Влада зробила добровільним ДПА, але не ЗНО

19 червня 2020 р. 15:58

У зв'язку з прийнятим Верховною Радою України законопроєктом Президента про те, щоб в цьому році через карантин ДПА стало добровільним, у випускників і батьків у головах плутанина. Роз'яснюємо, що до чого.

необов'язкове ДПА

Одразу чесно скажемо, це не mama.ua така розумна - роз'яснення з цього приводу ми знайшли на сайті ВВС Україн з посиланням на текст законопроєкту про внесення змін до деяких законів щодо завершення 2019/20 навчального року.

Отже, роз'яснимо усе, що потрібно знати в цьому році випускникам шкіл та їх батькам, у форматі FAQ.

 - ЗНО тепер можна не здавати?

 - По-перше, одразу потрібно вирішити ось яку плутанину: в новому законі зазначено, що добровільним стало не ЗНО, а ДПА. Ще раз для тих, хто не розібрав: ЗНО (Зовнішнє незалежне оцінювання) - це те тестування, яке здають ті випускники шкіл, які збираються вступати до вищів - без сертифікатів цього тестування нікого не зараховують. ДПА (державна підсумкова атестація) - іспити, які здають (точніше, в попередні роки здавали) всі без винятку випускники шкіл для отримання атестата про повну загальну середню освіту.

Звільнили від ДПА

Але в останні роки в Україні прижилася практика здавати ДПА в формі ЗНО. Це дуже зручно і позбавляє випускників зайвих - дубльованих - екзаменів. Так абітурієнтам, які все одно здають ЗНО з відповідних предметів для вступу до вишу, ці тести зараховуються як ДПА. Але й інші випускники, які цьогоріч вступати нікуди після школи не збираються, часто вибирали ДПА у формі ЗНО з деяких предметів - це давало можливість підвищити середній бал атестата - наприклад, якщо людина збирається вступати наступного року чи потім, і тоді для неї бал атестата теж важливий. Так от, читаємо уважно закон: в цьому році в зв'язку з пандемією добровільним, тобто необов'язковим зробили ДПА, в тому числі, у вигляді ЗНО. Це означає, що, якщо випускник не збирається вступати цього року до вишу, то він може й не здавати ДПА (у вигляді ЗНО). Але для вступу до вишу ЗНО здавати доведеться, його ніхто не відміняв, і без зовнішнього незалежного оцінювання від Українського центру оцінювання якості освіти до університетів нікого не приймуть.

Отже, нововведення стосується тільки випускників, які нікуди цьогоріч не вступають - саме їх звільнили від іспитів. А абітурієнтам ЗНО, як і раніше, складати доведеться -  дотриманням стандартної процедури, але з дотриманням карантинних заходів, про які ми вже писали.

 - Тобто, ДПА взагалі цьогоріч буде позбавлене сенсу?

 - Не зовсім. Як свідчить закон: ДПА оголошено добровільним. Це означає, тим, кому хочеться скласти ДПА у вигляді ЗНО - ласкаво просимо. Так, наприклад, це може мати сенс для абітурієнтів. Наприклад, юнак або дівчина хоче вступати на IT-спеціальність і здає ЗНО з математики. Якщо оцінка ЗНО вийшла вищою, ніж підсумкова оцінка з математики, яка повинна прикрасити атестат, такий абітурієнт може попросити зарахувати йому ЗНО ще й як ДПА. Згідно з чинним законодавством, якщо на ДПА у випускника оцінка вища за підсумкову за випускний клас, до атестата йде (тобто, вважається результуючою) оцінка за ДПА. І ось ця комбінація з проханням зарахувати ЗНО як ДПА допоможе підвищити підсумкову оцінку в атестаті, таким чином, вплинувши на середній бал атестата й підвищивши шанси такого абітурієнта. 

Вступна кампанія 2020

 - Коли випускники отримають атестати, і що там буде написано в графах про ДПА?

 - У Міносвіти анонсували, що атестати цього року повинні бути видані випускникам у школах до кінця червня. І, звісно, не дивлячись на випуск в рік пандемії, це будуть атестати стандартного зразка, прийняті в Україні, з усіма обов'язковими полями. І питання про те, що буде стояти в графі ДПА - актуальне. У цьогорічних випускників в графі «ДПА» буде стояти фраза «від ДПА звільнений». Таким чином, цей атестат залишається чинним й нічим не відрізняється від інших, виданих у попередні роки. І якщо цей випускник захоче в майбутньому вступати до ВНЗ, йому досить буде просто здати ЗНО в рік вступу - все як завжди.