Навіщо потрібні постбіотики вашій дитині?

18 травня 2020 р. 15:00

Правильне харчування в перші роки життя вашого малюка має, без перебільшення, величезний вплив на розвиток всіх систем його організму в подальшому. Вчені стверджують, що особливу роль в раціоні відіграє сукупність з'єднань різних «биотиков» - пробіотиків, пребіотиків і постбіотіков.

І якщо про пробіотики та пребіотики відомо досить багато, то активне вивчення постбіотіков почалося відносно нещодавно. 

Що таке постбіотікі?

Постбіотікі - це корисні біоактивні речовини, які виробляються «хорошими» бактеріями, необхідними для злагодженої роботи кишечника. Постбіотікі включають в себе вітаміни, органічні кислоти, ліпіди, а також комплекси протеїнів і амінокислот. Вони мають позитивну імуномодулюючу, протизапальну та антимікробну дію на організм.

Де містяться постбіотікі? 

Постбіотікі містяться в кисломолочних продуктах, особливо у сирах і йогуртах, у квашеній капусті, а також у соліннях, вині ... та грудному молоці!

Материнське молоко містить унікальний комплекс різноманітних поживних і біоактивних речовин, що включають в себе всі необхідні дитині «біотики», які закладають основу для міцного здоров'я малюка на все життя. Тому в перший час, безумовно, грудне молоко - це найкраще для дитини.

Але що робити, якщо грудне вигодовування неможливо або протипоказане? В такому випадку альтернативою виступають адаптовані молочні суміші. На щастя, сьогодні технології дозволяють максимально наблизити композицію таких сумішей до грудного молока, а найбільш прогресивні виробники навчилися створювати суміші, які містять і постбіотікі.

Технологічно це досягається шляхом ферментації компонентів суміші корисними бактеріями, які, у свою чергу, створюють там потрібні маленькому організму постбіотики.

Яка користь від постбіотиків? 

Імунітет. Один з найважливіших ефектів постбіотіков для здоров'я малюка - зміцнення його імунітету. Завдяки пребіотикам продуктам діяльності корисних бактерій (постбіотікам) створюється так званий «кишковий бар'єр», який сприяє розвиткові міцної імунної системи малюка. Це означає, що інфекції та мікроорганізми, які можуть спровокувати інфекцію, в більшій мірі затримуються у шлунково-кишковому тракті та не пропускаються далі в організм.

Травлення. Експериментальні дослідження також показують, що в поєднанні з пребіотиками постбіотікі в дитячих сумішах сприяють розвитку збалансованої сприятливої мікрофлори кишечника і знижують таким чином ймовірність розвитку кольок у малюка. Відповідно, малюки менше плачуть, а у мам є можливість трохи відпочити у тиші.

Також наявність у суміші постбіотиків у поєднанні з пребіотиками позиивно позначається на якості стулу та ​​сприяє профілактиці гострих діарей.

Незважаючи на те, що дослідження постбіотіков як важливого компонента харчування малюків почалися зовсім недавно, і наразі розкриті далеко не всі корисні властивості цих речовин, у них виразно спостерігається великий вплив на здоров'я та розвиток малюків.

Детальніше про дослідження постбіотіков