Чи можна гуляти з дітьми в умовах карантину

7 квітня 2020 р. 00:47

З 6 квітня по всій країні ввели посилені карантинні заходи. Поки інші сперечаються про доцільність всього цього, mama.ua міркує, чи можна виходити на прогулянку з дітьми, при цьому не порушуючи карантин (не сплачуючи штрафу і не наражаючись на небезпеку).

Прогулянки з дітьми на карантині

Взагалі прогулянки в умовах нинішнього жорсткого карантину заборонені. Адже сказано як в самій постанові Кабміну про посилення карантину, так і в численних роз'ясненнях влади та зверненнях вищих чиновників до населення: без крайньої потреби з дому не виходьте. Бо всі ці заходи вживаються з однією метою: обмежити соціальні контакти, тим самим загальмувати темпи поширення вірусу.

Але ж для дитини, особливо маленької, прогулянка на свіжому повітрі - найперша потреба, без якої годі говорити про її здоров'я й міцний імунітет (який усім нам наразі життєво необхідний). І якщо, як постановила влада, до 24 квітня протримати дітей в квартирах, не випускаючи на вулицю, можна дійти до того, що вони почнуть чахнути та хворіти - без свіжого повітря та через нестачу руху. Частково неможливість погасати на вулиці можна компенсувати фізичною активністю в хаті (а ми вже розглядали, в які активні ігри можна грати вдома ). Але брак свіжого повітря та простої зміни обстановки дитині не перекриє ніщо. 

Отже, щоб наші діти не хворіли, як фізично, так і душевно, давайте пильніше розглянемо нові правила на предмет компромісу. Чи точно в них заборонено виводити дітей на вулицю? А якщо дуже хочеться, може, в документі є юридичні лазівки? В даному випадку нас цікавить саме формальний момент - чи можна гуляти, незважаючи на постанову Кабміну? Про те, щоб подбати про здоров'я дитини та оточуючих й не поширювати інфекцію, навіть говорити не будемо - усі ми люди свідомі, тому не скиглимо про закритий доступ на майданчики і зобов'язуємося на прогулянці уникати людних місць та взагалі не підходити ні до кого ближче, ніж на кілька метрів. Нас цікавить - чи можемо ми гуляти по безлюдній вулиці (кожна мама зможе знайти таку недалеко від власного будинку) зі своїми дітьми.

До речі, у хейтерів карантину особливо «підгорає» ось через яку ідею: вигулювати тварин можна, навіть у парках і скверах, куди зараз вхід заборонений. То як це - з собаками можна, а з дітьми - ні? Ми навели цей парадокс просто для прикладу, ми розуміємо весь сенс тимчасових обмежень, які накладає карантин на людей. Але все ж таки, якщо все робити безпечно - може, з дітьми іноді на вулицю вийти можна?

У постанові Кабміну немає заборони на вихід дітей на вулицю в супроводі дорослого 

На самому початку цієї статті наведено посилання на текст відповідної постанови Кабміну. Після його оприлюднення влада по всіх каналах комунікації давала роз'яснення:

Жорсткості умов карантину

Так от, сказано: не можна ходити більше, ніж по двоє (за винятком супроводу дітей); не можна ходити до парків, скверів і дитячі майданчиків; не можна в громадських місцях (у т. ч. й на прибудинковій території) ходити без маски (до речі, про обов'язкові маски, надіті на дітей - ні слова); не можна дітям до 14 років виходити самим без супроводу дорослих. Але саме про те, щоб взагалі дітям носа на вулицю не вистромляти - немає чіткої й однозначної заборони! А раз не заборонено - сама розумієш ... Тобто, якщо не в парку або на дитячому майданчику, а то й у великій галасливій компанії, якщо не підбігати знайомитися з іншими дітьми і взагалі дотримуватися дистанції в кілька метрів - то, принципі, іноді вийти та пройтися вулицею з дитиною - можна! 

постанова Кабміну не забороняє перебувати з дітьми на вулиці

Давайте тільки не зловживати зробленим щойно відкриттям :) Тому що якщо всі мами з дітьми одразу вийдуть на «безлюдну» вулицю, дотримуватися там дистанції між нами стане дуже непросто. До речі, ще один лайфхак: для прогулянок вибирайте непопулярний час - з раннього ранку, коли основна маса розніженого карантином народу ще в ліжку.

І, зрозуміло, не варто брати з собою дитину, вирушаючи до супермаркету чи аптеки. Хоч і немає заборони на перебування дітей у цих місцях, вони, на відміну від вулиці, можуть нести ризики - тому що, по-перше, це закриті приміщення, і передача там вірусів один від одного набагато реальніша, ніж на свіжому повітрі. А по-друге, дитині буде набагато складніше, ніж дорослому, дотримуватися там запобіжних заходів: нічого зайвий раз не помацати й не потерти після цього обличчя чи очі, не знімати набридлої маски та ін. Згадаймо лише, як за «мирних» часів наші янголятка солодко облизували власні долоньки, якими плескали по вітринах, візках та підлозі. І якщо тоді ми, несила цьому протистояти, філософськи міркували про «загартування імунітету від контакту з різними мікробами», то зараз не час для таких цікавих дослідів.

Отже, домовилися: з дитиною гуляємо тільки на вулиці, і тільки там, де мінімальні шанси ще когось зустріти - так, щоб з рідкісними перехожими можна було розминутися на дистанції у більш ніж 2 метри.

Дитина може перебувати на вулиці тільки з батьком чи мамою?

Дитина може бути на вулиці в супроводі дорослих
Дитина в супроводі дорослих може перебувати на вулиці під час карантину

Щоб відповісти на це питання, знову ж таки, відкриваємо текст постанови. Там перераховано ясно: супроводжувати дитину може будь-який з його батьків (в тому числі й обидва, адже норма не ходити більше, ніж вдвох, не поширюється на сім'ї з дітьми), опікун або будь-який повнолітній родич, що з нею проживає. У зв'язку з цим одне лише застереження: бабусі та дідусі старші від 60 років з дитиною гуляти не повинні. Тому що їм зараз особливо рекомендований режим самоізоляції, адже вони знаходяться в групі ризику. Влада прямим текстом каже: літнім людям потрібно побути наразі вдома, а забезпечення їх усім необхідним слід взяти на себе дітям, молодим сусідам, друзям, знайомим, волонтерам або соцпрацівникам.

Отже, з мамою або татом - можна гуляти, з тіткою чи дядьком - тільки, за умови, що ви живете разом, з бабусею чи дідусем - тільки з молодими (до 60 років) і здоровими.

Чи можна брати на прогулянку самокат або велосипед?

Влада неодноразово говорили про те, що не рекомендує (ба навіть забороняє) займатися спортом на вулиці. А самокат, велосипед, скейт, ролики та інше - це спортивний інвентар. І хоч сьогодні на вулицях мало хто дотримується цього розпорядження, давай будемо відповідальними самі та подамо дітям приклад свідомості: не варто під час карантину брати з собою на прогулянку всі ці девайси. А ще не варто брати з собою м'ячі, повітряних зміїв, крейду, машинки тощо - усе ті іграшки, які спочатку лежать на землі, а потім потрапляють до рук малюкові - і так багато разів. Це ризиковане порушення гігієни під час прогулянки в умовах епідемії. А от що не забороняється - мильні бульбашки, за умови, що дитина не випускає пляшечку з рук, не кладе на землю або лавку. Якщо ж малюк навіть на час прогулянки не зміг розлучитися з улюбленою іграшкою, й усю дорогу ніс її в руках - прийшовши додому не забудь одразу помити її гарячою водою з милом (ось чому плюшевих звірят з собою на прогулянку теж брати не варто). І, ясна річ, одразу прийшовши з прогулянки, слід проконтролювати, щоб дитина ретельно помила руки.