Кір у дитини

25 вересня 2019 р. 20:00

Кір у дітей, на жаль, і сьогодні є досить частою напастю, незважаючи на тотальну вакцинацію. Або ж навпаки, через «недостатньо тотальну», адже багато батьків сьогодні відмовляються прищеплювати своїх дітей. Тому ця хвороба не йде у минуле.

Кір у дитини: симптоми та лікування

Ти навіть не замислюєшся про кір. І коли у дитини різко піднімається температура, закладає ніс, і він починає кашляти - ти думаєш: «Ну, знову ГРЗ!». А опухлі (кон'юнктивні) очі із злиплими віями списуєш на ускладнення. І лише коли через кілька днів бачиш незрозумілий висип на обличчі та з жахом спостерігаєш, як за кілька годин він охоплює спину і груди, поширюючись на все тіло, терміново викликаєш лікаря (якщо досі ти сподівалася на свої сили).

Що таке кір

Кір - це гостре і дуже заразне вірусне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом та до якого найбільше схильні діти у віці 2 - 5 років (хоча дорослі теж хворіють). З причини високої токсичності вірусу кору і високого відсотку летальних випадків у маленьких дітей, в Україні, як і в багатьох країнах світу, проводиться тотальна вакцинація від кору.

Поза живим організмом вірус довго не живе, легко знищується будь-якими дезінфікуючими препаратами або кип'ятінням. Таким чином, можна говорити про те, що основне джерело поширення захворювання - хвора людина. Ось чому так важливо захистити дитину від контактів з хворим на кір та з тими, хто мав контакт із хворим, на 1 - 2 тижні - інкубаційний період у кору невеликий.

Симптоми та ознаки кору

Лікар-педіатр при первинному огляді дитини (якщо ти звернулася вчасно), оглядаючи слизову оболонку рота, на яснах помічає дрібні білуваті висипання, схожі на манну крупу - і діагностує кір у дитини.

Основні симптоми кору:

  • висока температура;
  • посилюється сухий кашель;
  • нежить;
  • слабкість, млявість, втрата апетиту;
  • біль в животі, пронос;

Все це - перші ознаки кору. Надалі до них приєднується характерний червоний висип. 

Висип під час кору

Висип на тілі та червоні плями - це симптоми кору, які з'являються на 3 - 5-й день хвороби. Потім висип перетворюється на плями, які можуть, зливаючись, утворювати суцільну червоність. У медичних довідниках та літературі їх називають «плями Бельського-Філатова-Коплика». Спочатку ти помічаєш їх на лобі і за вушками дитини, а потім вони швидко з'являються на обличчі, шиї, тілі, руках та ногах.

Кір у дітей, симптоми, фото
Як виглядає висип при кору у дітей

Коли висип досягає свого піку, десь на 2 - 3-й день, температура теж може значно підвищитися - до 400. Будь готова: висип протримається до 7 днів. Так, тебе будуть ще деякий час лякати плями, які залишаться на місці почервоніння. Колір у них коричневий, але це триватиме не більше двох тижнів. Висип при кору нічим змащувати не потрібно, адже в цьому немає необхідності.

Лікування кору у дітей

Спеціальних методів і препаратів лікування кору немає. По суті, вся терапія зводиться до симптоматичних заходів.

Як лікується кір у дитини:

  • При кору завжди призначається суворий постільний режим, доки дитина температурить. Звичайно ж, якщо температура висока (вище 38,50, а для малюків до 2 років - вище 380), слід дати дитині жарознижуюче. Найпопулярнішими такими препаратами для дітей є нурофен та панадол, якщо збивати жар доводиться регулярно - чергуй обидва ці препарати.
  • Обов'язкове рясне пиття: це може бути чай з лимоном, улюблений компот малюка, мінеральна вода.
  • При закисанні очей їх обов'язково потрібно промивати 3 - 4% розчином фурациліну, відваром ромашки, кип'яченою водою, свіжозавареною чайною заваркою. Під час промивання не забувай про те, як правильно це робити. Для кожного ока беремо окремий ватний спонж і промиваємо від зовнішнього куточка ока до внутрішнього. Ти сама побачиш, як часто це робити - у міру закисання.
  • Також під час кору з'являється світлобоязнь - це коли очі «ріже» яскраве світло. Якщо малюк скаржиться на біль в очах від світла або просто починає плакати щоразу, коли ти вмикаєш верхнє світло в кімнаті, потрібно зменшити ілюмінацію. Але не тримай дитину в повній темряві, не позбавляй його денного світла, не завішуй вікна щільними шторами. Якщо є можливість, розверни ліжко або перестав подушку так, щоб світло не спричиняло занепокоєння. А ввечірі не вмикай люстру, а запали нічник, поставлений подалі від ліжечка хворого малюка.
  • При кашлі лікар обов'язково призначить муколітики - препарати, з якими дитині буде легше відкашлювати мокротиння, що скопилася у дихальних шляхах.
  • Ну а з нежитем ти вмієш боротися. Промивай ніс перпаратом із морською водою (наприклад, аквамарис), а також за призначенням лікаря застосовуй судинозвужувальні краплі.
  • Дуже важлива гігієна в цей період. Купати дитину та обтирати теплою водою можна і потрібно, якщо температури вже немає.
  • Для якнайшвидшого одужання також важливе харчування. Не пропонуй дитині їжу, поки у нього підвищена температура, не годуй насильно, але щойно малюк готовий щось з'їсти, запропонуй йому легке блюдо: овочевий суп, легку кашу, овочі, фрукти, парові протерті м'ясні страви (суфле, фрикадельки, котлетки). Після кожного прийому їжі необхідно полоскати дитині рот. Можна простою кип'яченою водою, а можна і содовим розчином з розрахунку одна чайна ложка соди на склянку кип'яченої води. Якщо ж дитина занадто маленька для полоскання рота, і ця процедура не здійсненна - просто дай йому попити після їжі.

Кір у дітей, лікування і профілактика
Лікування кору у дитини повинен проводити компетентний лікар-педіатр

Зверни увагу! Антибіотики при лікуванні кору застосовуються тільки за призначенням лікаря, і лише у разі, якщо приєдналася бактеріальна інфекція, і є ризик виникнення ускладнень. Від самого кору антибіотики не лікують, оскільки кір має не бактеріальну, а вірусну природу.

Ускладнення при кору

Незважаючи на очікувану легкість в лікуванні, кір підступна і може призвести до ускладнень, особливо небезпечних для дітей до 1 року. Стоматит (поява білих плям на яснах), ларингіт (запалення слизової гортані), пневмонія (запалення легенів), трахеобронхіт (запалення трахеї, бронхів) - все це, на жаль, часті ускладнення під час кору. Є небезпека важких ускладнень, пов'язаних із захворюванням нервової системи - коревого енцефаліту, менінгіту, менінгоенцефаліту (запалення головного мозку та його оболонок). Тому все лікування відбувається під наглядом лікаря, рекомендацій якого слід суворо дотримуватися. При найменших ознаках погіршення стану дитини необхідно повторно звертатися до лікуючого педіатра.

Кір у дітей до року

У маляток до року кір починається з висипки. Початковий період протікає легко. Такі симптоми як нежить, кашель, кон'юнктивіт можуть бути слабкими або ж зовсім не вираженими, а ось діарея нерідко супроводжує кір у немовляти. Кір у дітей до року протікає важче і бактеріальна інфекція (отит, пневмонія) приєднується у більшості випадків. Тому при виявленні висипу незрозумілого походження на обличчі й тілі малюка мамі слід негайно звернутися до педіатра.

Відновлювальний період

Після хвороби тебе і твого малюка чекає реабілітаційний період. Діти, що перенесли кір, схильні до швидкої стомлюваності, дратівливості, їх організм ослаблений. Імунітет слабкий, через що є ризик появи будь-якої нової інфекції. Тому кілька місяців після хвороби постарайся поберегти свою дитину від інфекцій, адже імунітет знижений і до тих захворювань, проти яких навіть вже є щеплення. Проте імунітет до кору дитина придбала на все життя.

Профілактика кору у дітей

Нею була, є і залишається вакцинація. Щеплення від кору дітям робиться у віці одного року, а подальша ревакцинація - у 6 років. Така схема забезпечує дитині захист від кору на 15 років. При зустрічі з вірусом щеплена дитина або не захворіє зовсім, тому що вакцинація виробила у нього імунітет до цього вірусу, або ж захворіє у значно легшій формі та уникне ускладнень. Ось чому так важливо не відмовлятися від планової вакцинації і захищати дитину від небезпечного вірусу.