Так коли все ж таки закінчиться навчальний рік і відбудуться ЗНО

27 квітня 2020 р. 23:17

В. о. Міністра освіти і науки Любомира Мандзій оприлюднила остаточне рішення МОН про завершення 2019-2020 навчального року. Для школярів він триватиме до кінця травня, причому, дистанційно.

Коли закінчиться навчальний рік через карантин

Раніше Міносвіти робило різні заяви і пропонувало різні варіанти закінчення навчального року - на вибір, залежно від того, як буде розвиватися епідеміологічна ситуація в країні. Серед інших, був описаний варіант повернення учнів за парти на початку червня і продовження навчального року до 1 липня. Останнє не на жарт налякало українських школярів та їхніх батьків, які представили, що першого місяця літа діти взагалі будуть позбавлені (хоча, сидіння вдома на карантині - сумнівний вид літнього відпочинку). Також була незрозуміла доля ЗНО, як і всієї вступної кампанії-2020. Хоча міністерство весь час підкреслювало: і те, і те неодмінно має відбутися.

І от, в. о. Міністра освіти Любомира Мандзій зробила чергову заяву (цього разу, здається, остаточну), позначивши останні рекомендації МОН для навчальних закладів.

В. о.  Міністра освіти і науки України
В. о. голови МОН Любомира Мандзій

Отже, в школах навчальний рік повинен закінчитися в кінці травня. При цьому, за парти діти не повертаються, а продовжують навчатися дистанційно. Табелі та підсумки будуть надіслані дітям електронною поштою або в електронних щоденниках (у кого вони є). До речі, за новими нормами для середніх шкіл оцінки в табелях взагалі неприпустимо оприлюднювати - це відтепер вважається конфіденційною інформацією, і дані щодо кожної дитини повідомляються лише її батькам - а не усьому класу.

Таким чином, побачитися наживо з улюбленими однокласниками та вчителями наші школярі зможуть лише 1 вересня 2020 року - на початку наступного навчального року. Тоді ж можна буде й роздати тверді оригінали табелів. А ще на початку року в усіх класах планується контрольний зріз знань - щоб вчителі представляли, наскільки був засвоєний матеріал, вивчений дистанційно, і які прогалини потрібно буде підтягнути.

Те саме - завершити навчальний рік у звичайні терміни - рекомендує МОН й ВИШам - при цьому всі іспити й заліки студенти здадуть заочно, а оцінки наразі будуть проставлені тільки у відомості, а до заліковок потраплять у вересні.

Незмінним залишається рішення скасувати ДПА у 4-х і 9-х класах. Таким чином, якщо дитина взагалі до наступного навчального року не збирається переходити до іншого навчального закладу - жодних тестів та іспитів здавати не доведеться.

Ще одна наполеглива рекомендація МОН - не проводити цього року свята Останнього дзвоника та випускних балів - ані в дитячих садках, ані в початковій школі, ані у випускних класах. Тому що ці заходи ажніяк не підпадають під концепцію карантину з його забороною масових зібрань. А очікувати повного скасування всіх карантинних обмежень до кінця червня, на жаль, не слід.

Випускні вечори скасовуються
Найближча шкільна лінійка відбудеться не раніше 1 вересня 2020 року

Коли і як буде проведено ЗНО

А ось це - найгостріше та наразі найзагадковіше питання. У МОН, як і раніше, наполягають, що ЗНО цього року має бути проведено обов'язково - і обов'язково згідно з усією процедурою, очно. Щоправда, передбачається дотримання додаткових карантинних заходів:

  • обов'язкові маски на обличчях усіх присутніх;
  • юнаків та дівчат, що проходять тестування, забезпечать антисептиками;
  • дистанція між учасниками тестування - не менш ніж 1,5 метри, в тому числі й у зоні входу до будівлі;
  • в одній кімнаті на момент проведення тестування може перебувати не більше 15 абітурієнтів та 2 інструкторів.

ЧИТАЙ ТАКОЖ: Як підготуватися до ЗНО: поради експерта

Щодо дат проведення, то наразі розглядається два варіанти - залежно від того, коли Україна вийде з карантину:

  • якщо карантин триватиме до початку червня - то ЗНО відбудеться 25 червня - 17 липня;
  • якщо карантин до початку серпня - то ЗНО 17 серпня - 4 вересня.

Відповідно, після цих дат почнеться й вступна кампанія.

До речі, Центр незалежного оцінювання обіцяє, що в тести ЗНО питання на теми, що вивчалися в кінці цього навчального року дистанційно, будуть включені по-мінімуму. Тих же юнаків і дівчат, які через хворобу або вимушену самоізоляцію не зможуть відвідати ЗНО під час основної сесії, чекає додаткова - як і щороку. А якщо вони прохворіють і її - то будуть звільнені - така процедура завжди існувала для особливих категорій абітурієнтів.