша керамічна ванна була знайдена археологами в Індії у 3-му тисячолітті до н. е. А перший вертикальний душ був винайдений в Стародавній Греції. Туалетний папір придумали китайці. У середньовічному Китаї винайшли також зубну щітку з кістки та свинячої щетини. До цього китайці для гігієни порожнини рота жували чайні листочки або полоскали рот чаєм, який має антисептичні властивості.
  3. Дотримання правил гігієни передбачає також ретельне миття фруктів, ягід і овочів, хорошу термічну обробку м'яса та риби, а також догляд за домашніми тваринами, які є переносниками багатьох видів паразитів.
  4. Існує також гігієна приміщень. Вологе прибирання, провітрювання, підтримання оптимальної температури й вологості приміщень - це теж запорука доброго здоров'я.

Існують певні параметри вологості та температури приміщень, за яких наші слизові оболонки очей, носа та дихальних шляхів не пересихають і функціонують оптимально. Температура повітря 200 для дорослих і 230 для немовлят за вологості 40 - 60% вважаються оптимальними. Особливо такі параметри навколишнього середовища необхідно дотримуватися за вірусних інфекцій, наприклад, при грипі. Для хворого важливо залишитися на кілька днів вдома, щоб не поширювати вірус і швидше одужати. Щоб не заражати людей, які контактують з такою людиною, їй потрібно користуватися маскою.

Медичні маски теж були винайдені у давнину з гігієнічною метою. Містами під час епідемій, особливо чуми, ходив лікар, який мав довгий костюм і маску з пташиним дзьобом. Отвори для очей закривалися склом. У довгий дзьоб набивали трави, які дезінфікували повітря, надавали йому приємного запаха, а довгий дзьоб допомагав дистанціюватися від хворого.

Маска лікаря під час чуми, Середні століття
Маска лікаря у Середньовіччі

Бактерії живуть на нашій планеті більше 3-х мільярдів років. Перші бактерії з'являються на тілі людини при її народженні, а їх основний набір, з яким людині доведеться прожити все життя, вона набуває вже до трьох років.

Близько 70% бактерій нашого кишечника ще невідомі науці. Але відомо, що тільки 1% одноклітинних мікроорганізмів в нашому тілі може провокувати різного роду захворювання. Деякі з них дуже небезпечні, можуть викликати смертельні захворювання.

В історії відомий такий факт: одного разу відомого мікробіолога Луї Пастера викликали на дуель. Як людина, яка отримала виклик, вчений мав право вибрати зброю. І вибрав. Він сказав секунданту, що принесе на поєдинок дві колби: одну з чистою водою, іншу з вірусами, що викликають смертельне захворювання - віспу. Противник вибере одну і вип'є з неї рідину, сам Луї зробить те ж з другою. Битися на «біологічній зброї» недруг Пастера не захотів, продовження цієї історії не було.

Було б величезною помилкою думати, що нашими гігієнічними заходами ми можемо повністю і назавжди позбутися усіх мікроорганізмів. Їх здатність виживати вище наших можливостей з боротьби з ними. Та й не потрібно це.

Дослідження 11000 дітей встановило, що «стерильність» приміщень збільшує ризик виникнення алергій та бронхіальної астми. Багато бактерій є основою харчового ланцюга, без якого ми не могли б вижити на Землі.

Іноді для дуже чистих приміщень використовується термін «тут стерильно». Не хочеться вас розчарувати, але через мікроскоп можна побачити, що «стерильності» ніде немає. Навіть на дні найглибшого місця в світі - тихоокеанського Маріанського жолоба - вчені виявили 13 різновидів бактерій, які досі були невідомі.

Чистота в домі
Прагнучи чистоти вдома, не потрібно доходити до абсурду - стерильність все одно недоступна, та й не потрібна

Британські вчені підрахували, що, якби люди регулярно мили руки і до того ж робили це правильно, щороку вдавалося б врятувати 1 мільйон людських життів. Ці цифри вражають.

Кілька цікавих і корисних фактів про гігієну рук

  1. Найбільш «популярні» серед мікроорганізмів місця людського тіла - це руки і волосиста частина голови. На руках найбільше мікробів під нігтями і в складках долонь. В середньому на руках людини знаходиться 840 000 різних мікроорганізмів. Через руки передається 80% інфекційних захворювань. Саме тому вважається, що поцілунок більш гігієнічний, ніж рукостискання.
  2. Полоскання рук під проточною водою - це не миття рук. Руки потрібно мити з милом. Це знижує ризик інфікування на 50%. Незважаючи на це, з милом миє руки тільки кожен третій житель планети.
  3. Рекомендована тривалість миття рук становить 20 сек. Але в цьому сенсі грішать навіть медичні працівники, які миють руки в середньому 9 сек.
  4. Жінки більш відповідально ставляться до гігієни рук. Вони частіше, довше і правильніше миють руки, більше використовують засобів гігієни. Наприклад, регулярно миють руки з милом 78% жінок і лише 50% чоловіків.
  5. Існує думка, що найбруднішими речами в світі є гроші. Але тільки 27% людей миють руки після дій з готівкою.
  6. З розвитком технологій кількість вогнищ бактерій збільшилася. Дуже забрудненими предметами є мобільні телефони, клавіатура комп'ютерів, телевізійні пульти. Наприклад, концентрація мікробів на поверхні мобільного телефону у 10, а на клавіатурі комп'ютера у 400 разів вища, ніж в туалеті.

Саме тому в сучасному світі до заклику «мийте руки після туалету» ми повинні додати «мийте руки після використання мобільного телефону і комп'ютера». 

Сучасний світ багатий новими засобами гігієни: антисептичне мило, серветки та спреї, знезаражувальні таблетки для води, засоби для боротьби з паразитами, сучасні медичні маски, респіратори, рукавички, окуляри, спеціальні лампи для знезараження повітря в приміщеннях, зволожувачі та кондиціонери і т. д .

Але найпростішим, дешевим і дієвим залишається миття рук з милом !!!

Редакція mama.ua висловлює подяку клініці  Medical Club GRACE і особисто лікарю Ільїній за підготовку цього матеріалу!