5 моментів, які варто врахувати перед поверненням дитини до садка

15 травня 2020 р. 17:11

Останніми днями все частіше чуємо припущення про те, що дитячі садки в Україні можуть запрацювати вже з 3-го етапу ослаблення карантину - після 22 травня. Якщо справді довгоочікуване повернення дитини до колективу вже скоро настане, час почати до нього готуватися.

Коли запрацюють дитячі садки в Україні

В. о. міністра освіти Любомира Мандзій розповіла, що Кабмін готує т. з. "коронавірусний" протокол для дитячих садків і обговорює можливість їх відкриття вже після 20 травня.

Уявляємо собі, як твій малюк скучив за своїми друзями та улюбленими вихователями, а ти, правду кажучи - за тими годинами, які можна не відволікаючись щохвилини, присвятити роботі, іншим справам або догляду за собою.

І коли вже на часі вихід з глибокої домашньої самоізоляції для наших малюків, пора їх до цього готувати. Про подробиці протиепідеміологічних заходів і нових стандартів роботи дитсадків дізнаємося незабаром з обіцяного Міносвіти протоколу (коли він буде опублікований), а наразі почнемо з того, що можна робити вдома для майбутньої безпеки та комфорту малюка.

mama.ua пропонує тобі подумати ось про що:

1. Правила особистої гігієни

Як правильно чхати

Багато разів повторюй дитині протягом решти днів ці прості правила: 

  • чхати і кашляти - в лікоть;
  • частіше мити руки з милом: обов'язково після прогулянки, відвідування туалету та перед їжею;
  • навчи малюка мити руки правильно: розтираючи піну між пальчиками, по тильній стороні долоні та під нігтями не менше того часу, поки він заспіває приспів улюбленої пісеньки (порахуй, щоб він був довжиною 20 секунд, не менше);
  • намагатися по мінімуму торкатися руками обличчя (малоймовірно, що дитя дослухається), не куштувати на смак іграшки та поверхні у дитячому садочку. Придумай якусь казку про те, що вони можуть бути зачакловані (але не перестарайся, щоб не викликати у малюка паніку).

Наділи дитину пляшкою з гелем-антисептиком. Нехай він буде яскравого кольору, щоб малюкові подобалося ним користуватися, й він не забував робити це регулярно. Увага! Дітям, особливо, молодшого віку, не варто купувати антисептики у спреї, аби малюк, бува, не бризнув їм собі в око.

2. Повернення до режиму

Коли дитина ходила до садочка, її будні сильно відрізнялися від вихідних. У робочі дні ви вставали рано вранці й одразу ж починали збиратися на "роботу" малюка: вмиватися, одягатися, а ось сніданок - відкладався. Тепер же навряд чи багато хто з сімей зберегли колишній режим, з його раннім пробудженням та відкладеним сніданком, а в ідеалі - ще й з зарядкою. Час повертатися до нього. Зауваж, о котрій годині твій малюк на карантині прокидається вранці сам, якщо його не будити. І поступово починай відсувати час ранкового підйому до ваших старих докарантинних показників. Завтра розбуди його на півгодини раніше, ніж сьогодні, а за кілька днів - ще на півгодини раніше - так, поки він знову не звикне вставати у належний час, щоб встигати на початок робочого дня садка.

Так само час повертати до розпорядку дня малечі денний сон у встановлений садком період, якщо він збився у дитини за час карантину (що дуже ймовірно).

3. Їжа вдома - як у садочку

А ще час згадати звичне меню в дитячому садку твоєї дитини і те, що їй там подобалося особливо. Готуй ці страви частіше замість всіх своїх кулінарних експериментів, до яких, ми впевнені, ти невтомно вдавалась на час карантину. Як мінімум, постарайся повернути на стіл малюка молочну кашу, без якої у садку в нього не обійдеться ані дня. Адже ти ж не хочеш знову переживати період гастро-адаптації, з якого починалася "кар'єра" твоєї дитини у садочку, коли перші тижні вона буквально нічого не їла з тамтешньої кухні.

Каша як в садку і краще
Каша у садочку, звісно, виглядає інакше, але хоч мамина нехай буде такою

І про графік прийому їжі як у садочку теж час згадати - поступово знову привчай дитину їсти сніданок, обід і вечерю в ті години, коли вони подаються в його групі в садочку.

ЧИТАЙ, ЯКЩО забула: Як без сліз перейти на "садочковий" режим харчування

4. Програвайте з дитиною соціальні ролі

За 2 місяці, протягом яких малюк спілкувався тільки з домашніми та з гаджетами, він міг трохи й відучитись від колективу. Ні, ми не не стверджуємо, що дитя здичавіло, але деякі складнощі в спілкуванні з іншими малятами можуть виникнути. Щоб цього не було, протягом решти карантину частіше грайте "у садочок", де дитина весь час грає себе, а мама перевтілюється то на виховательку, то на подружку, а то й на недруга по групі. Програвайте типові ситуації, нагадуй дитині правила ввічливості, ще раз розкажи, як важливо ділитися, поступатися та домовлятися з іншими дітьми.

ЧИТАЙ ТАКОЖ: "Конфлікти в дитячому садку"

5. Не веди до садка нездорову дитину

І останнє. Відповідальні мами дотримувалися цього пункту й раніше, але зараз це особливо важливо. Якщо малюк з ранку має хоч найменші ознаки нездужання (навіть легку нежить, кашель, скарги на біль в животі, вусі, очах тощо). У жодному разі не веди його до садочка. На тлі боротьби з пандемією особливо важливо ізолювати не зовсім здорових дітей - нехай тобі здається, що нездужання дитини мінімальне, або це "залишкові явища". У дитячому колективі будь-яка інфекція поширюється зі швидкістю вихору. І навіть, якщо друзям твоєї дитини її нежить сильно не загрожує, принесений ними додому збудник може вражати старших членів сім'ї. А відрізнити у дитини просту простуду від COVID-19 на перший погляд не може ніхто. Ти можеш думати, що легкий кашель твого сина чи доньки - дрібниця, але якщо це виявиться саме коронавірусна хвороба, для бабусь і дідусів однокашників твоєї дитини це може мати фатальні наслідки. Подумай про них і не додавай свого до збільшення сумної статистики.