Дисграфія: як допомогти дитині

23 червня 2020 р. 17:56

Нерідко малята, освоюючи писання, плутають давно вивчені букви або геть пропускають їх в словах. Це не примха, а - дисграфія, тобто розлад писемного мовлення. І позбутися її допоможуть прості та забавні вправи.

Дисграфія у дитини

Зазвичай те, що дитя має якісь труднощі, батьки починають помічати після того, як етап прописів минеться. Тобто, дитина, ніби то, добре вивчила письмові букви, не замислюється над виписуванням їх елементів. І от чомусь починає пропускати на письмі якісь букви, переставляти їх місцями або взагалі випускати цілі склади. Головною помилкою батьків на даному етапі може бути підвищена суворість: малюка починають сварити та карати за те, що він «лінується». Так батьки не тільки не перевиховають «ледаря», а й посилять проблеми, вірніше, створять їх дитині. Насправді, дисграфія - тобто, порушення писемного мовлення - річ досить дріб'язкова й легко коригується. Зрозуміло, якщо почати це робити правильно і не вганяти дитину в стрес.

Ознаки дисграфії

Говорити про дисграфію має сенс, якщо для дитини характерні такі речі:

  1. Малюк важко пише диктанти, допускає купи помилок (причому, не орфографічних через незнання правил, а просто раптом  використовує не ті букви в словах. Наприклад, слово «парта» візьме та й напише «паита»).
  2. Якщо дитина не вимовляє будь-який звук, то й писати вона може так, як вимовляє: наприклад, «либа» замість «риба».
  3. Дитина часто випускає одну або кілька букв у словах. Просто не пише їх, не роблячи додаткових пробілів.
  4. Школяр плутає букви фонетично, тобто пише те, що чує, але чує не зовсім те. Наприклад, замість «гиря» пише «киря».

Причому, мова йде про систематичні помилки та особливості писання, а не про епізодичні. Коли одного разу ви пізно ввечері збагнули, що забули зробити «домашку», й снулий першокласник почав пропускати букви - це не привід ставити йому діагнози та бігти до дефектолога.

Часто прояви дисграфії бувають у лівшів, яких перевчили на правшів. Взагалі, дослідники вважають, що дисграфія пов'язана з тимчасовим нерівномірним розвитком півкуль мозку. Ось чому такі штуки часто помічають у дітей, які занадто рано пішли до школи або яких занадто рано починають вчити писати вдома. Якщо дитина ще не готова (а темпи дозрівання в усіх індивідуальні) до навчання грамоті, у неї можуть виникати подібні труднощі, але лікувати в даному випадку потрібно не її, а батьків. А малюкові дайте спокій, вас розсудить час - якщо повернутися до занять через рік, можливо, від труднощів не залишиться й сліду.

Корисні ігри за дисграфії

Якщо у малюка проблеми неглибокі, йому можна допомогти вдома, причому, в ігровій формі. Все одно, ми настійно радимо відвідати дефектолога та отримати консультацію. А тим часом вдома (в спокійній обстановці, не лаючи, а забавляючи малюка) пограти ось в які ігри:

  • Ізографи - картинки з літер, коли частина слова записана всередині однієї букви з його складу. Ви можете їх складати разом з дитиною. Це допоможе в цілому розвинути сприйняття літерного складу слова, та й просто натренує кмітливість.
    Як допомогти дитині з дисграфією
  • Ребуси. Їх знайдете безліч в дитячих журналах. Мамі дитини з дисграфією рекомендується скуповувати їх пачками - це відмінна профілактика проблем з мовою (як усною, так і письмовою), а також з логікою, та й просто чудовий засіб від нудьги.
    Як лікувати дисграфию у дітей
  • Запропонуй дитині спробувати написати щось іншою рукою: лівою, якщо ввона правша і правою - якщо лівша. Отримані кумедні каракулі разом обговоріть і заведіть собі таку забаву як традицію. Письмо незвично рукою дозволяє розвинути обидві півкулі мозку та поліпшити зв'язки між ними.
  • Ускладнюємо попередню гру: спробуйте писати двома руками одночасно. Крім того, що вам з дитиною гарантовано веселощі в процесі, така гра також розвиває міжпівкульні зв'язки в мозку.
  • Пишіть слова навпаки. Це потрібно для кращого засвоєння літерного складу слів. Мамі буде цікаво позмагатися з сином або донькою.
  • Анаграми. Це букви одного слова, поставлені врозкид. Такі завдання часто зустрічаються в тестах на IQ. Наприклад, в послідовності ИКБСРАО потрібно побачити «абрикос». Ці завдання також розвивають інтелект і сприйняття букв.
  • Кросворди. Вони теж є в дитячих журналах. Заведи за традицію розв'язувати їх разом з дитиною, щоб ця гра їй полюбилася. Пристрасть до кросвордів - це не тільки грамотність, ще й ерудиція.