Чому лікувати зуби дітям без наркозу може бути небезпечно

12 березня 2020 р. 13:05

Небезпека наркозу під час лікування зубів у дітей - черговий міф, який не має ніяких наукових обґрунтувань. А за деяких серцевих захворюваннях він навіть необхідний.

Дитяча стоматологія

Всю правду про лікування зубів під наркозом розповів Ярослав Заблоцький, професор, лікар-стоматолог, доктор медичних наук, засновник міжнародної стоматологічної мережі «Клініка Заблоцького».

Детский стоматолог

Навіщо потрібен наркоз

Дитина зовсім не їсть або дуже погано, у неї температура, але педіатр або сімейний лікар не знаходить для цього ніяких передумов, тоді матусі біжать до стоматолога. І саме в таких випадках найчастіше потрібно лікувати дитині зуби під наркозом. Адже там швидше за все вже критична кількість хворих зубів, а, можливо, і запалення. За рік у нас відбувається понад500 випадків лікування саме під наркозом.

Отже, наркоз має сенс робити, коли лікувати потрібно велику кількість зубів. Таким чином, ви уникаєте щоденного походу до стоматолога, що вже досить неприємно і стресово.

Для дитини лікування під наркозом триває 2 секунди. І найголовніше, вони цього не пам'ятають. Значить, не формується такого жаху перед стоматологами, як у дітей, народжених в Радянському союзі.

Отже, наркоз має сенс робити, коли лікувати потрібно велику кількість зубів. Але зовсім не обов'язково, що для лікування одного-двох зубів не потрібен наркоз. Уявіть собі 2-х річну дитину, яка кричить, яка не хоче відкривати рот, яку неможливо відволікти ні піснями, ні мультфільмами. Для її організму такий істеричний стан - це все одно що насильницьке примушування лікувати зуби. Тому лікування під наркозом в таких випадках просто необхідно.

Як наркоз впливає на організм, і в чому його небезпека

Починаючи з року дитині вже можна робити наркоз.

Немає жодних наукових досліджень, які підтверджують негативний вплив наркозу на дитячий організм. Але сказати, що він не шкідливий теж не можна. Адже це ліки. І як від прийому будь-якого препарату, перш за все йде посилене навантаження на печінку і нирки. Тому що вони починають працювати ще інтенсивніше, щоб якомога швидше вивести з організму препарат.

До речі, одна з хибних думок,  що наркоз небезпечний для серця. Так от, ішемічна хвороба серця, гіпертонія, аритмія - це все навпаки показання для наркозу.

Коли не робитимуть наркоз

Перед тим, як прийняти рішення про лікування зубів під наркозом, обов'язково здається аналіз крові. І вже анестезіолог дивиться, чи немає протипоказань до цього.

Перше, що може бути - якісь запальні процеси в організмі. За аналізом крові це видно. Тоді визначається причина запалення. Вона усувається, і тільки після цього можна приходити на лікування зубів під наркозом.

Якщо у дитини отруєння або зневоднення, це теж протипоказання для наркозу.

Ні в якому разі не використовується наркоз, якщо дитина недавно поїла. На лікування під наркозом потрібно приходити натщесерце, як мінімум через 4 години після прийому їжі і пиття.

Психічні розлади також можуть бути протипоказаннями для наркозу. Але тут потрібно вивчати історію хвороби. А далі рішення приймають спільно педіатр, анестезіолог і стоматолог. Оскільки в кожному окремому випадку все може бути дуже індивідуально.

Що таке наркоз для дітей

Дітям, на відміну від дорослих, лікують зуби під справжнім наркозом. Їх інтубують, тобто підключають до апарату штучного дихання. І цього ні в якому разі не варто боятися, а якраз навпаки. Це все додатковий рівень безпеки на випадок, якщо почнуться під час лікування проблеми з диханням або роботою серця.

В середньому, лікування зубів під наркозом у дітей має тривати три години.

Коли дитина відходить, потрібно перевірити її самопочуття. Ніяких додаткових маніпуляцій після виходу з наркозу не потрібно. Якщо це знову ж таки не якісь особливі складні випадки.

Так що наркоз - альтернатива без насильства лікувати зуби дитині. І страшної загрози здоров'ю від нього точно немає. Набагато небезпечніше може бути той стрес, який отримає дитина, коли прийде до стоматолога і буде плакати, кричати і запам'ятає цей похід назавжди. А потім просто не прийде. І до 25 років залишиться без "живих" зубів через психологічний страх.

Але найголовніше - будь-яких зубних проблем у дітей можна легко уникнути, якщо прийти на прийом до стоматолога, коли малечі буде 6 місяців. У цьому віці зуби починають прорізатися. І лікар докладно розповість, як за ними доглядати.

А доглядати необхідно починати з 6 місяців: після годування грудьми протирати спеціальними серветками. Замість соків і йогуртів давати чисту воду. Якщо починати стежити за гігієною вже в такому маленькому віці, то і лікування може не знадобитися.