Вправи для профілактики сколіозу та кіфозу у дітей

17 червня 2020 р. 15:49

Тендітні спини наших дітей постійно в зоні ризику: портфелі, шкільні парти, сидіння за гаджетами. Для профілактики проблем з хребтом є низка простих вправ, які ми рекомендуємо робити щодня. І тобі, мама, теж.

Вправи від сколіозу

У школі нашого дитинства парти не регулювалися за висотою, та й ніхто не морочився підбором парти для кожного учня - сидиш, за якоюй дали. Ось тому в більшості наших ровесників після школи, крім знань і спогадів, на все життя залишився сколіоз. Щоб не передавати своїм дітям цей сумний спадок, варто вже з самого початку їх шкільного шляху потурбуватися щодо постави. Про правила вибору робочого місця для школяра ми всі знаємо, й купити відповідний стіл-стілець-лампу для батьків - справа неважка. Але чи достатньо цього, щоб уникнути проблем із хребтом? Адже не завжди дитина працюватиме за своїм ідеальним домашнім робочим місцем, є ще й школа, й гуртки, де столи можуть відрізнятися. І, врешті-решт, правильність столу та стільця - це тільки півсправи, адже важливо ж ще, аби дитина сиділа за ними правильно, не сутулячись та не кривлячись, що часто трапляється з малюками, які від натуги, виводячи букви в прописах, все одно викривляють свій хребет. Згодом неправильна поза стає звичкою, а там вже й до сколіотичної постави, що призводить до сколіозу, недалеко. Та ж не проконтролюєш весь час, як саме дитина сидить, виконуючи завдання - вдома ми намагаємося, щоб школяр виконував вправи самостійно (чому це важливо - читай тут ), а в школі у вчителя в класі 25 і більше дітей - за всіма не встежиш, щоб сиділи рівно.

Якщо вже ми не можемо на 100% гарантувати, що дитя не буде скособочено сидіти за партою, давай подумаємо, які інші способи профілактики проблем з хребтом нам доступні.

По-перше, з чим саме ми боремося.

Види неправильної постави у дітей (і дорослих)

Проблеми з хребтом у дітей

В ідеалі дитина за партою повинна сидіти з абсолютно прямою спиною, при цьому хребет і стегно, а також стегно і гомілка повинні утворювати прямі кути. Тобто школяр не має горбитись, нахиляючись вперед. Інакше у дитини формується кіфозная постава, що загрожує в майбутньому кіфозом (в народі - горб).

Крім можливого викривлення хребта за нахилу спини вперед, є ще й інша площина, за якою теж варто стежити - в сторони. Якщо малюк, коли пише, одне плече піднімає вище іншого, якщо лопатки знаходяться не на одному рівні або лікті на парті розташовані не на однаковій відстані від краю стільниці, можливо викривлення хребта в сторони - сколіозна постава, яка веде до сколіозу.

Отже, наше завдання - привчити дитину вдома виконувати прості вправи, які надають профілактику якщо не кіфозу та сколіозу (до яких, скоріш за все, справа ще не дійшла), то кіфозної та сколіотичної постави.

Вправи за кіфозної та / або сколіозної постави

Висіння на турніку

Дуже добре, якщо вдома є можливість розмістити в дитячій кімнаті шведську стінку або принаймні турнік. Просте висіння на турніку, за якого витягується хребет - найкраща профілактика всіх проблем з ним.

Вправи з палицею

Ще один корисний девайс - проста рівна палиця довжиною в 1,5 рази більша за ширину плечей дитини. Це може бути рукоятка від старої швабри. Діаметр палички повинен бути таким, щоб дитячі пальці легко її охоплювали. Вправ із застосуванням палиці - безліч. Перелічимо прості, а ви з дитиною можете вигадати до них на додаток свої.

Вправа з палицею 1

Дитина стоїть рівно, ноги на ширині плечей, руки зігнуті в ліктях. Між її ліктями і спиною встроми палицю так, щоб вона була паралельна підлозі. Важливо зі спини оцінити позу дитини - плечі та лопатки повинні бути розташовані на одному рівні, вільні кінці палиці, що стирчать з обох сторін, повинні бути однакової довжини. Тримай в такому положенні дитину допоки їй стане терпіння (хоча б 1 хвилину). Це відмінний спосіб «рівняти спинку», і бажано згадувати про нього щоранку.

Гімнастика з палицею

Вправа з палицею 2

Дитина стоїть рівно і тримає палицю на витягнутих руках перед собою. Відстань між її долонями, які охоплюють палицю, має бути вдвічі ою за ширину плечей. Не кваплячись дитина піднімає палицю над головою та заводить її за спину. У такому положенні затримується на кілька секунд і знову переносить палицю над головою - до початкового положення.

ЛФК від сколіозу

Вправа з палицею 3

Син або дочка сідає на підлогу по-турецьки, мама-тренер розташовується у нього (неї) за спиною. Приклади вертикально поставлену палицю уздовж лінії хребта дитя й домагайся максимальної паралельності. У такому положенні попроси дитину завмерти настільки, наскільки вистачить терпіння. Важливо це положення спини запам'ятати й протягом дня його намагатися повторювати якомога частіше.

Вправа з палицею 4

Прості нахили, якщо їх робити з палицею, при цьому максимально витягаючи руки вперед, принесуть багато користі. Палицю для цього потрібно обхопити долонями на ширині плечей і тримати перед собою на витягнутих руках. Нахилившись так, щоб ноги і корпус давали прямий кут, дитина повинна витягнути максимально перед собою руки з паличкою і нібито рухатися вперед. Головна мета - гарненько потягнути спину.

нахили ЛФК

Вправа «кішка»

Колись у КВК цю пантоміму показували під назвою «кішка злякалася». Треба встати на карачки й по черзі - спочатку згинати спину, а потім, навпаки випрямляти, прогинаючись в попереку.

поза Кішки

Вправа «кішечка»

Тезка попередньої вправи імітує не настороженість котячих, а, навпаки, їх ніжність. З того ж вихідного положення, що й у попередній вправі, потрібно нахилитися вперед, уклавши груди на підлогу перед колінами, а прямі руки сильно - що є сили - потягнувши вперед. Зафіксуватися в такому положенні на декілька секунд і повернутися у вихідне.

"Кішечка" поза

Вправа «кобра»

Ця вправа прийшло до нас з йоги, але зробити її може кожен, жодної особливої ​​підготовки не потрібно. Дитина лягає на живіт, а руки, зігнуті в ліктях, упирає долонями в підлогу на рівні грудей. Поступово випрямляючи руки, потрібно відірвати грудну клітку від підлоги, прогнувшись в спині і, коли руки будуть повністю випрямлені, затриматися на кілька секунд у такому положенні, потім повільно опуститися на підлогу. Вся сила цієї вправи - в плавності, поступово прогинаючи спину, людина відчуває, як розтягується кожен хребець, з нього йде напруга.

поза кобри

Вправа «човник»

Якщо всі перераховані вище вправи ви з дитиною вже зробили, то ця теж йому буде легкою. А лишень треба лягти на живіт і одночасно підняти витягнуті руки та ноги. І гарненько потягнутися.

Поза "човник"

Зарядка з перерахованих вище вправ триватиме з ранку не більше 15 хвилин, але зарядить бадьорістю на весь день і захистить від можливих проблем з хребтом. А якщо робити її разом з дитиною, це може стати вашим милим спільним ранковим ритуалом, який принесе користь обом.

Багато з цих вправ взяті з медичного комплексу лікувальної фізкультури при сколіозі. Ось як виглядає заняття ЛФК в поліклініці: