Сонцезахисні креми для дітей: коли насправді потрібні?

14 травня 2016 р. 00:35

Сонцезахисна косметика - зовсім не примха і не маркетинговий хід виробників. Час остаточно розібратися в їх механізмі дії та різновидах.

Навіщо потрібен сонцезахисний крем

Всі ми знаємо, що дитині потрібне сонячне світло для вироблення вітаміну D. Цей вітамін необхідний для нормального засвоєння кальцію з їжі та запобігання рахіту. Однак, для його вироблення достатньо мінімальної кількості опромінення. У той же час, надлишок сонця, особливо у піки його радіоактивності згубний для нашої шкіри. А особливо вразлива шкіра малюків.

ВАЖЛИВО: Діти і сонце

Для чого потрібні дитячі сонцезахисні креми?

Шкіра малюка набагато чутливіша і тонша, ніж твоя. Її захист від ультрафіолету вельми слабкий: механізм вироблення пігменту меланіну не сформований до кінця. Адже саме цей пігмент, який надає шкірі засмаглий відтінок, поглинає ультрафіолетові промені, захищаючи тканини від їх впливу.

В результаті маленькій дитині, щоб отримати опік, досить перебування на відкритому сонці в період його активності протягом 5 - 7 хвилин (в той час як його мама без опіку «витримає» 15 - 20 хвилин).

Крім хворобливості та свербіння, сонячні опіки небезпечні тим, що з часом можуть призводити до розвитку онкологічних захворювань шкіри. На сьогодні доведений прямий зв'язок раку шкіри з сонячними ваннами.

Пам'ятай, що кожен пережитий сонячний опік «наближає» людину до зони ризику розвитку раку шкіри.

Виходячи з усього цього, стає зрозумілим, навіщо дітям потрібен захист від сонця у вигляді сонцезахисних кремів, спреїв, молочка, емульсій та ін.

З якого віку можна застосовувати дитячий сонцезахисний крем?

Купуючи дитячий сонцезахисний засіб, обов'язково вивчай упаковку. На ній завжди зазначено, з якого віку можна застосовувати даний продукт. Переважну більшість таких кремів можна застосовувати з 3 років. Якщо засіб позиціонується як дитячий, але мінімальний вік не вказаний - за замовчуванням вважається, що продукт призначений для дітей старше трирічного віку. Для найменьших шукай у лінійках дитячої косметики креми з позначкою 1+.

Педіатри та дитячі дерматологи вважають, що сонцезахисний крем для дітей до року застосовувати не потрібно, просто з малюком варто гуляти в тіні дерев, а не на відкритому сонці, а тіло його прикрити за можливістю тонким одягом з натуральних тканин.

А ось після того, як дитині виповниться 5 років, він може користуватися звичайним «сімейним» кремом, який застосовують батьки.

Засмагаємо безпечно

Слід обов'язково стежити за терміном придатності крему. Навіть, якщо термін ще не сплив, крем, відкритий тобою минулого літа, вже не годиться.

Головний убір у спекотну погоду також обов'язковий для всіх дітей, але. Якщо малюк вже не лежить у колясці, а сидить або ходить (або, якщо мама носить його в слінгу у вертикальному положенні) бажано, щоб головний убір мав поля або козирок - для додаткового захисту обличча.

ЗВЕРНИ УВАГУ: Збираємо дитину на пляж: фотоподсказка

Як обрати сонцезахисний крем для дитини

У сьогоднішній безлічі засобів та марок дуже легко розгубитися. Тому наведемо основні критерії, за якими можна обрати хороший сонцезахисний крем.

На що звернути увагу:

  1. Сонцезахисний фактор - SPF
    Для сонцезахисного крему SPF (Sun Protection Factor - букв. фактор захисту від сонця) - визначальний показник. Власне, заради нього засіб і створювався.
    Діапазон параметра - від 2 до 100. Одна одиниця SPF означає, що захист від ультрафіолету забезпечується приблизно на 5 хвилин. Тобто для обчислення часу, протягом якого можна перебувати на сонці без побоювань за здоров'я, потрібно наведений на упаковці SPF помножити на 5.
    Наприклад, SPF 15 означає, що «в ньому» можна безпечно перебувати на сонці протягом 15 х 5 = 75 хв, SPF 30 - відповідно, 30 х 5 = 150 хв.
    Важливо розуміти, що повторне нанесення засобу не продовжує періоду «безпеки», а лише відновлює шар крему. Та й взагалі, навіть, скориставшись найнадійнішим сонцезахисним кремом, не варто перебувати на сонці занадто довго, особливо дітям. Адже, крім ультрафіолету існує ще й банальна загроза перегріву.
    Тому, обираючи крем від сонця, не женися за максимальним SPF. Для тієї тривалості перебування на сонці, яка малюкові буде корисною, достатньо фактора SPF 15 - 25. Більш високий обирай для пляжу, а найнижчий - для прогулянки. І все одно варто пам'ятати: вдень з дітьми гуляти слід у тіні, а пляж відвідувати до 11:00 та після 17:00.
    Дитячі сонцезахисні засоби не мають SPF вище 50, адже при настільки сильному захисті в кремі міститься критична концентрація активних компонентів, яка може призвести до сильної алергії. Для малюків в умовах міста і навіть пляжу.
  2. UVA і UVB
    Переконайся, що обидві ці абревіатури вказані на упаковці крему. Це буде означати, що крем захищає від обох типів ультрафіолетових променів: коротких (А), що впливають на поверхневі шари шкіри, та довгих (В), що впливають на більш глибокі шари.
  3. Склад
    Внесемо ясність: у складі сонцезахисних засобів є сонячні фільтри (власне, діюча речовина) та супутні косметичні домішки, що забезпечують крему приємну консистенцію, колір, запах та доглядають за шкірою.
    Діючі речовини у сонцезахисних кремах бувають лише двох видів - фізичні фільтри та хімічні фільтри.
    Фізичні фільтри - це діоксид титану та оксид цинку. Їх дія полягає в оптичному відбитті сонячних променів з поверхні обробленої засобом шкіри.
    Увага! Висока концентрація діоксиду титану або оксиду цинку в кремі, по-перше, може зробити його алергенним, а по-друге істотно здорожчує продукт. Тому виробники вдаються до нанотехнологій. Однак останні дослідження показують, що наномолекули цих речовин здатні викликати рак шкіри. Тож у гонитві за «натуральністю» не варто боятися хімічних фільтрів. Вони можуть бути значно безпечнішими.
    До речі, у багатьох країнах діоксид титану взагалі заборонений до використання в косметичній індустрії, як високотоксична речовина, тож якщо вже фізичний фільтр - то краще оксид цинку. Пам'ятай, що SPF крему з діоксидом цинку не може бути вищим за 25.
  4. Зазначений вік та термін придатності
    Цей параметр навіть не потребує коментарів.
  5. Бренд
    Так як сонцезахисна косметика виконує дуже важливу функцію і за неправильного використання може навіть нашкодити, слід купувати продукцію лише перевірених брендів. І обов'язково - тільки в аптеці або магазині дитячих товарів або косметики, що добре зарекомендував себе.

як захистити малюка від ультрафіолету

Найвідоміші марки дитячої косметики, що випускають сонцезахисні засоби - це:

  • Bubchen
  • Sanosan
  • Mustela
  • Chicco
  • GreenMama
  • Babyline
  • Моє сонечко
  • Біокон

Якщо ж мама також хоче підібрати собі сонцезахисний крем для обличчя, варто звернути увагу на такі марки:

  • Garnier
  • La Roche-Posay
  • Nivea
  • Vichy
  • Avon
  • Lavera
  • Aubrey Organics
  • Nature's
  • Alphanova Sun
  • LeFarm
  • Eco SunCare
  • Jason

Зазвичай, ці марки, поряд з «дорослими» пропонують і сонцезахисні продукти, розроблені спеціально для дітей.

ДІЗНАЙСЯ ПРАВДУ: взяти участь у живому обговоренні того, як обрати сонцезахисний крем для обличчя від пігментних плям, можна тут.

Як правильно застосовувати сонцезахисні креми для дітей

  1. За добу перед використанням нового крему проведи тест на алергію. Нанеси крем на невелику ділянку шкіри (площею з 5-копійчану монету) у найчутливіших місцях: на ліктьовий згин або під коліно. Якщо завтра у цьому місці не з'явиться ознак алергії, крем можна використовувати.
  2. Завжди наноси крем не пізніше, ніж за 15 хвилин до виходу на сонце - щоб почати діяти, йому потрібно ввібратися.
  3. Після купання або рясного потіння цілісність шару сонцезахисного крему порушується, і його потрібно оновити.
  4. Прийшовши додому, малюк обов'язково має прийняти душ, щоб змити залишки сонцезахисного крему з тіла та обличчя.

Ми щиро сподіваємося, що дочитавши цю статтю до кінця, ти і твоя родина будете повністю готові до спекотного літа. Якщо ж залишилися якісь не з'ясовані питання щодо сонцезахисної косметики, задавай їх в коментарях!